Modificări în legislaţia din Sănătate

2 iul. 2024
Vizualizari: 522

Dacă în 1990, România pleca pe drumul democrației fără niciun fel de datorii externe, azi datoria publică sufocă bugetul și crește de la an la an. Despre ultimele împrumuturi ale României, scrie azi B1TV.

„Guvernul a împrumutat de pe piața internă 15 miliarde de lei doar în luna iunie, ceea ce duce totalul împrumuturilor din prima jumătate a anului peste borna de 135 miliarde de lei”, scrie B1TV, citând Economedia.

„Valoarea de 135 miliarde include credite de dezvoltare de la instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Mondială. Fără ele, împrumuturile din acest an de până acum se ridică la aproximativ 125 miliarde de lei, explică sursa citată. Dacă în 2022 o sumă de 7 miliarde de lei reprezenta un record, acum Ministerul Finanțelor atrage în mod regulat circa 10-11 miliarde de lei într-o lună. La cele 12,84 miliarde de lei atrase din piața primară, Executivul s-a împrumutat în iunie cu circa 2,15 miliarde de lei prin titluri de stat Fidelis, destinate populației.(…) Guvernul a estimat că va închide anul cu un deficit bugetar de 5%, dar cel mai probabil acesta se va duce spre 6-7% din PIB (aproximativ 120 miliarde de lei + 130 miliarde de lei pentru plata datoriei scadente în acest an)”, mai scrie B1TV.

Vacanța parlamentară este pentru studenți un nou prilej de Internship la Guvern. Luni, la Palatul Victoria, a fost lansat Programul de Internship al Guvernului, ediția 2024, la care vor participa un număr de 150 de tineri, timp de două luni.

„Șeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, le-a mulțumit tinerilor pentru interesul manifestat pentru acest program și i-a încurajat să opteze, ulterior, pentru o carieră în administrație. El a subliniat nevoia de implicare a tinerilor, argumentând că în prezent vârsta medie, de 50 de ani, a funcționarilor din administrație este cea mai ridicată de când există statistici, lucru care indică un grad de atractivitate scăzut al tinerilor pentru această zonă”, scrie Jurnalul.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, un Decret lege care aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care vine cu o serie de prevederi interesante.

Gândul prezintă principalele modificări dintre care reținem: „Extinderea criteriilor de eligibilitate pentru funcțiile de conducere salarizate în diverse organizații profesionale din domeniul sănătății, inclusiv Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și alte organizații recunoscute la nivel national; Clarificarea definiției și statutului unităților medicale ambulatorii afiliate instituțiilor de învățământ superior care au facultăți de medicină sau stomatologie; Stabilirea normelor privind integrarea clinică a personalului didactic medico-farmaceutic în diverse unități medicale, inclusiv cele subordonate Ministerului Sănătății și altor ministere cu rețea sanitară proprie; Posibilitatea înființării de spitale clinice subordonate instituțiilor de învățământ superior care au facultăți de medicină sau stomatologie, pentru asigurarea asistenței medicale și desfășurarea activităților de învățământ și cercetare; Actualizarea normelor privind structura organizatorică, înființarea, desființarea și reorganizarea spitalelor publice și private, cu avizul Ministerului Sănătății sau direcțiilor de sănătate publică județene; Stabilirea clară a incompatibilităților pentru membrii consiliilor de administrație ale CNAS și personalul caselor de asigurări, pentru a preveni conflictele de interese în cadrul sistemului de asigurări de sănătate”.

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov crede că România nu este foarte vulnerabilă la încercările președintelui Rusiei de a interfera în politica sa internă.

„Evident, Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele. Știu destul de puțin despre situația de aici (n.red. – din România), dar acesta nu este un teritoriu în care el să poată face un progres real. S-ar putea să mă înșel, dar nu văd nicio schimbare în politica românească externă care să depindă de rezultatul alegerilor. Candidați principali, cred că toți, cu anumite nuanțe, susțin actualul curs politic al românilor”, a declarat Garry Kasparov, aflat în România la Superbet Chess Classic 2024, scrie Libertatea.

Întrebat despre Republica Moldova, Kasparov a spus că Moldova „«cu siguranță» era  una dintre ținte, atunci când Putin a început războiul din Ucraina, pe care se aștepta să-l câștige foarte repede”, mai arată Libertatea.

Dar acum este blocat în Ucraina, însă se pare că nu-și pierde concentrarea asupra Moldovei. Am văzut că politicienii proruși vin și se întorc de la Moscova”, a precizat Kasparov, notează Libertatea.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luni destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autoritățile civile și militare și de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul țării)”, informează EFE, scrie Adevărul.

„Conform anchetei, în mai și iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe rețelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituțională și preluarea puterii în Ucraina”, se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desființată, mai notează Adevărul.

„Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătorește Ziua Constituției. Organizatorii nu și-au dezvăluit intențiile de lovitură de stat în aceste apeluri. Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau și alegerea unui nou «guvern interimar». (…) Potrivit acestei surse, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk și Kiev și încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk. Patru persoane sunt anchetate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituționale, dintre care doi sunt privați de libertate preventiv, potrivit Parchetului”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

Modificări în legislația din Sănătate was last modified: iulie 2nd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: