Decizie amânată în privinţa comasării alegerilor electorale

În urma şedinţei de coaliţie desfăşurate joi după-amiază, la Palatul Victoria, liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o înţelegere în privinţa comasării alegerilor. Discuţiile ar urma să continue luni.

„Una dintre variantele de comasare cu privire la care s-ar putea lua o decizie este comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, având în vedere că, deja, sunt state europene care au anunţat că vor avea alegeri europarlamentare în aceeaşi zi cu alegerile locale. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat săptămâna trecută într-o emisiune la Prima TV că ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale poate aduce o prezenţă mai mare la vot. Liderul liberal a opinat că deciziile în plan normativ privind o comasare a alegerilor ar fi în sarcina Guvernului, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor”, relatează Agerpres.

UDMR a depus, miercuri, la Parlament, o propunere legislativă prin care se modifică durata mandatului aleşilor locali de la patru la cinci ani.

„Proiectul de lege, care prevede un mandat de cinci ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni, respectiv pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, serveşte la dezvoltarea localităţilor, dar şi la stabilitatea politică, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă. Pe perioada unui mandat de cinci ani se pot derula proiecte de dezvoltare mai mari, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea localităţilor din România, a precizat acesta. Cseke Attila a arătat că finanţările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleşilor locali. Senatorul UDMR a argumentat că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franţa, Germania sau Austria, aleşii locali au un mandat de 5, sau chiar de 7-8 ani.”, relatează Agerpres.

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, a declarat joi că propunerea UDMR ca mandatele aleşilor locali să fie de 5 ani ar fi o „mare aberaţie”.

„UDMR a avut această iniţiativă şi în urmă cu 4 ani, în legislatura anterioară (…) Deci atât de legaţi sunt de scaune, atât de dedicaţi acestor beneficii, privilegii pe care şi le-au creat, încât n-au mai părăsit funcţiile publice. Şi care era pretextul – cred că e acelaşi şi acum – că dacă funcţia preşedintelui este de 5 ani, e normal ca toată administraţia să se alinieze la funcţia preşedintelui. Dacă se poate cât mai mult să stăm agăţaţi în funcţii (…) Este o mare aberaţie şi asta demonstrează cu prisosinţă cam care sunt interesele UDMR-ului pentru această ţară. Interesul lor e prioritar. Ei să fie în funcţii, ei să domine, ei să-şi vadă de interesele lor şi să-i prostească pe cei care încă mai cred în faptul că ei sunt salvatorii naţiei şi că prezervează identitatea etniei”, a declarat Marius Paşcan, notează Agerpres.

Guvernul a aprobat joi numirea de noi subprefecţi ai judeţelor Argeş şi Sălaj.

„În acest sens, Executivul a aprobat, prin hotărâri de guvern, numirea lui Marius Pîrvu în funcţia de subprefect al judeţului Argeş şi a lui Gheorghe Bancea în funcţia de subprefect al judeţului Sălaj”
, scrie Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că până pe 10 februarie ar urma să fie dată o decizie în cazul Roșia Montană.

,,O estimare a deciziei era așteptată încă de anul trecut. Mâine, 9 februarie, putem afla. Dar o decizie ar putea fi extinsă până în luna martie. Guvernul este pregătit să primească o asemenea decizie.”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, scrie Gândul.

A fost vehiculată suma de 2 miliarde de dolari, reprezentând despăgubiri pe care România trebuie să le plătească.

,,România nu este informată despre valoarea despăgubirilor. Se va stabili un calendar de despăgubire.”, a mai declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, mai arată Gândul.

Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul Oleksandr Sîrski în funcția de nou comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat șeful statului ucrainean pe canalul său oficial de Telegram.

„Vreau ca soldații noștri din Robotin sau Avdiivka, Statul Major General și Statul Major General să aibă aceeași viziune asupra războiului. Am avut zeci de discuții cu comandanții de diferite niveluri. În special, astăzi am vorbit cu generalii de brigadă Andriy Hnatov, Mihailo Drapati, Ihor Skobiuk și cu coloneii Pavlo Palisa și Vadim Suharevski. Toți aceștia sunt luați în considerare pentru poziții de conducere în armată și vor servi sub conducerea celui mai experimentat comandant ucrainean”, a declarat Zelenski, scrie Adevărul.

„Anunţul lui Zelenski vine după mai multe zile de speculaţii că preşedintele se pregăteşte să îl demită pe popularul comandant-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, considerat de mulţi ucraineni un erou naţional pentru că a gestionat efortul de război începând din februarie 2022. (…) Înlocuirea generalului Zalujnîi a fost evocată în ultima vreme, în urma unor neînţelegeri ale acestuia cu şeful statului. Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze”, notează Adevărul.

Libertatea scrie astăzi pe larg despre subiectele abordate de Vladimir Putin în interviul acordat moderatorului American Tucker Carlson şi despre soluţiile pe care liderul de la Kremlin le găseşte pentru încheierea războiului.

„Mult-așteptatul interviu cu moderatorul conservator de televiziune american, publicat joi, i-a oferit liderului de la Kremlin șansa de a face o nouă și foarte lungă incursiune prin istorie, de la Evul Mediu la politica externă a lui Lenin, pentru a justifica invadarea Ucrainei, înainte de a cere americanilor, și în special republicanilor, să abandoneze Kievul, pentru a negocia un final al războiului ce ar presupune cedarea de teritorii către Moscova”, scriu New York Times, BBC și The Guardian, notează Libertatea.

„Vladimir Putin a cerut Statelor Unite să ajungă la „un acord” care ar presupune cedarea unor teritorii ucrainene către Rusia, cu scopul de a pune capăt războiului. În interviul de două ore acordat moderatorului Tucker Carlson, el a căutat să se adreseze direct conservatorilor americani, chiar în momentul în care parlamentarii republicani blochează ajutorul pentru Ucraina la Congres. (…) El a asigurat de asemenea că Rusia nu va fi învinsă în Ucraina și a precizat că Moscova nu și-a atins încă toate scopurile în război, unul dintre acestea fiind «denazificarea»”, mai scrie Libertatea.

Seară liniştită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II