Secretarul general al ONU cere Rusiei să permită accesul inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie

8 aug. 2022
Vizualizari: 293

Recensământul populației și locuințelor s-a încheiat. Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendați, așa cum declaraseră inițial oficialii statului. Recensământul evidențiază creșterea populației din localitățile limitrofe marilor orașe, dar și faptul că un număr destul de mare de locuințe secundare nu sunt locuite.

„Inițial, autoritățile au spus că cei care nu-și vor da datele vor fi amendați cu până la 3.000 de lei, dar șeful Institutului Național de Statistică spune că nu va exista nicio amendă”, notează România liberă.

„Cei care nu au fost recenzați nu vor fi amendați, întrucât nu au oferit informațiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu și vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzați automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduși în baza de recensământ numai în măsura în care există informații că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, scrie România liberă.

„Primele date arată că România numără 19 milioane de locuitori. Orașele reședință de județ au pierdut din locuitori, iar în schimb au câștigat localitățile limitrofe. De asemenea, 600.000 de locuințe secundare sunt goale”, mai arată România liberă.

O parte dintre bugetari ar putea beneficia de salarii mai mari, începând din această lună.

„Ministerul Muncii anunță, printr-un proiect de Ordonanță, majorări salariale pentru sectorul bugetar, începând din luna august. De aceste creșteri vor beneficia și angajații ministerelor Culturii, Transporturilor și cei ai Institutului Național de Statistică, potrivit proiectului de O.U.G. publicat pe site-ul ministerului. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale propune acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția celui care ocupă funcții de demnitate publică și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale, conform unui proiect de Ordonanță publicat pe site-ul ministerului”, scrie Digi 24.

„Patru nave ucrainene care transportă produse agricole au părăsit duminică porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul acordului încheiat pentru deblocarea exporturilor de cereale, au anunțat responsabili ucrainean și turc”, notează AFP și Reuters, citate de Digi 24.

„În total, aceste cargouri transportă peste 161.000 de tone de porumb și produse alimentare spre Turcia, China și Italia, potrivit Centrul de coordonare comun (CCC) care va urmări traseul lor până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a intra în Bosfor.  CCC precizează într-un comunicat că este pe cale să «finalizeze procedurile de export regulate» în cadrul Inițiativei de la Marea Neagră pentru cereale, denumirea oficială a acordului”, mai arată Digi 24.

„Compensarea la benzină și motorină, de 50 de bani pe litru, s-ar putea prelungi”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, scrie România liberă.

Termenul anunțat inițial pentru această măsură compensatorie era de trei luni, prima lună fiind Iulie 2022.

„Ca și în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la carburanți va continua pe întreaga perioadă anunțată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a mai declarat Dan Cărbunaru, arată România liberă.

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că dă în judecată Guvernul pentru a obliga Executivul să respecte legea și să organizeze alegeri locale în localitățile unde s-a vacantat funcția de primar sau a fost dizolvat consiliul local.

„Dacă alegeri nu sunt, democrație nu este. Am luat decizia de a da în judecată guvernul pentru a obține o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea și să organizeze alegeri locale în cele peste 40 de localități unde s-a vacantat funcția de primar sau a fost dizolvat consiliul local. Deși guvernul a primit încă de anul trecut adrese oficiale de la AEP prin care a fost informat de faptul că multe localități au rămas fără primar, acesta a refuzat să emită hotărârile de guvern pentru organizarea alegerilor. Nu există atentat mai grav la adresa democrației decât refuzul de a organiza alegeri. Singura sursă de legitimitate pentru aleși este votul acordat de cetățeni. Cine nesocotește dreptul de vot al oamenilor este un dușman al democrației”, scrie, pe Facebook, Ludovic Orban, notează Cotidianul.

Orban transmite că vineri a înregistrat la Guvern plângerea prealabilă.

„Porturile noastre la Marea Neagră funcționează”, a spus Președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj adresat ucrainenilor sâmbătă seară.

„Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul unei provocări ruse și a unor acțiuni teroriste persistă. Fiecare trebuie să rămânem conștienți de asta. Dar dacă partenerii noștri își îndeplinesc obligațiile și garantează securitatea livrărilor, aceasta va rezolva criza alimentară mondială”, a mai adăugat Zelenski, notează Digi 24.

„Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel luni la Rusia și Ucraina să permită accesul inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie, pentru a evita un accident nuclear, după ce Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea în zona acesteia”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaș”, a spus Guterres, într-o conferință de presă din Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Centrala nucleară de la Zaporojie a fost cucerită de forțele ruse în martie, dar este în continuare administrată de tehnicienii ucraineni. Forțele ruse au fost acuzate că au bombardat vineri o linie electrică de înaltă tensiune de la centrala nucleară din Zaporojie, ceea ce i-a determintat pe operatorii acesteia să deconecteze un reactor. Atacul a stârnit îngrijorări la nivel internațional și a fost condamnat. (…) De cealaltă parte, autoritatea instalată de ruși în regiunea Zaporojie susține că forțele ucrainene au atacat locul cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit”, relatează Libertatea.

Seară liniștită!

Secretarul general al ONU cere Rusiei să permită accesul inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie was last modified: august 8th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: