Cererile Rusiei

18 mart. 2022
Vizualizari: 242

În sfârșit, lumea a aflat care sunt cererile Președintelui Putin. Un consilier al Președintelui Recep Tayyip Erdogan a asistat la convorbirea telefonică a președintelui său cu președintele Rusiei, convorbire care a avut loc joi, după-amiază.

„Statutul regiunii Donbas și al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev și Moscova și pentru care Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el și omologul ucrainean, Volodimir Zelenski”, notează vineri BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin și Recep Tayyip Erdogan, scrie Agerpres.

Rusia are două categorii pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina.

Cea mai importantă din prima categorie, mai ușoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră și să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru. Celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina și, în fine, în Ucraina să se producă o așa-zisă «denazificare». (…) Oficialul turc a fost mai vag în ce privește cea de a doua categorie de cerințe, cele mai dificile, și pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el și Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească față în față pe liderul de la Kremlin. Consilierul lui Erdogan a menționat doar că cerințele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas și al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca Guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul țării, un subiect foarte inflamabil”, scrie Agerpres, citând surse BBC.

Premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat, joi, că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina.

„De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă. Premierul Petr Fiala anunță acum că Guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară”, scrie Digi 24, citând surse BBC.

„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press, mai scrie Digi 24.

Ministerul Energiei a publicat, joi seara, proiectul Ordonanței de urgență privind noile măsuri din energie care vor fi valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

„Ordonanța prevede plafonarea prețurilor la energie electrică pentru mai multe categorii de consumatori, în funcție de cantitatea consumată: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care au avut în 2021 un consum sub 100 KWh, maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții cu un consum între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții noncasnici. La gaze nu mai există plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele: maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru populație, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh”, scrie Libertatea.

Transportatorii anunță proteste în întreaga țară.

„Transportatorii vor protesta în toată țara, după ce au eșuat toate încercările de a găsi soluții și sprijin din partea Guvernului pentru depășirea situației actuale de criză, potrivit unui comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR)”, remis vineri, citează Agerpres.

„Din noiembrie 2021, așteptăm soluții din partea Executivului, iar acum tocmai am aflat că nici măcar nu s-a discutat despre vreo măsură care să ne vină în ajutor, iar eventualele măsuri ale Guvernului ar fi tot în dezavantajul nostru. Transportatorii rutieri sunt afectați de toate majorările de prețuri: de facturile uriașe la energie electrică și la gaze naturale, de creșterea prețului la carburant și de creșterea alarmantă a prețurilor polițelor RCA”, susțin transportatorii, notează Agerpres.

„Este evident pentru toți românii că piața de asigurări din România s-a înțeles din nou, ca acum cinci ani, să majoreze prețul RCA”, se mai spune în comunicatul COTAR, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că fostul premier bulgar, Boiko Borisov, a fost reținut de poliție într-un dosar privind deturnarea de fonduri UE, instrumentat de Parchetul European.

„O operațiune pe scară largă este în desfășurare, în legătură cu 120 de cazuri instrumentate de Biroul Procurorului european, în Bulgaria. La mai multe adrese au loc percheziții și confiscări. Boko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stoianova și Sevdalina Arnaudova sunt în prezent reținuți”, a transmis Ministerul bulgar de Interne, conform Reuters, scrie News.ro.

Miercuri, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, s-a aflat în Bulgaria și a afirmat că sunt în curs de investigare 120 de cazuri, ca urmare a sesizărilor primite.

„Le sunt recunoscătoare cetățenilor Bulgariei pentru încrederea în Parchetul European. Ne-au trimis un număr record de sesizări referitoare la potențiale activități infracționale care intră în aria noastră de competență. Acum este timpul ca autoritățile naționale relevante din Bulgaria să colaboreze cu noi, inclusiv în cazurile sensibile și complexe”, a declarat Kovesi, după o întâlnire cu premierul bulgar, Kiril Petkov, mai notează News.ro.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Cererile Rusiei was last modified: martie 18th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: