AUR: două noi referendumuri, pentru familie şi pentru plăţile în numerar

11 oct. 2023
Vizualizari: 248

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat miercuri la Budapesta într-o vizită oficială.

„Vizita mea astăzi la Budapesta, la invitația doamnei Președinte, Katalin Novák, constituie un semnal important privind dezvoltarea viitoare a relației noastre bilaterale. Am continuat astăzi dialogul cu doamna Președinte, după vizita sa de la București, de anul trecut, și după Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, unde am fost împreună în septembrie”, a afirmat Președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă, scrie Adevărul.

„România urmărește ca acest dialog să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare și aprofundare, în interesul tuturor cetățenilor noștri, indiferent de originea lor etnică. România promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă. Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate. Trebuie să existe, de ambele părți, hotărârea de a privi viitorul relațiilor noastre într-o perspectivă axată pe dezvoltare, cooperare, identificarea elementelor care ne unesc și a intereselor similare, mai degrabă decât a celor care ne dezbină. Am subliniat că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul înrudit”, a completat șeful statului, notează Adevărul.

„Am reluat și aspectele care țin de protejarea drepturilor identitare ale etnicilor români din Ungaria, în special, sigur, care țin de mass-media și de educația în limba maternă. Am discutat astăzi și despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării noastre economice și sectoriale, de dezvoltarea infrastructurii și asigurarea securității energetice. Am subliniat că, în viziunea părții române, cooperarea economică trebuie structurată prin proiecte de interes comun, nediscriminatorii pe criterii de etnie, care să nu fie limitate doar la anumite părți ale României și care trebuie finanțate cu respectarea legislației românești și europene, precum și cu acordul părții române. Suntem deschiși să sprijinim investițiile ungare pe tot teritoriul țării noastre și vom încuraja companiile românești să investească în continuare în Ungaria”, a mai arătat Președintele României, scrie Adevărul.

Liderul AUR, deputatul George Simion, a anunțat, miercuri, inițierea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat și o femeie, respectiv plățile în numerar.

„Vrem să anunțăm demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat și o femeie și pentru numerar. Se va constitui un grup de inițiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plățile în numerar, pentru introducerea în Constituție a plăților cu numerar. Am văzut și în alte țări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveția”, a declarat Simion la o conferință de presă, scrie Cotidianul.

„Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care în luna august a provocat, în timp ce conducea drogat, un accident rutier, soldat cu moartea a două persoane, în localitatea 2 Mai, a fost trimis în judecată. Dosarul urmează să fie judecat de Judecătoria Mangalia”, notează Libertatea.

„Este al doilea dosar cu care se confruntă tânărul, după ce a fost trimis în judecată de DIICOT și pentru trafic și consum de droguri”, mai scrie Libertatea.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au declarat pentru News.ro„Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive”.

„Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia uneia dintre victime, a cerut Parchetului să schimbe încadrarea faptei din ucidere din culpă în omor calificat și tentativă la omor calificat, infracțiuni care ar fi adus condamnări mai grele, dar procurorii au menținut decizia de a trimite dosarul în judecată pentru ucidere din culpă. Pe portalul Judecătoriei Mangalia a fost înregistrat dosarul, dar nu a fost stabilit încă niciun termen de judecată. Procurorii au mai cerut și prelungirea arestării preventive pentru Vlad Pascu cu încă 30 de zile, urmând să fie stabilit un termen de către instanță”, mai arată Libertatea.

Membrii grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților au votat pentru excluderea din grup a deputaților Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină.

„Liderul deputaților PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, a informat miercuri, printr-o notă scrisă, Biroul permanent al Camerei că Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină nu mai sunt membri ai acestui grup”, notează România liberă.

„Miniștrii apărării din NATO încep astazi la Bruxelles o reuniune de două zile care are pe agendă continuarea sprijinului pentru Kiev, precum și diferite provocări la adresa securității, inclusiv actuala izbucnire de violență din Orientul Mijlociu”, relatează dpa, scrie RFI.

„Miercuri după-amiaza, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov urmează să ia parte la o reuniune a așa-numitului Consiliu NATO-Ucraina, prilej cu care este de așteptat să le expună omologilor săi din Alianță prioritățile Kievului. Sesiunea va fi precedată de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care reunește 50 de țări din întreaga lume interesate în susținerea Kievului în lupta sa împotriva Rusiei. Joi, miniștrii apărării vor discuta despre consecințele războiului Moscovei pentru alianța militară occidentală, cum sunt consolidarea capacităților militare ale NATO în statele aliate apropiate de Rusia sau de aliata acesteia Belarus”, mai notează RFI.

Seară liniștită!

 

AUR: două noi referendumuri, pentru familie și pentru plățile în numerar was last modified: octombrie 11th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: