Ursula von der Leyen, în vizită la Bucureşti

3 mart. 2022
Vizualizari: 356

Miercuri seară, în apropierea bazei militare de la Kogălniceanu, s-a produs o catastrofă aviatică fără precedent în ultimii ani.

Un avion MiG-21 al aviației române s-a prăbușit miercuri seară, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbușit, de asemenea, iar 7 militari aflați la bordul aparatului și-au pierdut viața. Joi, la ora 2:00, MApN a anunțat că pilotul avionului de vânătoare a fost găsit decedat”, relatează Digi24, care prezintă pe larg filmul evenimentelor.

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, exclude orice legătură între cele două incidente aviatice și ce se întâmplă în Ucraina.

„Este absolut exclus, nu există nicio dovadă și nu există nicio circumstanță care să ducă la această concluzie. Toate sunt scenarii de science-fiction”, a spus Vasile Dîncu, scrie Digi24.

Ministrul Vasile Dîncu a vorbit, la Digi24, și despre cât de apărat este spațiul aerian al României, în contextul războiului din țara vecină.

„Nu este vulnerabil spațiul aerian, pentru ca așa cum ați văzut în ultima vreme forțele NATO au îmbunătățit prezența și din punct de vedere a poliției aeriene, siguranței aeriene, a controlului aerian. Doar săptămâna aceasta am avut o suplimentare cu aeronave din partea Italiei, Germaniei, patrulăm și cu avioane care vin din nord, din statele baltice, din Polonia. Supravegherea nu se face prin forțele noastre aeriene singure, se face prin întreg ansamblul de prezență avansată NATO în această zonă”, a mai precizat ministrul Apărării, mai notează Digi24.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi, la București, cu Președintele Klaus Iohannis, după ce miercuri avusese o întrevedere cu premierul Ciucă.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, după întrevederea cu Ursula von der Leyen, că România va lucra îndeaproape cu autoritățile europene pentru a operaționaliza centrul umanitar din țara noastră, care va funcționa ca punct central de strângere a ajutoarelor pentru Ucraina, apoi vor fi trimise aceste ajutoare administrației de la Kiev, dar și în Republica Moldova, afectată la rândul ei de valurile de refugiați. Vizita Ursulei von der Leyen are loc în contextul războiului din Ucraina și a valurilor de refugiați de la granița României și a altor state din vecinătatea Ucrainei. Miercuri seară, șefa Comisiei Europene a fost primită de premierul Nicolae Ciucă”, relatează Adevărul.

„Sunteți un exemplu de solidaritate. Vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapidă și eficientă. CE a propus ieri activarea unui mecanism temporar de protecție, care ne permite să oferim cetățenilor ucraineni drepturi de reședință. Am emis ghiduri pentru a simplifica procedurile la frontieră. Oferim sprijin umanitar. 500 de milioane de euro au fost alocați pentru a face față consecințelor acestui război atroce. Este un ajutor uriaș pe are îl furnizează România. Mulți refugiați caută un loc sigur în România. Ne vom aminti permanent hotărârea și curajul populației ucrainene. De asemenea, nu vom uita de solidaritatea poporului român. Vom institui sancțiuni foarte dure împotriva autorităților ruse pentru a nu mai ataca vecinii”, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Președintele României.

Războiul continuă în Ucraina, acolo unde, pe lângă distrugerea marilor orașe, mor și mulți oameni, din ambele tabere. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat, joi, „regretele profunde” cu privire la militarii ruși care și-au pierdut viața în urma acțiunilor militare ale trupelor ruse în Ucraina.

„Desigur, cu toții exprimăm condoleanțe rudelor și prietenilor celor care și-au pierdut soții și copiii. Cu siguranță, aceasta este o mare tragedie pentru noi toți”, a spus Peskov, joi, scrie News.ro.

„În același timp, cu toții admirăm eroismul armatei. Actele lor de vitejie vor rămâne, bineînțeles, în istorie ca realizări în lupta împotriva naziștilor și în îndeplinirea acestei sarcini importante”, a continuat oficialul rus, mai arată News.ro.

„Peskov a adăugat că Putin va vorbi despre bilanțul victimelor în deschiderea reuniunii Consiliului de Securitate, joi. El a refuzat să spună dacă va fi anunțat doliu național. Peskov a respins, de asemenea, speculațiile apărute în mediul online cu privire la intrarea în vigoare a Legii marțiale în Rusia, precum și interdicția de călătorie pentru bărbații cu vârstă de înrolare”, relatează News.ro.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mai spus că nu are nicio îndoială că se va găsi o soluție la criza din Ucraina și că o nouă rundă de discuții urmează să înceapă între oficialii ucraineni și ruși.

„Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, joi, că, în opinia sa, unii lideri străini se pregătesc de război împotriva Rusiei. El a subliniat în același timp că Moscova va continua operațiunea militară în Ucraina până la «sfârșit». Lavrov a mai spus că Rusia nu se gândește la un război nuclear, potrivit unei relatări Reuters. Nu a oferit nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile făcute într-un interviu acordat televiziunii de stat, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. În schimb, el l-a acuzat pe Președintele ucrainean Volodimir Zelenski că prezidează «o societate în care înflorește nazismul. (…) Moscova nu va lăsa Ucraina să păstreze infrastructura care amenință Rusia», a spus el”, relatează Libertatea.

Și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, anunțase marți că «forțele armate ruse vor continua operațiunea militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse»”, mai notează Libertatea.

Miercuri, șeful Autorității de supraveghere și reglementare a activității bancare din Republica Populară Chineză, Guo Shuqing, a anunțat că Beijing nu se va alătura Vestului în campania de sancționare a Rusiei.

„Toată lumea urmărește conflictul militar, sau războiul, dintre Rusia și Ucraina. Poziția Chinei a fost exprimată limpede de Ministerul de Externe. Politicile noastre internaționale urmăresc această linie. În privința sancțiunilor financiare, voi spune că nu le sprijinim. China nu se va alătura acestor sancțiuni”, a spus Guo Shuqing, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Nu suntem în favoarea unor asemenea sancțiuni unilaterale pentru că nu sunt eficiente și nu au bază legală”, a spus Guo, citat de Global Times, notează Cotidianul.

„Guo a mai spus că, în acest moment, sancțiunile împotriva Rusiei nu au produs vreo consecință negativă în economia Chinei”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

Ursula von der Leyen, în vizită la București was last modified: martie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: