Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari

2 iul. 2021
Vizualizari: 275

Deschidem Revista din această seară cu explozia produsă vineri la Rafinăria Petromidia.

„Un incendiu violent a izbucnit vineri la o instalație de transport petrolier a Rafinăriei Petromidia, focul și fumul puternic putând fi văzute de la mare distanță. Trei persoane sunt rănite, două dintre ele, cu arsuri, una fiind preluată de un elicopter, iar o alta de ambulanță. Norul de fum poate fi văzut de la mare distanță. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat pentru News.ro că «a fost activat Planul Roșu de Intervenție, în afara celor două persoane rănite, în timp ce ceilalți muncitori din secție s-ar fi evacuat». Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a afirmat vineri, într-o conferință de presă, că «norul de fum de la Petromidia se deplasează spre mare și nu spre țărm. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM norul de fum nu se deplasează spre țărm, se deplasează spre mare. Avem la fața locului un laborator mobil pentru a monitoriza puritatea aerului», a declarat ministrul. Forțe suplimentare din alte județe au fost trimise la Petromidia”, scrie News.ro.

De la oră la oră apar noi detalii în legătură cu victimele exploziei de la Petromidia.

„Bilanțul exploziei de la rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța, a ajuns la șase victime, din care una cu arsuri grave, pe 45% din suprafața corpului. (…) Mai sunt o persoană cu traumatism la picior, alta cu traumatism lombar și alta cu arsuri minore. Toate victimele au fost duse la spital. (…) «Bărbatul dispărut după explozia de vineri de la Petromidia a fost găsit mort», a confirmat prefectul Constanței, Silviu Coșa. «Este primul deces confirmat»”, mai scrie Cotidianul.

Pandemia de COVID-19 a creat „un mediu ideal” pentru ca traficul de persoane să se dezvolte la nivel global, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane din iunie 2021, citat de G4media.ro, scrie Libertatea.

„România «rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă din Europa». Majoritatea victimelor în 2020 (72%) sunt victime ale traficului sexual, iar traficanții sunt cetățeni români implicați în organizații criminale bazate pe criterii familiare și etnice, care folosesc femei și copii pentru traficul sexual din România și alte țări europene, potrivit aceluiași raport. Alte probleme cu care se confruntă România: este în continuare raportată o creștere a căsătoriilor de formă realizate în vestul Europei. După căsătorie, traficanții exploatează femeile sexual și le obligă să muncească, arată raportul citat de g4media.ro. Fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile pentru traficul sexual, copiii romi sunt exploatați în traficul sexual și în cerșetorie, rămânând un fenomen subraportat”, mai notează Libertatea.

Libertatea scrie și despre recomandările făcute României în cadrul raportului menționat: „identificarea victimelor din rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil sau copiii din instituțiile guvernamentale, îmbunătățirea instruirii ofițerilor de poliție și a inspectorilor, investigarea și urmărirea cazurilor de trafic, incluzând complicitatea oficialilor și aplicarea unor condamnări consistente, modificarea legislației prin sprijinirea financiară a ONG-urilor care acordă servicii victimelor traficului, formarea judecătorilor care judecă cazuri de traffic, creșterea numărului de polițiști care investighează astfel de cazuri, oferirea de consiliere juridică și protecție în instanțe pentru victimele implicate”.

Premierul Cîțu spune că este nevoie de „un efort integrat al tuturor instituțiilor pentru combaterea acestei probleme”.

„«Vreau să le transmit tuturor românilor, dar și specialiștilor, că nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată și trebuie tratată cu maximă seriozitate. Traficul de persoane și exploatarea trebuie combătute în România. Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituțiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă», a adăugat premierul Cîțu”, notează jurnaliștii de la Europa FM.

Presa se mai oprește asupra unei declarații a președintelui „American Bar Association”, Patricia Lee Refo, făcută în cadrul Congresului Avocaților 2021, în legătură cu sistemul de justiție din România.

„Printre îngrijorările noastre se află un model de încălcări a drepturilor avocaților în România. Câteva cazuri larg mediatizate au evidențiat practici din cadrul procedurilor penale din România care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici contravin conceptului tradițional al unui echilibru corect între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației dintre avocat și client. Prin aceasta amenință dreptul acuzatului la un proces echitabil”, a declarat aceasta, la Congresul Avocaților, eveniment organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România, scrie Digi24.

Președintele „American Bar Association” spune că în sistemul de justiție sunt practici care „creează frică în rândurile avocaților” și îi împiedică pe aceștia să își apere clienții. Aceasta face trimitere la cazul Robert Roșu, avocatul condamnat în dosarul Ferma Băneasa, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele „normale în exercitarea profesiei de avocat”.

„«Sistemul de justiție din România s-a angajat, totodată, în mod deliberat, în practici care creează frică în rândurile avocaților împiedicându-i pe aceștia să furnizeze apărare și servicii la care toți acuzații au dreptul. De exemplu, anumite acțiuni legitime prestate de avocați în calitate de reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate ca fiind activități infracționale. În alte situații avocații au fost acuzați de delict de opinie pentru raționamentul juridic pe care aceștia îl fac în susținerea intereselor clienților lor și pentru acțiunile desfășurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat. (…) Solicităm ca procurorilor, judecătorilor, și altor oficiali ai sistemului de justiție să le fie permis să administreze o justiție corectă, echitabilă, fără nicio presiune politică», a mai spus președintele avocaților americani, Patricia Lee Refo, în discursul adresat colegilor români la evenimentul organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România”, relatează Digi24.

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru delapidare, a fost escortat de polițiști la penitenciar, pentru efectuarea pedepsei.

„Drăghici a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare pentru delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a folosit subvențiile primite de PSD de la AEP pentru a-și cumpăra un imobil. Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a respins apelurile DNA și ale lui Drăghici, fiind menținută decizia de condamnare aplicată pe 15 octombrie 2020 de un complet de trei magistrați”, scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari was last modified: iulie 2nd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: