România nu este pregătită să adopte moneda euro

27 iun. 2024
Vizualizari: 477

Pe prima pagină a presei de azi se află rezultatulul excepțional obținut de reprezentativa României la fotbal, care reușește să se califice în optimile Campionatului European de fotbal, unde va întâlni Olanda.

„Reprezentativa României a reușit o performanță istorică, miercuri, la Campionatul European din Germania, reușind calificarea în optimile de finală ale competiției. Tricolorii au remizat în ultima etapă a grupelor cu Slovacia, scor 1-1, iar Ucraina a terminat la egalitate cu Belgia, scor 0-0. România a încheiat grupa E pe primul loc. Echipa națională a mai trecut de grupele Campionatului European o singură dată până acum, în 2000, când a înregistrat și cea mai bună performanță, ajungând în sferturile de finală. La edițiile din 1984, 1996, 2008, 2016 și 2020 s-a oprit în grupe. La celelalte ediții a competiției continentale tricolorii nu s-au calificat”, scrie News.ro.

Presa sportivă completează cu declarații și relatări din Germania tabloul reușitei românești de la Campionatul European de fotbal.

Lupta din instanțe dintre statul român și Gabriel Resources nu a luat sfârșit.

„Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite, conform datelor analizate de Profit.ro, anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral”, relatează News.ro.

„Statul, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfășurată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID)”, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie că sâmbătă are loc Congresul USR, eveniment în cadrul căruia va fi votat un noul Birou Național al USR.

„Biroul Național USR este structura executivă de conducere a partidului, formată din 24 membri și președintele partidului. (…) Aproape 200 de membri USR s-au înscris în competiția pentru un loc în Biroul Național al USR. Membrii Biroului Național vor fi aleși de delegații filialelor la congresul USR din 29 iunie 2024.Miercuri, la ora 16.00, au fost încheiate înscrierile pentru structura executivă de conducere a partidului. În competiția internă s-au înscris opt echipe și mai mulți candidați independenți”, scrie News.ro.

„Elena Lasconi a fost votată de membrii USR președintă a formațiunii, în urma unui scrutin care a avut loc pe parcursul a două zile, primind 7.701 voturi. Ea a câștigat cu un procent de 68,14% din voturile exprimate”, mai arată News.ro.

Dacian Cioloș a anunțat că se retrage din politică după eșecul înregistrat de partidul pe care îl conduce în ultima rundă de alegeri.

„Acesta transmite că vrea să se îndrepte către proiecte din zona societății civile și consultanță. Cel puțin pentru două-trei luni, Cioloș vrea să ia «o pauză de reflecție», timp în care plănuiește să se întâlnească cu prietenii și familia, dar și cu foști colaboratori din domeniile în care a activat. Mai mult, fondatorul REPER lasă de înțeles că se bucură în continuare de suficientă susținere la nivelul Uniunii Europene încât să poată sprijini aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei”, arată România liberă.

O nouă decizie a SUA, menită să sprijine armata ucraineană ar putea oferi Rusiei motive pentru noi amenințări.

„Washingtonul se apropie de ridicarea unei interdicții de facto privind detașarea contractorilor militari americani în Ucraina”, informează CNN, scrie România liberă.

„Modificarea ar marca o altă schimbare semnificativă în politica administrației Biden privind Ucraina, în timp ce SUA caută modalități de a oferi armatei ucrainene un avantaj în fața Rusiei. Politica este încă în curs de elaborare de către oficialii administrației și nu a primit încă aprobarea finală din partea președintelui Joe Biden, au declarat oficialii. Dacă Biden își dă acordul, Pentagonului va putea să ofere contracte companiilor americane pentru lucrări în Ucraina pentru prima dată de la invadarea Rusiei în 2022. Oficialii au declarat că speră că acest lucru va accelera întreținerea și repararea sistemelor de arme utilizate de armata ucraineană. O astfel de măsură ar ajuta armata ucraineană să întrețină și să repare mult mai rapid sistemele de arme furnizate de Washington”, mai notează România liberă.

România nu poate adopta încă moneda euro – susține Comisia Europeană, în urma unor evaluări privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență, potrivit unui comunicat publicat miercuri de instituția UE.

„Concluzia este cuprinsă în Raportul de convergență din 2024 în care sunt prezentate progresele înregistrate Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia, cele șase state din blocul comunitar care și-au luat angajamentul juridic de a adopta moneda unică. Potrivit raportului citat, România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor, pe cel privind finanțele publice, cel al cursului de schimb și criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung. De asemenea, Comisia Europeană constată că niciunul dintre cele șase state UE nu îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro, însă Bulgaria este singura țară care mai are doar un criteriu de îndeplinit”, relatează Libertatea.

Uniunea Europeană are o nouă conducere, conform ultimelor negocieri dintre liderii principalelor familii politice.

„Negociatorii celor trei familii politice europene care formează majoritatea au ajuns la un acord. (…) Ursula von der Leyen urmează să fie propusă pentru un nou mandat la Comisia Europeană. Socialiștii vor avea președinția Consiliului prin Antonio Costa. El va avea un mandat de doi ani și jumătate care va fi prelungit. Este cazul lui Charles Michel care a rămas în funcție până la finalul celor cinci ani. Premierul Estoniei, Kaja Kallas, va prelua postul de Înalt Reprezentant al UE însărcinat cu Politica Externă și de Securitate, scrie Le Point. Astfel, fiecare dintre cele trei familii politice importante, care formează majoritatea în Parlamentul European, va fi reprezentată la conducere în Uniunea Europeană. Acordul respectă, totodată, un echilibru geografic, Antonio Costa din Sud, Kaja Kallas din Est, iar Vestul cu Germania. La nivelul statelor membre ale UE, doar Viktor Orban se opune alegerii Ursulei von der Leyen”, scrie Evenimentul zilei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

România nu este pregătită să adopte moneda euro was last modified: iunie 27th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: