Fostul preşedinte Igor Dodon, anchetat de Parchetul de la Chişinău

30 dec. 2021
Vizualizari: 471

Cum valul cinci al pandemiei bate la ușă, Guvernul încearcă să ia mai multe măsuri care să atenueze efectele. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că se vor face eforturi susținute pentru ca cetățenii să fie informați „corect și eficient” în legătură cu problemele generate de COVID-19 și cu beneficiile vaccinării împotriva acestei boli.

„Am discutat cu domnul ministru Rafila și cu specialiștii care au participat împreună cu dumnealui la toate consultările pe care le-am avut și cred că este corect din partea noastră să informăm cetățenii asupra beneficiilor vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi, din statisticile care sunt publice, că în țările care sunt deja afectate de valul cinci, deși există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care își pierd viața este cu mult mai mic față de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente. Și asta este clar o concluzie a specialistului, se datorează faptului că au atins un nivel de vaccinare foarte ridicat”, a afirmat premierul Ciucă, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că introducerea certificatului verde la locul de muncă va fi amânată pentru anul viitor, după cum spune chiar premierul. Șeful Executivului a mai spus că Parlamentul este cel care ar urma să ia o măsură în privința certificatului verde la locul de muncă, amintind, totuși, că Legislativul este deja în vacanță.

„Există o ordonanță de urgență în Parlament și un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcție de situație și, în funcție de situație, vom proceda în așa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de față să poată fi aplicate. În fiecare zi discut cu ministrul Sănătății tot ceea ce avem de făcut astfel încât să putem să pregătim întreg sistemul sanitar pentru a face față noului val și, desigur, există și măsurile concretizate într-un plan”, a afirmat premierul Ciucă, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că statisticile oficiale nu reflectă realitatea, în privința ratei de vaccinare în rândul populației din România.

„Acum, trebuie să ne gândim și câți suntem vaccinați noi în România, pentru că s-au vaccinat aproape 8 milioane de români. Această cifră, de 19,3 milioane de persoane, pe care o regăsiți în Eurostat, nu știu dacă e chiar reală, pentru că sunt milioane de români care lucrează în străinătate fără să aibă statut de rezident acolo, așa că eu cred că am depășit în mod real jumătate din populația României care este protejată”, a arătat ministrul Rafila, într-un interviu pentru Digi 24.

„Datele oficiale arată că aproximativ 40 la sută din populația României este vaccinată anti-COVID, o proporție oricum mult mai mică decât în alte state europene. România se clasează, din acest punct de vedere, pe penultimul loc în Uniunea Europeană, în condițiile în care media ratei de vaccinare în Europa este în jur de 78 la sută”, notează Digi 24.

Întrebat dacă mai sunt șanse ca vaccinarea să se îmbunătățească în România, ministrul Sănătății își păstrează un optimism moderat.

„Ea s-ar putea să se îmbunătățescă secvențial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin, care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiționale – toate aceste lucruri pot să ducă la creșterea interesului pentru vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila, mai scrie Digi 24.

Plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a prețului medicamentelor se va majora, începând cu 1 ianuarie 2022, la 1.429 lei/lună, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie. Vom crește plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a spus premierul Ciucă, scrie Digi 24.

În prezent, de acest program beneficiază cei cu pensii de până la 1.299 lei/lună.

Presa mai scrie și despre anchetarea fostului Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Presa de la Chișinău relatează că este vorba de dosarul «Energocom» și că faptele imputate lui Dodon ar fi vechi de 13 ani. În acea perioadă, Dodon era ministru al Economiei iar acum are calitatea de «bănuit» în dosar. Parchetul General anchetează cumpărarea din import de energie electrică în perioada anilor 2008-2009. Acuzația procurorilor este că energia a fost cumpărată printr-o companie intermediară. Procedeul ar fi generat o pagubă de 12 milioane de dolari, pe care procurorii o o consideră delapidare. În ultimele zile, de când se lucrează la acest dosar, Dodon a susținut că ancheta are doar rolul să abată atenția locuitorilor de la problemele actuale ale Republicii Moldova”, relatează România liberă.

 

Seară frumoasă!

Fostul președinte Igor Dodon, anchetat de Parchetul de la Chișinău was last modified: decembrie 30th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: