147 views
După ce ani de zile România şi-a distrus sistematic industria, acum Guvernul pregătește lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei, cel mai important fiind programul național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de un miliard de euro.
„Vrem să atragem investiţii mari în domenii cheie pentru viitorul economiei. Iată de ce am pregătit şi un plan pentru investiţiile strategice în industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie să creeze în mod direct minimum 250 de locuri de muncă şi să se dezvolte în regiunile cu un PIB pe locuitor sub media naţională”, a spus premierul Ciolacu, scrie Agerpres.
Marcel Ciolacu a adăugat că ţara noastră trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice şi industriale din Europa.
„Trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în ţară îngrăşăminte agricole şi să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. În paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri. O altă mare direcţie strategică este creşterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor. În paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susţinute prin bonificaţii fiscale”, a mai afirmat Ciolacu, arată Agerpres.
Preşedintele AUR, George Simion a afirmat duminică la Digi 24 că ar fi „inacceptabil” pentru AUR să colaboreze într-o viitoare majoritate parlamentară cu „actualul sistem, actuala guvernare”, reprezentată de PSD, PNL şi UDMR. Simion, declară că ar fi de acord cu un protocol de colaborare cu USR, în vederea atingerii unor obiective punctuale precum alegerea primarilor în două tururi sau reforma administrativă.
„Eu cred că domnul Ciolacu, domnul Ciucă, domnul Kelemen Hunor ies din discuţie şi pot spera doar, printr-o reuşită a mea la alegerile prezidenţiale, că vom vedea o schimbare a conducerii centrale la aceste partide. Sunt unii oameni din PNL pe care îi văd ca potenţiali parteneri. Sunt mai puţini oameni în zona PSD pe care îi văd parteneri; cu siguranţă, nu tot partidul. La nivel de USR, după ce se vor clarifica – pentru că acolo sunt multe tabere şi aşteaptă finalul acestui exerciţiu electoral – aş vedea un protocol de colaborare strict pe primari în două tururi, 300 de parlamentari, reformă administrativă, reducerea taxării muncii. Cu un guvern minoritar sau majoritar, depinde. Politica este arta negocierii”, a spus Simion, arată Cotidianul.
Într-o declaraţie pe Facebook, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru anunţă că România îndeplinește formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver
„Ieri (luni – n.r.) s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a transmis ambasadorul Muraru, scrie Agerpres.
Potrivit ambasadorului, „primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor”, mai arată Agerpres.
„Alina Bica a scăpat de executarea unei pedepse de 4 ani”, titrează azi Evenimentul zilei.
„Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a scăpat de executarea unei pedepse de 4 ani de pușcărie, în dosarul de favorizare a infractorului legat de Ovidiu Tender, potrivit unei decizii luate de Curtea de Apel București. Dar aceeași instanță a decis să-i respingă cererea de acordare a unor despăgubiri”, scrie Evenimentul zilei.
„În dosarul cu privire la Ovidiu Tender, Curtea de Apel București a decis că Alina Bica și-a executat deja pedeapsa în Italia, așa că nu mai poate să conteste nimic în legătură cu acest dosar în România. Decizia vine în contextul în care Curtea de Apel din Bari a recunoscut în anul 2020 condamnarea Alinei Bica la 4 ani de închisoare, de către instanța supremă din România, potrivit unei decizii pronunțate pe 27 noiembrie 2019, dar a decis ca pedeapsa să nu fie în forma «cu executare», ci să fie executată «la domiciliu», sub supraveghere”, mai arată Evenimentul zilei.
„Curtea de Apel București a constatat că, la acest moment procesual, pedeapsa de 4 ani de închisoare la care contestatoarea a fost condamnată prin sentința penală din 29.11.2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, a fost executată”, mai scrie Evenimentul zilei.
Opt copii răniți în urma războiului din Fâșia Gaza, dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, au fost aduși în România pentru a primi tratament de specialitate, a anunțat Guvernul României, luni seară, 30 septembrie.
„Minorii vor fi îngrijiți la două spitale de specialitate din București, iar familiile sau rudele care i-au însoțit vor merge la Direcția de Asistență Socială București. Solicitarea de ajutor a venit de la Organizația Mondială a Sănătății prin Mecanismul European de Protecție Civilă, iar transportul s-a făcut cu o aeronavă a Ministerului Apărării. (…) Șeful Guvernului a fost prezent la Baza Aeriană 90, la sosirea micuților, alături de șeful DSU, Raed Arafat, și de ministrul de externe, Luminița Odobescu”, scrie Libertatea.
„Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România”, scrie România liberă.
„Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON, anunță G4media.ro. E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. Reprezentanții E.ON nu au dorit să comenteze informația, în timp ce reprezentanții MVM nu au putut fi contactați la numerele de telefon de pe site-ul oficial, notează sursa citată. Dacă tranzacția va fi aprobată de conducerile celor două companii, ea trebuie avizată și de Consiliul Concurenței, dar și de Comisia pentru examinarea investiților străine directe. MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de guvernul Viktor Orban. Ea a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria”, relatează România liberă.
Seară liniştită!