Putin anunţă o vizită oficială în Turcia în luna februarie

30 ian. 2024
Vizualizari: 128

Delegația Fondului Monetar Internațional vizitează în aceste zile mai multe instituții cheie din România. România liberă scrie azi despre primele concluzii și recomandări ale specialiștilor FMI, care privesc impozitarea salariilor și majorarea pensiilor.

„În cursul zilei de luni, FMI a fost prezentă la Ministerul Finanțelor. Potrivit surselor noastre, printre propunerile făcute de delegația FMI la Ministerul Finanțelor se numără recalcularea pensiilor care să fie făcute în 2-3 tranșe. Totodată, FMI propune o impozitare de 15% pentru toate salariile. Într-o altă variantă, veniturile ar putea fi impozitate după cum urmează: cei care încasează salariu de până 6.000 de lei să fie impozitat cu 10%, 20% pentru cei care depășesc 6.000 de lei și 25% impozit pentru cei care depășesc 8.000 de lei pe lună”, relatează România liberă.

„Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș, scrie România liberă.

„Sunt 4.7 milioane de pensii care vor fi recalculate, iar acest calcul al pensiilor aflate în plată de la 1 septembrie 2024 un impact bugetar estimat de circa 10 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB, în 2024 și de circa 33 de miliarde de lei, respectiv 1,8% din PIB, în 2025. De aceea, FMI a recomandat ca această recalculare să fie făcută în 2-3 tranșe”, arată România liberă.

„FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8. Eu am promis că voi închide cu închide cu un deficit cu minimum 0,5%, mai puțin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reușit”, afirmă Marcel Ciolacu, mai notează România liberă.

În ultimele zile se discută în mass-media despre posibilitatea comasării unor alegeri din acest an. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni despre varianta comasării alegerilor europarlamentare și locale. Ciucă spune că acest aspect va fi discutat în partid și în coaliție.

„Este o decizie pe care o vom discuta în partid și în coaliție. Nu vom lua niciodată decizii decât asumate, nu pe surse. Iar decizia va fi în așa fel încât să fie bine pentru cetățenii României și pentru democrație”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax, scrie RFI.

Liderul PNL spune că o decizie încă nu este luată și că o analiză va fi făcută miercuri de Biroul Politic Național și de grupurile parlamentare.

„Este o problemă care trebuie analizată la nivelul nostru, al liderilor politici, pentru că acest flagel al extremismului și al suveranismului trebuie să fie combătut. Într-o societate democratică, cu cât prezența la vot e mai mare, cu atât validarea voinței poporului este mai clară, de aceea este important să facem în așa fel încât deciziile pe care le luăm să fie în beneficiul democrației și al cetățenilor. După ce analizăm toate aceste ipoteze în partid și în coaliție vom comunica”, a mai declarat președintele PNL, mai notează RFI.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu două luni, până la sfârșitul lunii martie 2024.

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut. Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook, relatează Libertatea.

Presa mai scrie azi că numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență anul trecut a fost de 6.650, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

„Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 1.289, număr în creștere cu 11,8% față de perioada ianuarie-decembrie 2022. Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 599 insolvențe (plus 9,91%), Cluj – 391 (minus 18,03%), Timiș – 327 (plus 16,79%) și Constanța – 310 (plus 25%). Cele mai puține insolvențe s-au consemnat în județele Covasna – 21 (minus 27,59%), Harghita – 32 (plus 10,34%), Mehedinți – 37 (minus 21,28%) și Botoșani – 38 (plus 46,15%). Numai în luna decembrie 2023 au fost consemnate 569 de insolvențe, cele mai multe în București, respectiv 102”, scrie Agerpres.

Financial Times scrie despre o posibilă strategie pregătită de oficialii de la Bruxelles pentru a convinge Guvernul de la Budapesta să deblocheze ajutoarele pentru Ucraina.

„Uniunea Europeană ia în considerare măsuri foarte dure dacă Viktor Orban va continua să blocheze ajutoarele financiare pentru Ucraina. Practic este vorba despre sabotarea economiei Ungariei. Un plan confidențial, realizat la Bruxelles, a ajuns în posesia presei care a prezentat detaliile. Planul dat publicității va fi pus în aplicare dacă Budapesta va bloca acordarea unui nou ajutor pentru Ucraina la summitul programat de Uniunea Europeană în această săptămână. Bruxellesul a schițat chiar o strategie axată pe vulnerabilitățile economice ale Ungariei, potrivit Financial Times. Obiectivul este de a prăbuși moneda națională și de a provoca prăbușirea încrederii investitorilor. Inițiativa ar putea fi pusă în aplicare dacă Budapesta nu renunță la veto-ul său față de ajutorul pentru Kiev. Documentul prevede că, un acord trebuie semnat până la 1 februarie. În caz contrar, ceilalți șefi de stat și de guvern ar urma să «declare public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar, este de neînchipuit ca Uniunea Europeană să furnizeze fonduri Budapestei»”, scrie Evenimentul Zilei.

Presa mai scrie azi că președintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să efectueze o vizită în Turcia în luna februarie, după cum anunță Kremlinul.

„Da, suntem pe cale să organizăm o vizită”, a președintelui Vladimir Putin în Turcia, a declarat luni Iuri Ușakov, unul dintre consilierii liderului de la Kremlin, citat de agenția Interfax, notează Gândul.

Întrebat despre posibilitatea reluării negocierilor cu Ucraina în „Formatul Istanbul”, Iuri Ușakov a precizat: „Pot spune că problema Ucrainei probabil va fi unul dintre principalele teme ale negocierilor”, mai scrie Gândul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Aceasta ar fi prima vizită a lui Vladimir Putin într-un stat membru NATO de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022”, mai arată Gândul.

Adevărul scrie azi despre o realizare științifică revoluționară. Pe 28 ianuarie, compania de neurotehnologie Neuralink, a antreprenorului Elon Musk, a realizat pentru prima dată un implant în creierul uman.

„Prima persoană a primit implantul Neuralink ieri; recuperarea [de la operație] merge bine”, a scris Musk pe X (fostul Twitter), notează Adevărul.

„Antreprenorul a adăugat că primul produs Neuralink se numește Telepatie. Acesta va permite unei persoane să controleze telefonul și computerul cu puterea gândirii”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

 

Putin anunță o vizită oficială în Turcia în luna februarie was last modified: ianuarie 30th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: