România, sub un nou val de inundaţii

20 iul. 2021
Vizualizari: 755

Anul viitor, cel târziu în vară, NATO ar trebui să nominalizeze succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea acestei organizații. Mandatul acestuia a fost prelungit tocmai pentru a găsi cel mai bun succesor. Printre numele vehiculate se află și cel al Președintelui Klaus Iohannis.

„La mai bine de șapte decenii de la fondare, mulți consideră că a venit vremea pentru o femeie la conducerea Alianței. Căutările au în vizor totodată candidați din estul Europei. Un potențial candidat ar putea fi chiar președintele Klaus Iohannis, dar alegerea unui reprezentant al României la șefia NATO ar putea fi considerată puțin cam provocatoare în privința Rusiei, relatează Politico. Noua misiune NATO este să-și găsească un nou șef. Actualul secretar general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, fost premier, și-a început mandatul în octombrie 2014. Aliații i-au extins mandatul în primăvara lui 2019 până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în procesul de căutare a unui succesor. Discuțiile oficiale abia au început în cadrul NATO, iar succesorul lui Stoltenberg ar urma să fie anunțat la summitul liderilor Alianței de la Madrid, prevăzut să aibă loc la sfârșitul primăverii sau la începutul verii lui 2022. Speculațiile în privința succesorului potrivit sunt numeroase”, scrie DC Bussiness.

Strategia forestieră a Uniunii Europene este contestată de mai multe țări europene, printre care și România. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România a semnat, alături de alte zece state europene, o scrisoare deschisă inițiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra Strategiei forestiere, lansată vinerea trecută de Comisie.

„«Urmare a acestui fapt, Austria a inițiat o scrisoare deschisă care a fost susținută atât de Germania, cât și de Finlanda, Franța, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia și România», a declarat, luni, ministrul Mediului”, scrie România liberă.

„Potrivit lui Tanczos Barna, țintele vizează plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul țărilor Uniunii Europene, planificare și monitorizare la nivel european, un Plan strategic pentru 10, 30 și 50 de ani la nivelul Uniunii, astfel încât pădurile Europei să devină păduri «de absorbare netă a dioxidului de carbon», precum și definirea tipurilor de păduri”, relatează România liberă.

„Trebuie știut faptul că, la nivelul Uniunii Europene vor fi patru țări care vor duce greul acestei monitorizări și acestei protecții de păduri bătrâne și primare, așa cum până acum ele au fost definite: România, Bulgaria, Finlanda și Suedia. Deci majoritatea pădurilor mai bătrâne de 100 de ani se vor concentra în câteva state membre și de acea interesul României este ca această strategie forestieră, dincolo de obligații, să stabilească și condițiile de finanțare și sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care își asumă aceste ținte extrem de ambițioase”, a adăugat Tanczos Barna, citat de News.ro, mai notează România liberă.

Conferința națională de insolvență

Digi24 scrie despre inundațiile de pe DN1.

„DN1 este complet blocat în stațiunea Bușteni, în urma unei ploi abundente. Apa și aluviunile au acoperit carosabilul, iar traficul a fost deviat. Primarul din Bușteni, Laurențiu Corbu, a declarat marți dimineață, la Digi24, că în jur de 100 de case din localitate au fost inundate. Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, circulația rutieră este blocată pe DN 1 la km 130, Bușteni, ca urmare a scurgerilor de apă și a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Traficul este deviat prin zona Zamora”, scrie Digi24.

Așa cum era de așteptat, inundațiile de săptămâna trecută au determinat Executivul să deblocheze primele ajutoare.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate și alocarea acestora unităților administrativ-teritoriale Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montana din județul Alba, puternic afectate, săptămâna trecută, de inundații”, notează Agerpres.

Presa mai scrie că se confirmă faptul că razele solare distrug ARN-ul coronavirusului, ipoteză lansată de cercetătorii chinezi.

„În urmă cu aproape un an, când multe nu se știau încă despre noul coronavirus, iar planeta era aproape în totalitate în carantină, experții spanioli confirmau o ipoteză formulată anterior de colegii lor din China, potrivit cărora razele soarelui au darul de a inactiva virusul SARS-CoV-2. Iată că, acum, o echipă internațională de oameni de știință au dat dreptate cercetătorilor din Spania. Într-adevăr, scriu oamenii de știință din SUA, Marea Britanie și Elveția într-un articol publicat în The Journal of Infectious Diseases, sub acțiunea razelor solare, virusul SARS-CoV-2 devine rapid inactiv. Conform acestei noi teorii a inactivării virusului sub impactul radiației solare, razele ultraviolete B (undă cu lungime de 315-180 de nanometri) acțiunează asupra ARN-ului coronavirusului, deteriorându-l”, scrie DC Business.

Seară frumoasă!

România, sub un nou val de inundații was last modified: iulie 20th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: