Numirea viitorului comisar european, amânată

11 sept. 2024
Vizualizari: 76

Azi se împlinesc 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Despre acest eveniment relatează Libertatea, citând Ziare.com.

„Pe 11 septembrie 2001, 19 membri ai grupării teroriste Al-Qaeda au coordonat patru atacuri sinucigașe pe teritoriul SUA. Teroriștii au deturnat, aproape simultan, patru avioane comerciale care se îndreptau spre California. Două aeronave au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, cauzând prăbușirea acestora și moartea a mii de oameni. Un al treilea avion a lovit Pentagonul, iar al patrulea avion, care se îndrepta către Washington, D.C., s-a prăbușit în Pennsylvania. În urma atacurilor au murit 2.977 de persoane, iar atentatele sunt considerate și astăzi, la 23 de ani distanță, cele mai grave atacuri teroriste din istorie ca număr de victime. La scurt timp după atentate, SUA au răspuns cu o invazie asupra Afganistanului – unde era baza principală al Al-Qaeda – dar și a Irakului, suspecți că dețin arme de distrugere în masă”, amintește Libertatea.

Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat miercuri că intră în cursa pentru funcția de Președinte al României, în calitate de candidat independent.

„Nu vă promit miracole, dar vă promit ceva real: voi fi aici pentru fiecare dintre voi, voi fi un președinte pentru toți, pentru tineri și pentru pensionari, pentru cei de acasă și pentru cei din diaspora, voi fi un președinte pentru toți românii, indiferent de etnie sau religie. Voi fi președintele oamenilor și nu al partidelor. Pentru mine nu există pesediști, liberali, useriști, suveraniști și udemeriști. Sunt aici să vă reprezint pe toți și pe toate. Voi fi președintele națiunii române, apărător al tradițiilor și al credinței noastre, dar și deschis către modernitate și progres”, a afirmat Mircea Geoană, scrie Agerpres.

„Împreună putem să le facem mai bune. România n-are nevoie de perfecțiune, are nevoie de lideri care să vă asculte, să vă înțeleagă, să vă respecte și să se bată pentru voi. Haideți să renaștem împreună”, a adăugat Mircea Geoană, mai arată Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că negocierile cu privire la numirea viitorului comisar european din partea României se amână pentru încă o săptămână.

„S-a amânat o săptămână din cauza Slovaciei. Am vorbit cu președinta Comisiei Europene, continuăm negocierile. Suntem în zona să vedem ori luăm cu două direcții generale… E foarte importantă osatura fiecărui portofoliu. Cu adevărat, e tentant un portofoliu pe social mărit, cu locuințe sociale, cu două direcții generale în interiorul Comisiei, unde acel comisar e decident. Este foarte tentant și un comisar care are atribuții in interiorul Comisiei. Vom cântări aceste lucruri. Președinta Comisiei a spus că îmi trimite toate informațiile, fiindcă este și un proces de negociere în interiorul Comisiei”, a afirmat premierul Ciolacu, scrie Agerpres.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se aprobă aderarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – ca membru cu drepturi și obligații depline la Rețeaua Procurorilor Generali ai Curților Supreme Judiciare din Uniunea Europeană (NADAL). Proiectul  urmează să fie adoptat și de Senat ca for decizional.

„Se aprobă aderarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca membru cu drepturi și obligații depline la Rețeaua Procurorilor Generali ai Curților Supreme Judiciare din Uniunea Europeană (NADAL). Începând cu anul 2024 se aprobă plata cotizației anuale de participare a Ministerului Public ca membru titular la rețeaua NADAL în limita echivalentului în lei a sumei de 2.000 euro/an. Contravaloarea în lei a sumei se asigură din bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Public”, se arată în proiect, notează Agerpres.

Comisia Europeană a lansat un apel pentru înființarea unor noi fabrici dedicate Inteligenței Artificiale (IA), ca parte a strategiei sale de a întări poziția Europei ca lider global în domeniul IA.

„Conform unui comunicat emis de Executivul comunitar, aceste fabrici Inteligenței Artificiale vor fi dezvoltate în jurul rețelei de supercalculatoare EuroHPC, ce reprezintă una dintre cele mai avansate infrastructuri de calcul de înaltă performanță din lume. Fabrica de IA va oferi resurse esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor IA, inclusiv puterea de calcul necesară, acces la date și expertiză specializată. Aceste centre vor fi disponibile pentru o gamă largă de utilizatori europeni, inclusiv întreprinderi emergente, industrii consacrate și cercetători, având scopul de a sprijini dezvoltarea modelelor IA generative de mari dimensiuni. Fabricile de IA vor sprijini sectoare-cheie precum sănătatea, energia, industria auto, apărarea, tehnologiile curate, precum și alte domenii strategice. De asemenea, acestea vor beneficia de facilități de testare și experimentare, contribuind la validarea și dezvoltarea de aplicații inovatoare și tehnologii emergente”, relatează România liberă.

Seară liniștită!

Numirea viitorului comisar european, amânată was last modified: septembrie 11th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: