Faţetele crizei

11 oct. 2021
Vizualizari: 840

În România, certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în universități.

„Solicitarea vine de la Consiliul Național al Rectorilor, care vor ca nimeni să nu mai poată intra în universități sau în campusuri fără să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală. Excepție ar face cei are au contraindicații medicale”, scrie Digi24.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 care este punctul său de vedere în legătură cu această cerere.

„Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este Guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi24.

News.ro scrie despre o inițiativă a Alianței pentru Unirea Românilor în legătură cu introducerea certificatului verde în România.

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) lansează un apel către toți deputații, să voteze împotriva introducerii certificatului verde COVID pe teritoriul României, formațiunea arătând că, prin acest document «se impune o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și se promovează discriminarea pe criterii sanitare»”, relatează News.ro.

În timp ce românii sunt pe unul dintre ultimele locuri în campania de vaccinare, România intenționează să doneze Bangladeshului 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca, după cum a anunțat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei declarații comune de presă cu omologul său AK Abdul Momen, aflat în vizită la București, după cum notează Agerpres.

„Am discutat, în egală măsură, despre eforturile noastre de combatere a pandemiei de COVID-19 și, în acest context, l-am informat pe colegul meu despre intenția țării noastre de a acorda o donație de 200.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca către Bangladesh”, a afirmat șeful diplomației române, relatează Agerpres.

Criza guvernamentală, căreia Președintele Klaus Iohannis caută să-i pună capăt prin consultările de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier, este dublată de o criză financiară fără precedent despre care scrie România liberă.

„După ce RCA a crescut cu 60% în ultima lună, acum și carburanții sunt de neoprit, în unele benzinării, potrivit aplicației pecoonline, tariful a ajuns la 7,07 lei pe litru. Cel mai mic preț la benzină în acest moment este 6,14 lei, iar la motorină de 6,11 lei. Dacă ne amintim, am intrat în noul an cu tarife de 4,82 lei pe litru de benzina și 4,87 pe litru de motorină”, relatează România liberă.

„«Multe companii vor fi nevoite să scumpească serviciile și multe dintre ele vor ajunge în zona de insolvență. Se vede deja în piață o scădere a consumului, oamenii consumă mai puțin și merg pe produsele de bază, iar facturile sunt tot mai greu de plătit. Valoarea facturilor restante în economie a ajuns la 430 de miliarde de lei, un nivel record. Firmelor le este din ce în ce mai greu să facă față acestor provocări: energie, gaze, carburanți și servicii. Pentru majoritatea companiilor creșterea prețurilor gazelor, energiei și carburanților reprezintă o misiune imposibilă în a-și creiona un plan de afaceri pentru următoarele luni. Astfel că, nu este exclus ca până la sfârșitul anului mai multe să închidă porțile. În acest moment, sunt aproape 70.000 de companii care și-au închis porțile și estimez că până la sfârșitul anului numărul lor va crește până la 100.000, ceea ce va însemna disponibilizări de personal», a mai explicat analistul economic Adrian Negrescu”, mai arată România liberă.

Libertatea vă propune un interviu excepțional, pe care vi-l recomandăm, realizat de Vasile Ernu cu psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, fiul marelui critic literar Tudor Vianu.

„Fiu al marelui critic literar Tudor Vianu, Ion Vianu (87 de ani) a fost printre puținii intelectuali din perioada comunistă care au semnat apelul antiregim al disidentului Paul Goma. La 43 de ani a emigrat în Elveția, devenind una dintre figurile exilului românesc și o voce prezentă în studiourile postului de radio Europa Liberă. De acolo a denunțat folosirea psihiatriei contra deținuților politici. De-a lungul anilor, publică mai multe volume de eseuri, romane și memorii, printre care «Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri», «Exercițiu de sinceritate», «Amor intellectualis», «Între violență și compasiune, amintirile unui psihiatru», «Elegie pentru Mihai», «Paramnezii», «Necredinciosul» sau «Arhiva trădării și a mâniei». După Revoluție, întors în țară, a început să scrie în «Revista 22», «România literară» sau «Dilema»”, notează Libertatea, pe scurt, câteva repere din viața interlocutorului lui Vasile Ernu.

Presa mai scrie că fostul premier Adrian Năstase a anunțat că a depus, vineri, la instanță, o cerere de reabilitare judecătorească.

„Solicitarea va fi judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție, cea care a dispus condamnările de doi, respectiv patru ani de închisoare în cazul fostului premier. (…) Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din sentința prin care a fost condamnat. Adrian Năstase are două condamnări, una în dosarul cunoscut sub denumirea «Trofeul Calității» și cealaltă în dosarul «Zambaccian»”, scrie News.ro.

Încheiem Revista din această seară cu o știre AFP, care ar putea uimi cancelariile europene: Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupție, și-a anunțat demisia sâmbătă seară”.

Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul și a asigura stabilitatea”, a declarat el reporterilor din Viena, potrivit Reuters, scrie România liberă, citând Agerpres.

Kurz a indicat, totodată, că-l propune pe ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„De la anunțarea, miercuri, de către parchet, a deschiderii unei anchete care-l vizează în urma unor acuzații de corupție, Kurz a fost presat să se retragă. Liderul în vârstă de 35 de ani refuzase până acum acest gest, denunțând acuzațiile drept «fabricate», însă Verzii, partenerii juniori ai conservatorilor la guvernare, și-au intensificat în ultimele zile criticile la adresa sa. Vineri, vicecancelarul Werner Kogler, liderul ecologiștilor, a declarat că Sebastian Kurz «nu mai este apt să-și exercite funcțiile», după discuții cu liderii celorlalte partide. Se crede că Sebastian Kurz a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-și asigura o acoperire media favorabilă”, mai notează România liberă.

Seară frumoasă!

Fațetele crizei was last modified: octombrie 11th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: