Dacian Cioloş a depus la Parlament lista cabinetului său şi programul de guvernare

18 oct. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 124

Luni au fost depuse, la Parlament, lista cabinetului Cioloș și programul de guvernare. Conducerile celor două Camere urmează să stabilească data ședinței în care va fi dat votul de învestitură.

„Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că, în situații excepționale, e nevoie de măsuri excepționale. Noul cabinet include șase miniștri care au făcut parte și din Guvernul Cîțu. În ceea ce privește programul de guvernare, USR susține că Guvernul «va trebui să repună politica publică pe baze științifice și raționale și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor». De asemenea, propune patru măsuri «urgente» pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie, printre care scăderea TVA, subvenții pentru CET-uri și credit fiscal pentru întreprinderi. Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi și desființarea pensiilor speciale. USR vrea și ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene și susține audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investițiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Națională de Investiții și cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021”, relatează News.ro.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Guvernul propus de Dacian Cioloș nu are nicio șansă să treacă de Parlament și îl acuză pe liderul USR de iresponsabilitate.

„O săptămână pierdută = 2000 de morți: asta înseamnă ambiția lui Cioloș de a propune o ciornă de Guvern cu șanse ZERO să treacă prin Parlament! Când vorbești despre responsabilitate, dar să o propui la Sănătate tocmai pe Mihăilă, cea care a recunoscut eșecul său major în a pregăti spitalele pentru valul patru al pandemiei, acesta este un cinism fără margini. Când sute de români mor zilnic, iar tu te agăți de negocieri politice fără sens, arată o lipsă cumplită de empatie față de drama a mii de familii. Când matematica arată că schița ta de cabinet-fantomă va strânge cele mai multe voturi contra din istoria Parlamentului, să insiști bezmetic în a prelungi criza politică în plin dezastru sanitar înseamnă, la final, iresponsabilitate. Alianțele politice se fac și se desfac, economia se poate repara, dar viețile pierdute nu le mai poate aduce nimeni înapoi!”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook, scrie Digi24.

PSD a anunțat că a strâns peste 175.000 de semnături în cadrul campaniei de susținere a proiectului de lege pe care l-a depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale.

„Peste 175.000 de români au semnat până acum în cadrul campaniei, inițiate de PSD, de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze. Numărul mare de oameni din toate zonele țării care s-au alăturat acestei campanii, în numai două săptămâni, arată gradul uriaș de suport public al măsurilor inițiate de PSD. Credem că acest fapt trebuie să fie un semnal clar pentru parlamentarii tuturor partidelor la dezbaterile de luni, din Senat, privind așteptările populației față de acest proiect extrem de important pentru milioane de români”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, transmis, duminică, către Agerpres. Social-democrații amintesc că proiectul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze.

Campanie Craciun UJmag 2020

„În cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care, în ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh. În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowatt-ului de 1,01 lei, în vreme ce, în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 lei”, se explică în comunicatul PSD, mai arată Agerpres.

Fostul președinte liberal, Ludovic Orban, spune că, la ora actuală, premierul desemnat, conform Statutului PNL, este el, și nu Florin Cîțu.

„La ora actuală, premierul, conform Statutului Partidului Național Liberal, desemnat conform statutului, sunt eu. Pentru că premierul trebuie hotărât în Consiliul Național al PNL și singurul Consiliu Național care a luat o decizie cu privire la candidatura premierului a fost Consiliul Național din 2019, când a fost desemnat și Iohannis candidat la prezidențiale. De atunci nu a mai existat o altă decizie”, a declarat vineri seară, într-o emisiune la B1TV, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

„Întrebat dacă are în vedere crearea unui nou partid politic, care s-ar numi Forța Liberală, Orban a răspuns: «Dacă o să am, în urma unei analize foarte serioase, dacă o să iau decizia de a construi o nouă forță politică, o voi face doar pentru că ea este necesară pe piața politică și pentru că este nevoie ca marea majoritate a oamenilor care au o gândire liberală, care au opțiuni de centru-dreapta să fie reprezentați în mod onest, profesionist, cinstit, pentru că, din păcate, astăzi cei care sunt la butoane, practic, au scos PNL din contractul pe care l-am avut cu cetățenii”, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Dacian Cioloș a depus la Parlament lista cabinetului său și programul de guvernare was last modified: octombrie 18th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter