Război sau pace

3 mart. 2025
Vizualizari: 198

Securitatea Europei a fost tema summitului organizat la Londra, pe 2 martie, la care au fost prezenți 19 lideri europeni, printre care și președintele interimar Ilie Bolojan. Evenimentul a fost organizat la invitația premierul britanic Keir Starmer, imediat după ce întâlnirea de la Washington, dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, nu s-a încheiat în termeni tocmai amiabili.

„La întâlnire, au mai fost prezenți premierul canadian Justin Trudeau, premierul polonez Donald Tusk, premierul italian Giorgia Meloni, dar și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Antonio Costa.Liderii europeni i-au dat asigurări lui Volodimir Zelenski, în contextul în care «obținerea unui rezultat bun pentru Ucraina nu este doar o chestiune de bine sau rău; este vital pentru securitatea fiecărei națiuni de aici și a multor altora», a spus Keir Starmer”, relatează  Gândul.

Gândul scrie concluziile întâlnirii, așa cum sunt văzute de președintele Bolojan.

„În această întâlnire, în afara schimburilor de opinii și de puncte de vedere, s-au convenit câteva aspecte. În primul rând, până la încheierea focului, deci la realizarea unui armistițiu, menținerea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina”, spune Bolojan, într-o declarație de presă, arată Gândul.

„De asemenea, s-a convenit că garanțiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea Statelor Unite ale Americii. Aceste garanții de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot Flancul Estic, de la Baltică până la Marea Neagră. În acest sens, în continuarea Parteneriatului Transatlantic, se va lucra la un plan comun, în așa fel încât garanțiile de securitate să fie asigurate atât cu o implicare mare a țărilor europene, dar și bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite l-ar putea asigura”, precizează Bolojan, scrie Gândul.

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a fost întrebat de presă dacă candidează la alegerile din luna mai.

„Coaliția de guvernare are un candidat, pe domnul Crin Antonescu.   M-am gândit ca atunci când voi închide acest mandat de interimar, sper să las lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit și să îi pot preda președintelui care va fi ales prin votul democratic al românilor această instituție, poate și țara noastră, într-o stare mai bună. Dacă voi reuși acest lucru, înseamnă că nu am trecut degeaba trei luni de zile pe această funcție”, a răspus Bolojan, notează Cotidianul.

În contextul scandalului de la Casa Albă dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, Crin Antonescu cere românilor să fie pragmatici și să consolideze relația cu SUA.

„Partenerul nostru, de 35 de ani, sunt Statele Unite ale Americii. Conjunctural, pe fondul războiului inițiat de Vladimir Putin, am sprijinit și vom sprijini Ucraina. Am ajutat cu tot ce am putut, am fost buni vecini, dar repet și subliniez: partenerul nostru în această discuție este administrația Trump. Încă un an de război este prea mult pentru noi. Pragmatismul este singura opțiune”, a scris Crin Antonescu pe Facebook, scrie Libertatea.

El a transmis că trebuie găsite „punți comune” cu SUA „pentru asigurarea unei păci durabile”.

„Avem nevoie de pace la granițe. Acesta este interesul primordial al României”, a subliniat Antonescu, mai scrie Libertatea.

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat sâmbătă, în Piața Victoriei din Capitală, un miting împotriva Guvernului Ciolacu. Ulterior, participanții au plecat în marș spre Piața Victoriei. Deși estimările presei diferă, de la o publicație la altă, totuși imaginile tv luate au arătat că participanții ocupaseră în întregime platoul din Piața Victoriei.  În fața guvernului au ajuns alături de George Simion, liderul AUR și Ana Maria Gavrilă, președintele POT și Călin Georgescu.

„Fraților, nimic nu se poate întipări în viața unui popor fără Dumnezeu. Astăzi, dăm viață României prin credința noastră adevărată și deplină în Dumnezeu. Vă mulțumesc tuturor. Suntem uniți, suntem uniți, suntem uniți. Vrem libertate și vrem demnitate”, a transmis Călin Georgescu românilor adunați în Piața Victoriei, scrie Realitatea.net.

Știu cât efort ați făcut să veniți din toate colțurile țării, din străinătate și vă mulțumesc din suflet tuturor. Astăzi, 1 Martie, suntem uniți, unii cu alții și noi toți, cu Dumnezeu. Eu vreau doar să-mi slujesc țara și pe fiecare cetățean în parte (…). Nu putem să fim liberi decât dacă suntem uniți. Sistemul a încercat să ne dezbine, dar asta ne-a unit și mai mult. Ceea ce unește Dumnezeu nu poate să mai dezbine nimeni, nici om, nici sistemul. Să fim împreună, să fim alături, să mergem pe drumul spre libertate”, a mai spus Călin Georgescu, mai arată Realitatea.net.

Consiliul Concurenței a anunțat lansarea unor noi investigații în domenii-cheie, unde există suspiciuni de practici anticoncurențiale.

„Instituția promite accelerarea sancțiunilor pentru companiile care încalcă regulile concurențiale și intensificarea cooperării cu instituțiile europene, pentru schimb de date și bune practici. În plus Consiliul, a promis o monitorizare mai strictă a piețelor esențiale pentru consumatori, precum cea a materialelor de construcții și a produselor agroalimentare”, scrie România liberă.

„Consiliul Concurenței se va concentra pe sectoare-cheie, precum IT și digital, financiar-bancar, retail alimentar și industria farmaceutică. De asemenea, va fi consolidat rolul platformei de avertizori de concurență, ceea ce va duce la o creștere a numărului de sesizări. Printre prioritățile anunțate se numără și reglementarea pieței energiei, verificarea prețurilor la carburanți și abuzurile de poziție dominantă în sectorul retail”, mai arată România liberă.

Presa mai scrie că Toni Greblă pleacă de la conducerea AEP.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat vineri pentru revocarea din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente  (AEP), Toni Greblă. Decizia a fost luată cu 267 de voturi «pentru», 56 «împotrivă» și 71 de abțineri”, relatează România liberă.

În cadrul ședinței comisiilor juridice, Toni Greblă a respins acuzațiile care    i-au fost aduse și a contestat legitimitatea procedurii de revocare.

„Nu știu dacă este normal să fiu judecat de reprezentanții formațiunilor politice pe care le verific în activitatea financiară”, a declarat Greblă, scrie România liberă.

„Eu, cât și Autoritatea pe care am condus-o, am încercat să rămânem departe de disputele politice. În ultimul an, nimeni nu m-a auzit folosind numele unei formațiuni politice sau al unui candidat la alegeri, tocmai pentru a rămâne echidistant”, a mai declarat Toni Greblă, notează România liberă.

Greblă a respins acuzațiile legate de gestionarea bugetului AEP, explicând că raportul Curții de Conturi a identificat doar o eroare în aplicarea legii privind salariul său.

Aflat în Dubai, Horațiu Potra contestă mandatul de arestare preventivă emis pe numele său de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Avocatul său lucrează la motivarea cererii, cu scopul de a convinge un alt complet de judecată al Instanței Supreme să revoce mandatul. (…) Horațiu Potra figurează deja pe lista persoanelor urmărite general, alături de fiul și nepotul său. Dacă mandatul de arestare va rămâne definitiv, Înalta Curte va solicita Poliției să îl dea în urmărire internațională prin Interpol”, scrie România liberă.

Hotărârile adoptate de Senat și Camera Deputaților, prin care are loc reorganizarea instituțiilor, astfel încât sute de posturi sunt desființate și vor fi făcute concedieri, ajung atât pe masa Curții Constituționale, dar și în contencios administrativ.

Potrivit informațiilor Libertatea, „termenul de judecată la CCR pentru cele două sesizări este 27 martie, angajații de la Cameră și Senat fiind informați de acest lucru de săptămâna trecută”.

În paralel, angajații din Parlament continuă demersul și în contencios administrativ.

„Vă informăm că, în cursul zilei de astăzi, a fost depusă la instanța de contencios administrativ cererea de suspendare și anulare a actelor administrative ilegal emise, pentru motive de nelegalitate”, a fost un mesaj electronic trimis de sindicatul de la Cameră angajaților, vinerea trecută, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Război sau pace was last modified: martie 3rd, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: