Renunțarea la calea de atac ca urmare a atingerii finalității urmărite prin îndreptarea erorii materiale privind executarea cauțiunii

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Procesul civil este guvernat de principiul disponibilităţii, în conţinutul căruia intră dreptul părţilor de a face acte procedurale de dispoziţie cu privire la drepturile subiective deduse judecăţii sau la mijloacele procedurale prin care se pot recunoaşte ori stabili aceste drepturi.

Prin urmare, renunţarea la judecata unei căi de atac reprezintă un act procedural de dispoziţie permis părţilor în procesul civil.

Potrivit dispoziţiilor art. 463 alin. (1) din C. proc. civ., achiesarea la hotărâre reprezintă renunţarea unei părţi la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluţii din respectiva hotărâre.

De asemenea, conform prevederilor art. 464 alin. (1) şi (2) din acelaşi cod, achiesarea poate fi expresă sau tacită, totală ori parţială. Achiesarea expresă se face de parte prin act autentic sau prin declaraţie verbală în faţa instanţei ori de mandatarul său în temeiul unei procuri speciale, iar dispoziţiile art. 404 alin. (2) C. proc. civ. dau posibilitatea renunţării la calea de atac, chiar şi după declararea acesteia.

În cauză, prealabil comunicării motivelor de recurs către partea adversă, recurenta a depus cerere de renunţare la judecata recursului, justificat de împrejurarea că prin încheierea din 19.04.2024 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosar nr. x/2021 (având ca obiect sesizarea din oficiu cu privire la eroarea materială strecurată în dispozitivul deciziei nr. 779/A/12.05.2021 pronunţată în acel dosar), s-a dispus înaintarea la BEJ B. a recipisei de consemnare a cauţiunii nr. x/1/04.03.2021, eliberată de D., în cuantum de 8050 RON.

A apreciat recurenta că, deoarece recursul promovat viza tocmai această situaţie, respectiv reţinerea incidenţei dispoziţiilor art. 720 alin. (6) C. proc. civ. dar neaplicarea lor, prin netrimiterea recipisei menţionate către executorul judecătoresc, calea de atac nu se mai impune a fi analizată, întrucât finalitatea urmărită prin aceasta a fost atinsă.

Respectând principiul disponibilităţii părţilor specific procesului civil şi având în vedere poziţia exprimată de recurentă cu privire la calea de atac pe care a exercitat-o, Înalta Curte va da eficienţă juridică acestei manifestări de voinţă în sens procesual, cu aplicarea dispoziţiilor art. 463 C. proc. civ., coroborate cu cele ale art. 404 alin. (2) C. proc. civ., urmând să ia act de renunţarea la judecarea recursului împotriva încheierii din 11 martie 2024 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, formulată de recurenta A. S.A..

Sursa informației: www.scj.ro.