Cum se vor majora pensiile

22 nov. 2022
Vizualizari: 601

În ședința Coaliției de guvernare, care a avut loc luni seară, PSD și PNL au ajuns la un acord privind majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare. Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente. Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”, a subliniat Premierul Ciucă, scrie News.ro.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu a făcut o declarație, cu privire la majorările promise de guvern.

„Am spus încă din septembrie că majorarea pensiilor trebuie făcută diferențiat, sprijinindu-i mai mult pe cei care au pensii mai mici. Am fost consecvenți și am reușit să-i convingem și pe partenerii de Coaliție de justețea propunerii PSD. Astfel, de la 1 ianuarie, toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023. De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. În plus, persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație. Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%. De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației”, a menționat președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai scrie News.ro.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat că va furniza Republicii Moldova, din partea comunității internaționale, asistență financiară în valoare de 100 milioane de euro.

„Emmanuel Macron a precizat că zece milioane de euro vor fi oferite până la sfârșitul acestui an sub formă de subvenții din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) și a Fondului Internațional de Urgență al Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF)”, scrie România liberă, citând jurnalul.ro

„Ajutarea Republicii Moldova este participarea la efortul de război. Nu avem dreptul de a ceda în fața oboselii ori a pasivității. Republica Moldova se confruntă cu efecte multiple ale războiului, dar demonstrează generozitate în contextul afluxului de refugiați. Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, în raport cu numărul de locuitori. Abandonarea Republicii Moldova ar însemna că Europa nu are vocația de a fi loială”, a afirmat Președintele Franței, potrivit postului BFMTV, arată România liberă.

„Fostul judecător Cristi Dănileț a devenit oficial cetățean al Republicii Moldova, după ce Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret în acest sens, anunță presa de peste Prut, scrie azi Cotidianul.

„Decretul privind acordarea cetățeniei a fost publicat în Monitorul Oficial din 18 noiembrie 2022”, mai arată Cotidianul.

Presa mai scrie că în Ardeal a apărut un nou partid politic – Alianța Maghiară din Transilvania.

„Înregistrarea Alianței Maghiare din Transilvania (AMT), care a fost creată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a devenit definitivă, astfel că cele două partide care au format AMT au încetat să mai existe, au anunțat liderii noii formațiuni politice, la Cluj-Napoca”, notează Știrile Transilvaniei.

„János Mezei, președintele AMT, a prezentat noul partid ca fiind o organizație care aduce laolaltă formațiunile politice de orientare națională. Politicianul a amintit că la fuziune a condus un proces de apropiere și negociere are a durat trei ani, iar înregistrarea noului partid a fost, mai întâi, respinsă de către instanță, astfel că procesul a trebuit reluat de la început. Potrivit președintelui partidului, hotărârea din prima instanță a fost pronunțată la 24 august și a devenit definitivă la 1 noiembrie”, mai arată Știrile Transilvaniei.

„Polonia este pe cale să devină cea mai puternică forță terestră din Uniunea Europeană”, arată o analiză Politico, citată de Libertatea.

„Varșovia are mai multe tancuri și obuziere și o armată dublă față de Germania și continuă să cumpere echipament militar din Coreea de Sud. Varșovia a anunțat că își va crește ținta de cheltuieli pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea «cele mai puternice forțe terestre din Europa». Acum, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 aparțin unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017”, scrie Libertatea.

„În această primăvară, Polonia a semnat un contract de 23 de miliarde de zloți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA, o variantă de înlocuire rapidă a celor 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forța sa aeriană este echipată cu avioane americane F-16, iar în 2020 Varșovia a semnat un contract de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă F-35.”, mai arată Libertatea.

„Până în prezent, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea”, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize axat pe tehnologia militară, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Cum se vor majora pensiile was last modified: noiembrie 22nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: