Funcţionarii din prefecturi cer creşterea salariilor

10 apr. 2023
Vizualizari: 172

Deschidem Revista din această seară cu declarațiile Premierului Nicolae Ciucă făcute luni, la Focșani, în legătură cu măsurile care s-ar putea lua pentru reducerea deficitului bugetar.

„Am discutat și am rugat și la conferința de presă după ședința Biroului Politic și rog și acum pe toți cei care livrează informații și adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populației. Fiecare dintre aceste opțiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat și desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în Guvern ca orice opțiune să fie discutată mai puțin cea de salarii și cea de investiții. Ca atare chibzuirea bugetului mi se pare normal, în condițiile în care, după un an 2022 în care am avut o evoluție pozitivă, în care bugetul național a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de mialiarde de euro, în condițiile în care am avut investiții străine aproape 11 miliardde, am avut cea mai mare absorbție de fonduri europene, de când suntem membri UE”, a spus Premierul întrebat despre reducerea cheltuielilor la nivelul statului, scrie News.ro.

„Totodată, din toate aceste variante, s-a ales doar varianta care poate să îi înspăimânte pe oameni. Există varianta în care noi, ca guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist și responsabil, să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluții și toate aceste soluții trebuie derulate prin instituțiile statului și le cer instituțiilor statului să își facă datoria și să ajungă să realizeze o colectare așa cum este ea planificată. Le-am cerut, în scris, pentru că am spus și o repet, îmi asum orice decizie pe care o iau și aici este vorba de responsabilitate. Este responsabilitatea noastră față de români, nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluții la îndemâna Guvernului și le-am cerut ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situație de principiu cu modul în care pot să își chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal, sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile”, a mai precizat Premierul, notează News.ro.

Funcționarii din mai multe prefecturi din țară s-au aflat în grevă luni, 10 aprilie, principala nemulțumire a acestora fiind nivelul salariilor.

„Funcționarii publici și personalul contractual din instituțiile prefectului din țară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acțiune vor participa 1.800 salariați prin încetarea colectivă și voluntară a lucrului la sediul instituției prefectului”, a transmis Sindicatul „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, relatează Libertatea.

„Sindicaliștii reclamă faptul că un angajat al Instituției prefectului câștigă mai puțin decât un funcționar public din alte instituții, precum primăriile sau consiliile județene”, notează Libertatea.

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a declarat, luni, la Focșani, că există trei posibile scenarii pentru comasarea alegerilor de anul viitor; specialiștii din partid trebuie să găsească soluții constituționale pentru organizarea comasată a acestora.

„Sunt trei rânduri de alegeri, doar trei pot fi discutate într-o asemenea permutare, ca atare nu există acum altă soluție decât una dintre cele trei. Urmează să discutăm, să vedem ce ne spun specialiștii pe domenii din fiecare partid”, a evidențiat liderul PNL, scrie Agerpres.

Bulgaria ar putea adera la Zona Euro la data de 1 ianuarie 2025, potrivit unei estimări făcute de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, într-o declarație pentru presa din Bulgaria.

„Data posibilă pentru adoptarea monedei Euro în Bulgaria este 1 ianuarie 2025”, a opinat Valdis Dombrovskis, scrie România liberă.

„Vicepreședintele Comisiei Europene a explicat că, prin tradiție, o țară intră în Zona Euro la data de 1 ianuarie a unui an. Acest lucru nu înseamnă că un alt moment al unui an este exclus, însă e mai simplu pentru o țară să adopte o monedă nouă la 1 ianuarie, a explicat oficialul Comisiei Europene. Anterior acestei declarații a vicepreședintelui Comisiei Europene, ministrul interimar de Finanțe al Bulgariei, Rositsa Velkova, opinase că Bulgaria ar putea adera la Zona Euro în vara anului 2024”, mai arată România liberă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat intenția de a discuta cu Președintele rus, Vladimir Putin, despre punerea în aplicare a acordului privind cerealele și exportul de îngrășăminte rusești.

„Rusia și Turcia au un acord semnat, la insistențele întregii lumi, care permite cerealelor ucrainene să fie exportate prin Marea Neagră, însă acest acord aproape s-a încheiat și încă nu este clar dacă va fi prelungit. Președintele turc a adăugat că Ankara este pregătită să ajute Moscova în ceea ce privește furnizarea de îngrășăminte din Rusia pe piețele mondiale. Recep Tayyip Erdoğan a precizat că există o nevoie globală de îngrășăminte, iar Turcia va depune eforturi pentru a le trimite din Rusia în țările terțe”, relatează Fertilizerdaily.com, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Funcționarii din prefecturi cer creșterea salariilor was last modified: aprilie 10th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: