Rusia închide Consulatul de la Chişinău
Prefectul și subprefectul județului Mureș au fost eliberați din funcție, urmare a situației care a fost descoperită la un centru de îngrijire și asistență socială din județul Mureș.
„Știm foarte bine că sub coordonarea prefecților și a subprefecților s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înțeles, AJPIS-ul controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face o comisie disciplinară, conform legii a fost destituită persoana care a condus AJPIS-ul. Eu astăzi de dimineață am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, și am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului. Trebuie să înțelegem foarte bine care este rostul nostru și care este rolul statului în acest moment. (…) Atât timp cât eu am dispus ca prefectul să coordoneze aceste controale, trebuie să înțelegem foarte clar că trebuie să le și urmărim. Repet, am convenit împreună cu domnul Predoiu decizia de eliberare din funcție a prefectului și subprefectului județului Mureș, este una corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.
Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensia minimă garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivității, și o indemnizație socială.
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee”, se arată într-un comunicat al ministerului, remis Agerpres.
„Alternativa pe care o vor avea la dispoziție acești pensionari este să meargă în sistemul de asistență socială, adică să-și transforme pensia în indemnizație socială minimă, renunțând însă la statutul de pensionar, căruia, potrivit Constituției, nu i se poate lua sau diminua pensia. În comunicat se arată că sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii”, mai scrie Agerpres.
Cotidianul citează azi un oficial OMV Petrom, care susține că în perioada următoare prețurile la gazele naturale vor crește.
„Cererea de energie electrică va scădea în lunile următoare, însă la gaze naturale ne așteptăm la o creștere a cererii și a prețului, dar depinde de cât de rece va fi la iarnă”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, notează Cotidianul.
„Dacă ne uităm la cerere și ofertă, cele care reglementează prețul pieței, noi ne așteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deși cererea a crescut datorită folosirii aerului condiționat, iar acest lucru va avea un impact asupra prețurilor. Când zicem că în următoarele luni așteptăm totuși la o creștere a cererii, poate va fi și o creștere a prețului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacțiile de pe piață astăzi, pentru că sunt deja tranzacții care se fac în pregătirea iernii și a anului următor, prețul este undeva între 49 și 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendință pe care o consemnăm pe piață din tranzacțiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii și a următorului an calendaristic 2024”, a mai spus Neel, scrie Cotidianul.
„Dronele ucrainene au atacat Moscova la primele ore ale dimineții de duminică, 30 iulie, provocând o explozie la o clădire de 50 de etaje din capitala Rusiei”, a transmis agenția rusă de știri TASS, scrie Libertatea.
„«Dronele ucrainene au atacat în această seară. Fațadele de pe două turnuri de birouri ale orașului au fost ușor avariate. Nu există victime sau răniți», a scris primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său Telegram. Ulterior, primarul a revenit spunând că, după atacul cu drone, o persoană a fost rănită în urma exploziei dintr-o clădire a orașului Moscova. «Un agent de securitate a fost rănit într-o clădire în urma exploziei. Geamurile de la primul până la etajul al patrulea au fost spulberate în urma unui atac cu drone»”, au confirmat serviciile de urgență pentru TASS, mai arată Libertatea.
„Potrivit departamentului rus de apărare, la atac au luat parte trei drone: una dintre ele a fost distrusă în aer deasupra districtului Odințovo din regiunea Moscovei, celelalte două au fost suprimate electronic în aer și au căzut pe teritoriul orașului Moscova. Acest incident raportat duminică reprezintă cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu drone – inclusiv împotriva Kremlinului și a unor orașe rusești din apropierea graniței cu Ucraina – pe care Moscova le atribuie Kievului”, mai scrie Libertatea.
„Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a amenințat duminică cu un conflict nuclear, susținând că un succes al contraofensivei ucrainene ar obliga Rusia să recurgă la armamentul atomic”, transmit Reuters, citată de Cotidianul.
„Închipuiți-vă că dacă (…) ofensiva susținută de NATO are succes, iar ei rup o parte din teritoriul nostru, am fi obligați să folosim o armă nucleară, conform regulilor unui decret al președintelui Rusiei. Pur și simplu nu ar exista altă opțiune. Deci inamicii noștri ar trebui să se roage pentru luptătorii noștri. Aceștia asigură că nu va începe un incendiu nuclear global”, a scris Medvedev pe rețelele de socializare, mai arată Cotidianul.
Rusia își închide consulatul din Republica Moldova, în urma cererii autorităților Republicii Moldova de a-și reduce personalul diplomatic din această țară.
În seara zilei de 29 iulie 2023, Ambasada Rusiei din Republica Moldova a postat pe Facebook următorul comunicat:
„În atenția vizitatorilor la Departamentul Consulat, Recepția în Departamentul Consular al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova a fost suspendată temporar din 5 august 2023. din motive tehnice” Secția consulară a Ambasadei Rusiei de la Chișinău are și o filială în orașul Tiraspol. Biroul consular al Rusiei din Tiraspol oferă, printre altele, cetățenie rusească pentru acei locuitori ai Republicii Moldova care au domiciliul în Transnistria. Această ofertă a Rusiei este valabilă pentru acele persoane care s-au născut pe teritoriul URSS (care a încetat să existe la 26 decembrie 1991)”, scrie România liberă.
„Anunțul postat de Ambasada Rusiei cu privire la suspendarea activității în consulat nu precizează dacă suspendarea se referă și la punctul consular din Tiraspol. Republica Moldova a cerut Rusiei să-și reducă personalul de pe teritoriul ei după ce a acuzat faptul că unii angajați ai Rusiei desfășoară acțiuni de spionaj pe teritoriul Republicii Moldova. La data de 11 iulie 2023, Ambasada Rusiei respingea aceste acuzații”, mai arată România liberă.
Seară liniștită!