Dacă acordul PSD-PNL nu se respectă, vom avea anticipate
Tot mai mult, în ultima vreme, presa scrie despre acordul încheiat de PSD și PNL, cu privire la rotația Premierilor și la șansele ca acest acord să fie respectat de ambele părți. PSD susține că dacă acordul nu o să fie respectat, ar putea riposta declanșând alegeri anticipate.
„N-am auzit niciun factor decident nici de la PSD, nici de la PNL, care să ridice anumite probleme asupra acordului politic care a creat această coaliție din care face parte nu numai PSD și PNL, ci și UDMR și minorități. Va avea loc acest schimb de prim-miniștri. Este pe 23 sau 25 mai. Presupun că la începutul lunii mai vom veni cu un program de guvernare și o să începem toate procedurile legale și constituționale pentru această rocadă”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la RTV, scrie News.ro.
Liderul PSD a mai spus că alegerile anticipate sunt soluția dacă nu va fi respectat acordul politic între partidele de guvernare.
„Domnul Prim-ministru, Nicolae Ciucă, e un om de onoare. E militar și general și sunt ferm convins că nu sunt probleme. Atributul desemnării prim-ministrului este al președintele României, conform Constituției. Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția. Ar fi păcat pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român într-un moment foarte critic și nu am nicio reținere să spun – după o guvernare de doi ani de zile de dreapta.”, a mai explicat liderul Marcel Ciolacu, mai arată News.ro.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, tot luni, că își dorește foarte mult ca Mihai Tudose să intre în viitorul Guvern după preluarea conducerii guvernării.
„Eu îmi doresc foarte mult ca Mihai Tudose să vină în Guvern. (…) Din discuțiile avute cu el, își dorește și el să vină în Guvern. E un om cu experiență, a fost și ministru la Economie, a fost și prim-ministru”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie România liberă.
„La rotativă va fi respectat protocolul, dar dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, o să venim cu acea formulă. Dacă nu, va fi respectat protocolul. (…) Îți asumi și bunele și relele când ai semnat un astfel de protocol, dar sunt ferm convins, rațiunea noastră de oameni politici care ne dorim ca lucrurile să meargă în direcția corectă, mai ales unde sunt miniștri, de exemplu domnul Boloș la MIPE, din punctul meu de vedere e o greșeală să îl schimbi pe ministrul Boloș în acest moment. Mai sunt cinci luni până la rotativă. Așteptăm încă trei – patru luni de zile când vom intra în negocierile, eu cred că foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere care sunt totuși într-o zonă foarte limitată. Există o performanță la Ministerul Justiției, am scăpat de MCV. Există această performanță de țară”, a mai precizat Ciolacu, notează Cotidianul.
România liberă scrie azi despre extrădarea în SUA a liderului Hell’s Angels, Marius Lazăr, suspectat că ar fi comis mai multe infracțiuni internaționale.
„Presa din România l-a identificat pe bărbat drept liderul filialei din țară a clubului de motocicliști, Marius Lazăr. El este căutat pentru că este membru al unui grup internațional de traficanți de droguri și pentru că a negociat tentativa de ucidere a doi rivali. Lazăr, 49 de ani, a fost arestat la București în decembrie și a fost predat luni (16 ianuarie) poliției de frontieră din România, potrivit Reuters. (…) El se confruntă cu acuzații de trafic de droguri, spălare de bani și complicitate la tentativă de omor, potrivit poliției”, notează România liberă.
Presa mai scrie că modificarea normelor RCA a permis asigurătorilor să introducă noi criterii de calcul, iar prețul polițelor șoferilor din orașele mari au explodat, în comparație cu cele ale proprietarilor de autoturisme din orașele mici sau din mediul rural.
„În vara anului trecut, la somația Comisiei Europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat normele după care se calculează prețul polițelor RCA, iar asigurătorii au primit libertatea de a modifica tarifele fără o notificare prealabilă de 60 de zile a ASF-ului, așa cum era în vechea reglementare. Drept urmare, au apărut noi criterii de calcul al poliței, iar prețul RCA a fost profund influențat, mai exact, în unele cazuri acesta a explodat. Surse apropiate pieței de asigurări au explicat pentru «Adevărul» cum s-a ajuns ca doi șoferi care au aceeași vârstă, conduc mașini identice și au același istoric de accident, dar care stau în orașe diferite, pot ajunge să plătească sume diferite pentru o poliță RCA chiar dacă aceasta este emisă de aceeași companie de asigurări și prin intermediul aceluiași broker”, notează Adevărul.
„Președintele rus, Vladimir Putin, vrea să pună mâna pe Donbass până în martie”, scrie azi România Liberă, citând surse ucrainene.
„Conform serviilor secrete, Putin nu acordă atenție la ceea ce se întâmplă cu adevărat pe front. Președintele rus urmărește distrugerea ucrainenilor ca popor și a Ucrainei ca stat independent”, mai notează România Liberă.
Turcia nu renunță la cererile sale cu privire la acceptarea primirii Suediei și a Finlandei în NATO.
„Suedia și Finlanda trebuie să deporteze sau extrădeze în Turcia până la 130 de «teroriști» înainte ca parlamentul de la Ankara să le aprobe cererile de aderare la NATO”, a transmis Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, citat de Cotidianul.
„Noi am spus: uitați, dacă nu ni-i predați pe teroriștii voștri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO – n.red.)”, a afirmat Erdogan, duminică seara, referindu-se la o conferință de presă comună avută în noiembrie cu Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, scrie Cotidianul.
„Pentru ca aceasta să treacă prin parlament, înainte de toate trebuie să ne predați mai mult de 100, în jur de 130 dintre acești teroriști”, a continuat Președintele turc, mai notează Cotidianul.
Declarațiile Președintelui turc vin după ce Suedia și Finlanda au semnat, în iunie 2022, un acord tripartit cu Turcia, prin care cele două țări scandinave s-au angajat să ia în considerare „cu celeritate și în detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extrădare a suspecților de terorism”, ținând cont de informațiile primite de la Turcia și cu respectarea legislației europene.
Seară liniștită!