105 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României

27 mart. 2023
Vizualizari: 421

În fiecare an, pe 27 martie, sărbătorim Ziua Unirii Basarabiei cu România. Cu prilejul aniversării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj de susținere a Republicii Moldova în procesul său de aderare la Uniunea Europeană.

„Istoria ne învață că agresiunea militară, dominația ilegitimă și discriminarea națiunilor nu pot dăinui. Ne-o dovedesc aspirațiile dintotdeauna ale popoarelor, inclusiv ale poporului român, de a trăi liber, demn, unit și democratic. Iar acestea își găsesc cea mai concretă expresie în Marea Unire din 1918, începută la 27 martie cu revenirea Basarabiei la patria mamă, România”, subliniază Premierul Ciucă, scrie România liberă.

„Uniunea Sovietică s-a desființat la finalul lui 1991, deși Rusia slăbește greu strânsoarea teritoriilor vremelnic ocupate și scapă și mai greu de vechile metehne ale utilizării forței. O dovedește, astăzi, prin războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei. Aducem astăzi un omagiu celor care au realizat Unirea Basarabiei cu România și au deschis calea Marii Uniri la câteva zile de la promulgarea la Chișinău a legii ce consfințește adevărul istoric al limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc. Și salutăm generația actuală de politicieni și oameni de cultură care reușesc să reașeze la Chișinău bazele democrației, europenizării și ale identității românești, asumând drumul comun în Uniunea Europeană. Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înțelegerea rușinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler și Stalin”, se precizează în mesajul transmis de Premierul României, mai arată România liberă.

Un nou sondaj de opinie, realizat de această dată de CURS, în perioada 10-20 martie a.c., pe un eșantion de 1105 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani, prin chestionarea repondenților față în față la domiciliul acestora, relevă faptul că PSD conduce în opțiunile electoratului.

„Cercetarea mai relevă și că dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi pe primul loc în opțiunile de vot cu 33%, urmat de PNL, cu 21%, și de AUR cu 16%. O prezență nouă în tendința de vot a românilor o reprezintă partidul SOS România, inființat de Diana Șoșoacă. (…) În privința situației României, 74% dintre respondenți au declarat că lucrurile merg într-o direcție mai degrabă greșită. Românii chestionați au mai declarat și că principalele probleme de care conducerea țării ar trebui să se ocupe sunt: nivelul de trai, pensiile, salariile (30%) și economia/criza financiară (21%)”, scrie Cotidianul.

„Aproape 56% dintre români consideră că țara noastră nu beneficiază deloc sau prea puțin de faptul că este membru al Uniunii Europene, același procent considerând că integrarea în UE a adus beneficii doar pentru unii”, mai arată Cotidianul.

Presa mai consemnează, azi, o declarație a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu reacția PNL la discuțiile din mass-media despre o posibilă alianță a PNL cu social-democrații în 2024.

„Eu am spus, ca orice om politic, că e posibil orice, să avem o coaliție, să avem o alianță din 2024. Alianță înseamnă mai multe, și candidați comuni. Eu nu am spus niciodată că Ciolacu este candidatul sau este Ciucă Premier. Și Ciolacu și Ciucă suntem niște oameni trecători, vremelnici prin anumite funcții. Cred că cel mai important rămâne PSD, cel mai mare partid din România, și PNL, care nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânșilor, nu e problema noastră”, a spus președintele Ciolacu la România TV, întrebat dacă, după alegerile din 2024, va mai exista coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR și dacă el va candida la alegerile prezidențiale, scrie Agerpres.

Europarlamentarul Eugen Tomac a fost reales, sâmbătă, în funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul extraordinar al PMP, organizat la Palatul Parlamentului.

„Tomac a obținut 705 voturi «pentru», unul «împotrivă», alte două voturi fiind anulate, conform rezultatelor anunțate de organizatori. Ca secretar general al PMP a fost validat Ionuț Simionca. De asemenea, au fost votați 29 de vicepreședinți ai partidului, printre aceștia aflându-se: Marius Pașcan, Gheorghe Ialomițianu, Petru Movilă, Dorel Onaca, Florian Bichir, Claudiu Palaz, Ion Ariton, Clement Negruț, Corneliu Bichineț, Ștefan Florescu. În conducerea PMP se vor regăsi și 11 secretari executivi. Eugen Tomac a mulțumit pentru votul acordat, subliniind că primul obiectiv politic al partidului este crearea, în perioada următoare, a unui «bloc de dreapta» pentru a oferi țării o alternative”, relatează Agerpres.

„Primul obiectiv este să reușim să creăm acel bloc necesar de dreapta pentru a oferi țării o alternativă. Și, evident, următorul obiectiv este să revenim în Parlament cu o echipă de oameni capabili să reprezinte interesele României și, evident, să dăm viitorul președinte al țării”, a declarat Eugen Tomac, notează Agerpres.

„Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, dat în urmărire după ce a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, s-a predat în Italia”, scrie G4Media, citată de News.ro.

„Sursele citate de G4Media afirmă că Ionel Arsene a fost reținut la Bari, in Italia. Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență. Decizia definitivă a Curții de Apel Brașov reduce din condamnarea inițială, primită la Bacău, care era de opt ani și patru luni. Arsene nu a fost găsit la adresele cunoscute, fiind dat în urmărire”, mai scrie News.ro.

O nouă companie aeriană românească, AirConnect, începe zborurile regulate la data de 27 martie 2023.

„Cursele regulate vor fi atât interne, din București, către orașe precum Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, dar și externe, din București și Cluj, către Budapesta. Din luna iunie, vor fi operate și alte rute, estivale, atât interne cât și externe. Zborurile estivale vor fi ȋntre București și Dubrovnik și între Constanța și Cluj, Oradea, Suceava, Timișoara”, relatează România liberă.

Seară liniștită!

 

105 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României was last modified: martie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: