Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO

5 iul. 2022
Vizualizari: 528

Deschidem Revista din această seară cu un eveniment cu adevărat istoric: Suedia și Finlanda au semnat azi Protocolul de Aderare la NATO.

NATO a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei. Ambasadorii la NATO ai celor 30 de țări membre au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles. După discuții intense la summitul NATO de la Madrid, inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine aderarea acestora”, scrie Digi 24.

Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare. Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după semnarea protocoalelor de aderare, mai notează Digi 24.

La București, Guvernul se gândește la iarna viitoare și pregătește rezervele de gaz.

„Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reușește aducerea din import a cantităților de gaze așa cum sunt planificate, să impună o raționalizare a consumului pentru companii”, au declarat, luni, surse guvernamentale, precizând că populația nu va fi afectată de o posibilă raționalizare a gazelor, scrie Agerpres.

„La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcționeze în perioada următoare. Acesta va analiza evoluția crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.(…)Potrivit surselor guvernamentale, România își asigură, în prezent, 90% din producția de gaze”, mai notează Agerpres.

Rusia susține că va lăsa Ucraina să-și exporte grânele prin porturile de la Marea Neagră și Marea Azov.

„Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia a creat două coridoare umanitare în Marea Neagră și Marea Azov pentru a facilita exportul cerealelor din Ucraina”, relatează The Guardian, citat de News.ro.

„Se ia un set de măsuri pentru a facilita siguranța navigației în apele Mării Negre și Azov. Pericolul minelor din apele portului Mariupol a fost complet eliminat”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, relatează agenția de presă rusă RIA Novosti, scrie News.ro.

„Rusia a invocat în repetate rânduri că nu obstrucționează exportul cerealelor din porturile Ucrainei și că autoritățile de la Kiev trebuie pur și simplu să-și demineze apele, un act care ar permite, de asemenea, navelor de război rusești acces nestingherit pe coasta de sud a Ucrainei”, mai notează News.ro.

Un fost oficial din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a preluat, marți, conducerea „Guvernului” regiunii Herson.

„Serghei Eliseev, fost prim-adjunct al guvernatorului exclavei Kaliningrad, „a devenit șef al guvernului regiunii Herson”, a anunțat, luni seară, politicianul ucrainean Volodimir Saldo, care și-a trădat țara și a trecut de partea ocupanților ruși. Eliseev își începe marți noul rol. Absolvent al Academiei FSB, Serghei Eliseev, în vârstă de 51 de ani, a ocupat funcții nespecificate în cadrul serviciilor ruse secrete, potrivit site-ului web al regiunii Kaliningrad. Fostul deputat ucrainean Oleksii Kovalev, care a supraviețuit unei tentative de asasinat la sfârșitul lunii iunie, a fost numit adjunct al lui Serghei Eliseev pentru probleme agricole”, relatează Adevărul.

„De la cucerirea Hersonului,  Moscova aplică o politică de rusificare în regiune, introducând rubla, eliberând pașapoarte rusești, reprimând opoziția și capturând economia locală. În momentul lansării agresiunii militare din Ucraina, la 24 februarie, Vladimir Putin a susținut că nu va ocupa țara vecină. Între timp, Kremlinul s-a limitat să spună că locuitorii își vor alege singuri viitorul, dând de înțeles că vrea să organizeze referendumuri de anexare după modelul peninsulei Crimeea”, mai scrie Adevărul.

Presa scrie și despre secetă fără precedent din Italia.

„La fel ca ceilalți vecini ai săi, Italia se confruntă un val de căldură extrem de puternic și timpuriu, care cuplat cu o scădere semnificativă a cantității de precipitații a provocat cea mai grea secetă din 1952 în Valea Padului, regiune care produce 40% din consumul alimentar al țării. În ultimele patru luni a plouat extrem de puțin, iar cotele fluviului Pad, cel mai mai mare din Italia, au scăzut cu 7 metri sub medie”, relatează Digi 24.

„Orașele italiene Verona și Pisa, locuite de peste 350.000 de oameni cumulat, au început raționalizarea apei potabile începând de sâmbătă, ca urmare a unei secete istorice în regiunea nordului Italiei, relatează Euronews.  Măsurile vin după ce starea de urgență a fost declarată în nordul Italiei. Până la data de 31 august, apa potabilă nu mai poate fi folosită pentru udarea grădinilor, terenurilor de sport, pentru spălarea mașinilor, pentru umplerea piscinelor sau pentru orice altă activitate care nu implică o nevoie umană strictă, au anunțat autoritățile regionale din ambele orașe. Folosirea apei pentru spălare și igienă corporală rămâne permisă în ambele orașe. Cei descoperiți că încalcă aceste restricții pot fi amendați cu până la 500 de euro în Verona și în Pisa. Restricțiile au fost promulgate de primarii celor două orașe – Damiano Tomasi în Verona și Michele Conti în Pisa”, mai scrie Digi 24.

Seară liniștită!

Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO was last modified: iulie 5th, 2022 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: