Un nou accident într-o secţie ATI

Seria accidentelor din spitalele COVID-19 continuă. Vineri dimineaţă, instalația de oxigen din secția ATI a spitalului din Târgu Cărbunești s-a defectat, iar doi pacienți COVID-19, aflați în stare foarte gravă, au decedat.

„Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. Deocamdată, nu se cunosc motivele defecțiunii, însă prefectul județului Gorj a declarat că este foarte posibil ca instalația să fi fost suprasolicitată. O anchetă este în desfășurare. În spital, în momentul producerii evenimentului, se aflau internați 150 de pacienți infectați cu Covid-19, dintre care 80-90 necesitau suport de oxigen”, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat, scrie România liberă.

„15 pacienți din ATI au fost transferați în alte unități medicale. Purtătorul de cuvânt al spitalului din Târgu Jiu, Mihaela Floroiu, a precizat că unitatea e pregătită pentru primirea a 14 pacienți care vor fi transferați la secția ATI. Paturile ATI au fost suplimentate vineri dimineață”, mai notează România liberă.

Odată cu creşterea numărului cazurilor grave de îmbolnăvire cu COVID-19, mai multe ţări europene vin în ajutorul României, prin preluarea de bolnavi. Ministrul Cseke Attila a spus că Polonia pune la dispoziţie României 20 de paturi ATI.

„Măsurile de sprijin despre care discutăm în fiecare zi cu multe state membre ale UE, şi nu numai, vor continua şi astăzi. Azi vom transfera doi pacienţi din Cluj în clinica din Austria. Avionul a decolat în acest sens. Vom continua ceea ce am început ieri, operaţionalizarea transferului de pacienţi către Polonia. Ieri a avut loc un transfer de trei pacienţi, astăzi mai mult ca sigur patru pacienţi din Iaşi vor ajunge în Polonia. Polonia ne-a pus la dispoziţie o capacitate de terapie intensivă de maximum 20 de paturi şi le mulţumim, aşa cum mulţumesc şi Austriei şi tuturor celorlalte ţări. În Ungaria continuăm operaţionalizarea paturilor. Sunt măsuri de sprijinire importante pentru noi. Fiecare viaţă este importantă, ne luptăm pentru viaţa fiecăruia dintre concetăţenii noştri, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că trebuie şi noi înşine să ne ajutăm”, a afirmat ministrul Cseke Attila, potrivit Ştirile TVR.

„Suntem în discuţii avansate cu Danemarca pentru primirea a două echipe medicale cu care putem să operaţionalizăm sau preconizăm să operaţionalizăm, în foarte scurt timp, 20 de paturi de terapie intensivă la Institutul «Matei Balş» din Bucureşti”, a mai menţionat Cseke Attila, potrivit Ştirile TVR.

Presa scrie şi despre componenţa cabinetului Ciucă, dar şi despre faptul că acest cabinet ar putea trece doar cu sprijinul PSD. Pe sprijinul PSD pare să mizeze şi Preşedintele Iohannis.

„Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Şi trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorităţi decât în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze şi cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi. Acesta este calculul politic şi este un calcul pe care l-am făcut pentru România şi pentru români şi aşa se va întâmpla. Dacă Guvernul va fi în această componentă un an sau doi sau trei, vom vedea, dar problemele, dragii mei, trebuie rezolvate. Odată şi odată trebuie rezolvate şi cineva trebuie să guverneze”, a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, scrie Agerpres.

Preşedintele a ţinut să precizeze că reformele nu au fost realizate de coaliţie din cauza „crizatorilor”.

„Pe de altă parte, acum am desemnat pe domnul Ciucă ca să formeze un Guvern ca să ne apucăm (…), ca să se apuce Guvernul să rezolve problemele românilor şi problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii şi reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 şi sunt, în continuare, hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiţie (avem absolută nevoie de o justiţie independentă, corectă, dreaptă), avem nevoie de schimbări, legile justiţiei sunt încă aşa cum au rezultat ele pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Nu putem să rămânem aşa. Avem nevoie de reformă în administraţie. Avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numeşte. Coaliţia care a guvernat până acum nu a reuşit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu, acum, de la Bruxelles, de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situaţia la noi”, a afirmat Klaus Iohannis, mai scrie Agerpres.

Uniunea Salvaţi România i-a răspuns, vineri, Preşedintelui Klaus Iohannis.

Ca să o spunem foarte franc: «crizatorii» sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi Preşedintele Klaus Iohannis. Au dat afară din Guvern miniştrii USR, au blocat reformele din Justiţie, au lăsat sănătatea fără bani atunci când trebuia să pregătim valul 4, au băgat 50 de miliarde de lei în buzunarele baronilor locali, refuză să susţină o majoritate politică de dreapta”, a scris USR pe pagina de Facebook a partidului, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!