Război în Israel

9 oct. 2023
Vizualizari: 362

Atacul de sâmbătă, al organizației Hamas din Gaza, asupra Israelului este azi pe prima pagină a presei din întreaga lume. Toată lumea se întreabă cum a fost posibilă această operațiune Hamas? S-a știut ce lovitură pregătește Hamas? Deocamdată, agențiile de presă consemnează cifrele îngrijorătoare ale războiului din Israel: 700 de morți și peste 2200 de răniți.

„Atât Israelul, cât și Statele Unite au știut că un atac al Hamas era posibil sau chiar probabil, dar nu a existat nicio imagine clară a situației și niciun avertisment tactic specific. Cert este că ziua de sâmbătă ar putea schimba abordarea strategică generală a Israelului față de Hamas și Fâșia Gaza”, scriu New York Times și Washington Post, notează Libertatea.

„Atacul de sâmbătă al Hamas i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni, fie ei politicieni, armată sau servicii de informații. Surprinzătoare au fost în special metodele folosite de teroriști pentru a intra și a ieși din Israel, a explicat pentru New York Times un oficial de rang înalt din domeniul apărării, familiarizat cu informațiile colectate despre grup. În mare parte un succes, din punctul de vedere al Hamas, atacul a scos la iveală eșecuri semnificative ale serviciilor de securitate israeliene. Acesta a vorbit despre faptul că autoritățile israeliene nu au fost pregătite pentru atac, nu au avut trupe de-a lungul graniței, au permis infiltrarea trupelor Hamas și nu au fost capabile să îi oprească pe teroriști, atunci când aceștia au luat numeroși ostatici și i-au târât în Gaza. De asemenea, deși erau conștiente de posibilitatea unei invazii terestre a Hamas pentru a captura bazele militare și civilii de-a lungul frontierei, forțele de apărare israeliene au ajuns cu greu la scenele active. Mulți locuitori au fost nevoiți să se apere singuri”, relatează Libertatea.

„Israelul este perceput în mod tradițional ca fiind statul cu cele mai bune servicii de informații din regiune, cu o acoperire extinsă a Fâșiei Gaza în primul rând. În ultimele luni, serviciile de informații israeliene au avertizat într-adevăr, în mod repetat, că un conflict militar ar putea izbucni, deoarece Iranul și milițiile afiliate percepeau Israelul ca fiind slăbit de diviziunile profunde generate de reforma judiciară a premierului Benjamin Netanyahu, potrivit a patru oficiali de rang înalt din domeniul apărării, citați de New York Times. Cu toate acestea, deși serviciile de informații au colectat unele indicii care arătau că Hamas plănuia o operațiune majoră, acestea erau departe de a forma o imagine clară, a adăugat unul dintre oficiali. Israelul, a mai spus această sursă, nu a sesizat pregătirile elaborate necesare pentru cei 250 de militanți Hamas însărcinați să conducă asaltul care a țintit baze militare, orașe și kibuțuri”, mai scrie Libertatea.

News.ro consemnează azi declarațiile ambasadorului Israelului în România, E.S. Reuven Azar, despre evoluția conflictului din Israel și măsurile luate de stat.

„Situația este foarte serioasă. În ultimele 24-36 de ore de când au început atacul am încercat să restabilim controlul pe teren la granița cu Fâșia Gaza. Sunt în continuare trei zone în care armata israeliană luptă cu teroriștii. În celelalte 22 de locații am reușit să restabilim ordinea. Vedem cât de atroce și sălbatic a fost acest atac. Familii întregi au fost sechestrate. Civilii au fost uciși. Sunt mame care au fost luate cu copiii lor și târâte în Fâșia Gaza. Sunt atrocități pe care doar în Daesh le vedem”, a declarat, duminică, la Antena 3, ambasadorul Reuven Azar, scrie News.ro.

Întrebat ce se întâmplă în nordul țării, ambasadorul a precizat: „Am văzut bombardamente Hezbollah. Israel a ripostat. Nu știm dacă va duce la escaladarea conflictului, dar ne pregătim și pentru situația în care suntem atacați și din nord”, mai scrie News.ro.

„Se pare că ceea ce Hamas vrea acum să se ajungă în situația în care întreaga lume arabă să atace Israelul. Nu credem că se va întâmpla acest lucru”, a adăugat ambasadorul Israelului în România, arată News.ro.

„Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război în urma atacurilor organizației extremiste palestiniene Hamas, permițând «pași militari de anvergură», a anunțat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu”, mai scrie azi România liberă.

Ayman Younis, liderul Hamas din Gaza, se pare că ar fi fost ucis.

„Liderul Hamas, Ayman Younis, a fost ucis într-un atac aerian, susține presa palestiniană. Tel Aviv nu confirmat oficial. Casa în care se ascundea a fost spulberată de aviația israeliană. Younis, cel despre care organizația s-a lăudat că este «de negăsit», nu a supraviețuit nici 24 de ore după ce Israelul a declarat război. Cadavrul lui Younis a fost găsit sub dărâmături și identificat pozitiv de ADN, susțin surse neoficiale. De asemenea, au apărut imagini pe internet cu trupul lui Younis scos de sub dărâmături. Teroristul a fost lichidat în timpul nopții, într-o casă din Nuseirat, Fâșia Gaza, care a fost bombardată și în care se afla liderul militanților”, scrie Gândul.

„Potrivit autorităților de la Tel Aviv, în ultimele 24 de ore, au fost efectuate lovituri asupra a 150 de ținte din Fâșia Gaza, unde se ascundeau islamiști, inclusiv moschei și bănci. Locurile în care erau depozitate arme au fost atacate. (…) Israelienii au declarat Gaza o zonă închisă, în care livrările de energie electrică, combustibil și alte bunuri critice au fost oprite. Populația civilă este sfătuită să părăsească de urgență regiunea. Nu se știe încă dacă Israelul va efectua o operațiune la sol în Fâșia Gaza. Deocamdată, se limitează la lansarea de lovituri masive împotriva țintelor Hamas din regiune”, mai notează Gândul.

„Președintele israelian, Isaac Herzog, a declarat că Iranul este parțial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid”, informează dpa, scrie Agerpres.

„«Păcatul de neiertat» nu doar că a fost «condus de o organizație teroristă criminală, ci și de o axă malefică a cărei bază se află în Iran»”, a afirmat șeful statului israelian duminică seara, într-o cuvântare adresată națiunii, notează Agerpres.

„Un asemenea război nu se termină într-o clipă și urmează zile grele. (…) Suntem în război pentru căminele noastre. (…) Statul Israel va câștiga și de această dată. Nu avem altă opțiune”, a mai adăugat Președintele israelian, Isaac Herzog, scrie Agerpres.

„Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a afirmat, duminică, că Teheranul nu a fost implicat în unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Israelului, în care Hamas a ucis cel puțin 700 de israelieni și a răpit numeroase persoane”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Susținem cu tărie și fără rezerve Palestina; cu toate acestea, nu suntem implicați în reacția Palestinei, deoarece aceasta este decisă doar de Palestina însăși”, a declarat misiunea iraniană la ONU, mai scrie News.ro.

„Coaliția de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere grea la alegerile de duminică din două landuri din Germania, Bavaria (sud) și Hesse (vest), unde conservatorii aflați în opoziție sunt pe punctul de a ieși învingători, conform exit-poll-urilor transmise de postul de televiziune ARD”, relatează AFP și Reuters, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Cei doi parteneri minoritari din coaliția lui Scholz, Verzii și Democrații Liberi (FDP), au obținut rezultate mai proaste decât la alegerile din 2018 din cele două landuri, FDP fiind pe cale să iasă din parlamentul din Bavaria. Între timp, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat câștiguri, crescând la 16% în Hesse și la 15% în Bavaria, comparativ cu 13,1%, respectiv 11,6% în 2018”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Război în Israel was last modified: octombrie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: