Se întâmplă în Europa…

1 feb. 2022
Vizualizari: 609

Luna februarie începe în țările europene cu abordări diferite în lupta cu pandemia. Austria, țară în care aproximativ 72% din populație e complet vaccinată, a impus, de la 1 februarie 2022, vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 18 ani.

„Vaccinarea obligatorie în Austria a început pe 1 februarie și va expira în ianuarie 2024. Karoline Edtstadler, ministrul federal pentru UE, spune că guvernul este «foarte conștient de faptul că acesta este un pas dificil și o măsură foarte grea», dar legea este una necesară pentru a preveni lockdown-ul. (…) Autoritățile vor începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor abia la jumătatea lunii martie. Cei care refuză vaccinul riscă amenzi de la 600 de euro până la 3.600 de euro. Se fac excepții pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale și pentru femeile însărcinate”, scrie Adevărul.

Și în Italia, țară cu aproximativ 60 de milioane de locuitori, unde aproape 81% din populație este vaccinată, de la 1 februarie au intrat în vigoare noi restricții legate de coronavirus, printre care și obligativitatea vaccinării persoanelor de peste 50 de ani.

„De la începutul lunii ianuarie, vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit obligatorie în Italia pentru persoanele de peste 50 de ani. Începând de marți, persoanele din acest grup de vârstă care nu au fost imunizate – sau nu au primit doza a doua sau doza booster în pofida faptului că au avut posibilitatea să o facă – vor plăti o amendă de 100 de euro. Măsura va rămâne în vigoare până pe 15 iunie și se va aplica tuturor locuitorilor de peste 50 de ani, inclusiv cetățenilor străini”, scrie Digi 24.

„Începând din 15 februarie, persoanele din acest grup de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la serviciu dovada vaccinării sau a trecerii prin boală și vor fi obligate să lucreze în telemuncă dacă nu vor putea prezenta o astfel de dovadă. Sunt schimbări și în ceea ce privește mersul la cumpărături. Începând de marți, clienții librăriilor, băncilor sau oficiilor vor trebui să prezinte cel puțin un test negativ pentru a putea intra. Regula nu se va aplica în supermarketuri și farmacii”, mai scrie Digi 24, citând Agerpres.

La polul opus al restricțiilor se situează Danemarca.

„Toate restricțiile împotriva coronavirusului sunt de domeniul trecutului în Danemarca începând de astăzi, 1 februarie, după ce autoritățile au încetat să considere virusul ca fiind unul «critic pentru societate», chiar dacă incidența cazurilor noi rămâne ridicată, în contextul răspândirii variantei Omicron”, relatează DPA, preluată de Agerpres, citată de Libertatea.

„Astfel, danezii nu mai sunt obligați să poarte mască de protecție și nici să prezinte certificatele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test, al cărui rezultat a fost negativ. Mai mult, evenimentele cu public se pot desfășura fără limită de participanți, iar oamenii se vor putea înghesui pe ringurile de dans din cluburi și restaurante fără a mai trebui să păstreze distanțarea fizică”, mai scrie Libertatea.

Presa mai scrie despre discuțiile de la București, din Guvernul Ciucă, despre posibila majorare a pensiilor. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, la Parlament, că, la discuția de la începutul lunii ianuarie cu Președintele Klaus Iohannis, miniștrii au fost de acord că procentul de 9,4% din PIB trecut în PNRR pentru pensii „nu ar fi suficient”.

„La discuția pe care am avut-o împreună cu domnul președinte cu fiecare ministru în parte s-au discutat mai multe subiecte. A fost și acesta și atunci am fost la fel de clari în ceea ce privește posibilitatea de renegociere. Este adevărat, domnul ministru a prezentat și atunci și de altfel a discutat și cu mine că acest procent de 9,4% nu ar fi suficient. Suntem cu toții de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor în general”, a declarat premierul, scrie Digi 24.

„Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat săptămâna trecută la Digi24 că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul de 9,4% din PIB, agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor, vârstnicii României «sunt condamnați la sărăcie». Acesta a spus că premierul Nicolae Ciucă este de acord cu renegocierea procentului”, mai notează Digi 24.

Guvernul Ciucă anunță că se va implica în finalizarea unui proiect de anvergură europeană: laserul de mare putere, dezvoltat de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, în centrul de la Măgurele. Acesta urmează să fie finalizat până în anul 2023.

„Premierul Nicolae Ciucă a participat la o întâlnire pe tema finalizării acestui proiect foarte important pentru cercetarea românească. Șeful guvernului a coordonat ședința Comitetului interinstituțional privind proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Este vorba despre dezvoltarea laserului de mare putere de la Măgurele. În cadrul discuțiilor la care a participat Nicolae Ciucă au fost prezentate soluții pentru ca laserul de la Măgurele, proiectul ELI-NP, să fie implementat până la sfârșitul anului 2023. Acest termen este prevăzut în calendarul asumat de partea română. Conform unui comunicat de presă, la ședință s-a discutat și modul în care România se poate integra în consorțiul european Extreme Light Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium (ELI-ERIC). Acest lucru este necesar pentru a atinge obiectivul pe care și l-a asumat țara noastră, potrivit sursei citate”, scrie Evenimentul Zilei.

În finalul Revistei, vă prezentăm o informație din România liberă care i-ar putea interesa pe cetățenii din vestul țării: CFR anunță o serie de modificări în programul trenurilor internaționale.

„CFR Călători a anunțat modificarea circulației anumitor trenuri internaționale, în perioada 1 februarie – 17 iunie 2022, ca urmare a solicitării primite din partea administrației feroviare maghiară – MAV pentru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară din Ungaria. Potrivit transportatorului român de stat, lucrările programate vor fi efectuate între stațiile Bekecssaba și Lokoshaza”, scrie România liberă.

 „CFR Călători precizează că pasagerii care au bilete la aceste trenuri în trafic intern și doresc să renunțe la călătorie pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziționate și neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare”, mai arată România liberă.

 

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Se întâmplă în Europa… was last modified: februarie 1st, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: