Ucraina va primi 50 de miliarde de euro, ajutor de la UE

1 feb. 2024
Vizualizari: 147

Deschidem Revista din această seară cu o știre care este prezentă în toată presa europeană: cele 27 de state membre UE au ajuns joi la un acord privind pachetul de 50 de miliarde de euro, ajutor pentru Ucraina pe patru ani, a anunțat joi președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Avem un acord. Unitate. Toți cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susține Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanțare stabilă, previzibilă și pe termen lung pentru Ucraina. UE preia conducerea și responsabilitatea în sprijinul pentru Ucraina; știm care este miza”, a scris Charles Michel pe X, fostă Twitter, la începutul summitului extraordinar de la Bruxelles, scrie Agerpres.

„Potrivit acordului, ce survine la câteva săptămâni după vetoul exprimat de premierul ungar Viktor Orban, liderii statelor UE ”vor avea în fiecare an o dezbatere” privind implementarea acestei finanțări pentru Ucraina, care acoperă următorii patru ani. (…) În ajunul summitului UE din decembrie, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră înghețate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în țară, libertatea academică și drepturile persoanelor LGBT+”, mai arată Agerpres.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, dezaprobă ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

„Eu cred că nu este normal pentru democrație ca două alegeri total diferite să fie comasate. În alegeri locale discutăm de niște probleme locale ale oamenilor și ei trebuie să fie informați de diverși candidați pe poziții de primari, pe poziții de consilieri locali de soluțiile pe care le au. În alegerile europarlamentare vorbim cu totul și cu totul alte subiecte. Și nu e logic ca aceste subiecte să interfereze. Alegerile sunt modul în care cetățenii participă la evoluția țării în care trăiesc și atunci e logic ca ei să fie respectați pentru singurul moment în care își exprimă opinia cu privire la direcția în care merge localitatea sau țara în care trăiesc. Noi ne tot întrebăm de ce nu au oamenii încredere în clasa politică. Păi, de aia, pentru că și atunci când e vorba de dreptul unor cetățeni de a-și alege reprezentanții, facem fel de fel de combinații”, a precizat primarul Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă, notează Agerpres.

Membrii Biroului Politic Național al partidului condus de Nicolae Ciucă au votat miercuri, 31 ianuarie, în unanimitate, începerea discuțiilor din coaliție pentru comasarea alegerilor din acest an.

„A existat o analiză la nivelul fiecărui intervenient. În final, fiecare dintre dumnealor și-a prezentat punctul de vedere, susținând ca o variantă posibilă și benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar există și alte variante în analiză. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației, pentru cetățenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România”, a afirmat Nicolae Ciucă, președintele PNL, scrie Libertatea.

Consiliul Politic Național al PSD, reunit și el miercuri, nu a luat însă o decizie oficială în privința comasării alegerilor. Dacă negocierile cu PNL reușesc, întregul calendar pentru alegeri va fi stabilit în perioada următoare.

„Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului și plus că nu putem să o luăm singuri. Cu toate că alți colegi de coaliție nu cunosc acest detaliu și această comasare. De aceea am stabilit cu toți colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce privește comasarea alegerilor sau decalare a vreunui rând de alegeri”, a spus și președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ședința internă a social-democraților, mai scrie Libertatea.

Jurnaliștii l-au întrebat și pe președintele Klaus Iohannis ce părere are despre comasarea alegerilor.

„Eu știu că există o discuție în coaliție pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă pentru că patru rânduri de alegeri în jumătate de an sunt foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri. Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni vom vedea. Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției pentru astfel de chestiuni. Ar fi bine să se ia o decizie pe această chestiune foarte repede”, a declarat președintele Klaus Iohannis, notează Libertatea.

Presa mai notează azi o declarație a premierului Marcel Ciolacu, în legătură cu decizia definitivă în cauza privind Roșia Montană, care ar urma să fie pronunțată pe 10 februarie.

„M-am obișnuit ca notele de plată să-mi vină ca și prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alții. După vaccinuri… astăzi fac o ședință de Guvern ca să contractăm o firmă de avocați ca să ne putem apăra ca și alte state din Uniunea Europeană (în cauza Pfizer – n.r). Înțeleg că până pe data de 10 va veni și o decizie definitivă în cazul Roșia Montană. Ieri, în ședința de Guvern, am rugat toți colegii care dețin informații și care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocații pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toții, să știe adevărul”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Premierul a precizat că după finalizarea procesului vor avea loc discuții cu privire la plăți, la care ar urma să fie obligat Statul român.

„În ceea ce privește plățile, sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces, Întâi și întâi să vedem, instanța, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice și administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziție și românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că Ministerul Energiei va propune eventuale ajustări ale Ordonanței 27/2022, care stabilește schema pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„Burduja a subliniat că prețurile la energie electrică și gaze naturale au înregistrat o scădere în ultima perioadă, fiind într-o evoluție dinamică. Acest fapt poate fi observat și în cazul furnizorilor care facturează sub plafonul maxim impus de ordonanță. Actuala schemă de compensare-plafonare este valabilă până în martie 2025 și setează niște plafoane maxime pentru prețuri, dar nu impune furnizorilor să factureze la plafonul maxim. În contextul unei piețe competitive, unii furnizori au reușit să ofere tarife sub acest plafon. Ministrul a explicat că obiectivul principal al politicii publice este menținerea sau scăderea facturilor la energie pentru consumatorii români. În ciuda dorinței de a reduce tarifele, Ministerul Energiei trebuie să acționeze cu precauție pentru a evita perturbările pe piața internațională a energiei”, notează Cotidianul.

Un general NATO avertizează Alianța să fie pregătită pentru potențiale atacuri cu rachete rusești în Europa.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„NATO ar trebui să fie pregătită pentru perspectiva atacurilor rusești cu rachete în Europa. În cazul unui război total cu Rusia”, a declarat generalul locotenent Alexander Sollfrank, comandantul Centrului de logistică militară al NATO din Germania, scrie The Kyiv Independent, notează Evenimentul Zilei.

Mai mulți comandanți ai NATO și alți lideri ai alianței au avertizat în termeni din ce în ce mai duri în ultimele luni despre pericolele unui astfel de război. Inclusiv și ce impact ar putea avea în Europa. Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a declarat la începutul lunii ianuarie că țările NATO ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani. Sollfrank și alți generali NATO au avertizat că o confruntare militară directă cu Rusia ar putea avea loc în următorii trei ani”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Ucraina va primi 50 de miliarde de euro, ajutor de la UE was last modified: februarie 1st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: