Săptămâna negocierilor

10 nov. 2021
Vizualizari: 440

Reprezentanții PNL, PSD, UDMR și ai minorităților naționale au avut, marți, la Parlament, primele consultări oficiale pentru formarea unui nou Guvern.

„Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pe programul de guvernare vor începe miercuri, cu partea economică și socială. De la ora 10:00 ar urma să aibă loc negocierile pe capitolul Economie-finanțe, de la ora 12:00 – pe Justiție, de la ora 14:00 – pe Apărare, Externe și Interne, de la ora 15:00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene și Transporturi, de la ora 16:00 – pe Agricultură și Mediu, iar de la ora 17:00 pe Energie. Joi, discuțiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate și Educație. Negocierile ar urma să aibă loc la Vila Lac”, relatează Agerpres.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, la interviurile Digi24.ro, că, în acest moment, se discută programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, însă discuția despre cine va fi premier este blocată.

Premier prin rotație. Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent, dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la Președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a spus Kelemen Hunor, scrie Cotidianul.

Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, anunță că reflectează la o eventuală demisie din partid, după ce formațiunea a decis să negocieze guvernarea cu PSD.

„M-am gândit. Și mă gândesc. Ceea ce mă ține este că fără mine, și știu ce vorbesc, alianța pe București s-ar destrăma în câteva zile. Nicușor Dan ar fi pe nicăieri în acest context și 3 ani ar trece degeaba. Reflectez”, a scris Ciucu pe Facebook, arată News.ro.

„Interesant este că nici președintele partidului, Florin Cîțu, nu și-a exprimat explicit votul, deși el este cel care a cerut colegilor să se pronunțe în legătură cu o negociere cu PSD. S-au opus unei negocieri cu PSD Organizația București, prin vocea lui Ciprian Ciucu, filiala Sector 1, prin Sebastian Burduja, Sectorul 6, Tulcea, Vrancea, Dâmbovița, Giurgiu, Covasna, Bistrița, Brașov, Brăila, Ludovic Orban, Antonel Tănase. Au fost și lideri care nu au dorit să se exprime, precum Marcel Vela de la Caraș-Severin, Gigel Știrbu, de la Olt, Eugen Pîrvulescu, de la Teleorman, sau Doljul, Harghita și Galațiul”, mai scrie News.ro.

Presa scrie despre faptul că USR va cere în Parlament aplicarea certificatului verde pentru toți angajații, indiferent că lucrează în sistemul public sau cel privat.

USR anunță, prin intermediul unui comunicat transmis miercuri, că va depune amendamente în acest sens la Camera Deputaților.

„În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia”, precizează sursa citată, scrie Agerpres.

Conform USR, adoptarea legii certificatului verde este o „urgență națională”.

„USR susține ferm introducerea certificatul verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact”, se mai arată în comunicat, mai scrie Agerpres.

Medicii din Belgia și-ar putea pierde temporar licența dacă refuză vaccinarea anti-Covid-19.

„Propunerea vine din partea ministrului Sănătății, Frank Vandenbroucke, care a și prezentat Proiectul de lege. Acesta a fost susținut de Comitetul de consultare privind combaterea pandemiei. Specialiștii sunt de părere că legea va fi votată până la finalul acestui an. Medicii din Belgia și-ar putea pierde licența dacă nu se vaccinează până pe 1 aprilie 2022. Medicii, asistenții, infirmierii, precum și alți angajați din echipele de salvare sau farmaciștii nu își vor mai putea practica meseria. Prin noua lege, autoritățile vor să transmită «un mesaj puternic», arătând că nu mai este mult timp pentru a se vaccina. Ministrul Vandenbroucke a adăugat faptul că imunizarea este importantă atât pentru a ne proteja pe noi, cât și pe cei din jur”, scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Săptămâna negocierilor was last modified: noiembrie 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: