O nouă bancă americană intră în faliment

14 mart. 2023
Vizualizari: 378

După falimentul Silicon Valley Bank, o nouă bancă americană este închisă de autoritățile de reglementare bancară americane. Situația de pe piața bancară americană este privită cu îngrijorare și de Comisia Europeană.

„Autoritățile de reglementare ale statului New York au închis duminică Signature Bank (SBNY.O), al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a SUA, la două zile după ce autoritățile au închis Silicon Valley Bank (SIVB.O), într-un colaps care a blocat depozite în valoare de miliarde de dolari”, informează Reuters, scrie România liberă.

„Signature Bank din New York, este un mare creditor din industria cripto. Această bancă era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari. Signature Bank, care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă, duminică seara, de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite. Este al doilea faliment bancar din acest weekend, unul în care nervii investitorilor au fost întinși la maximum din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea să îngenuncheze sistemul bancar American”, mai arată România liberă.

Colapsul Silicon Valley Bank din SUA a determinat Comisia Europeană să monitorizeze situația din țările europene.

„Am luat notă de reacția decisivă și rapidă a autorităților SUA. La nivelul UE, există o prezență extrem de limitată a Silicon Valley Bank în UE și suntem în legătură cu autoritățile competente relevante”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, scrie Evenimentul Zilei.

Începutul de săptămână a fost unul slab pentru piețele bursiere din Europa, în condițiile în care turbulențele care au început săptămâna trecută continuă să afecteze piețele, informează publicația britanică The Guardian, citat de Evenimentul Zilei.

„După închiderea Silicon Valley Bank, autoritățile de reglementare închid Signature Bank. Decizia a fost luată duminică dimineața, oficialii anunțând că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la depozitele lor, o măsură similară cu cea anunțată pentru banca falimentară Silicon Valley Bank”, mai arată Evenimentul Zilei.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul legislativ care prevede că nu se pot obține autorizații pentru jocurile de noroc la 300 de metri pietonali de școli, locuri de joacă, bănci, asezăminte culturale sau religioase.
„Inițiativă legislativă depusă de USR și PNL, care interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli și de jocurile de noroc, a primit raport de admitere din partea Comisiei Economice și Juridice din Senat. PNL și PSD au adus noi amendamente proiectului. Organizatorii jocurilor de noroc au la dispoziție un an să se mute din sediile actuale, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgată de Președintele Iohannis”
, relatează Libertatea.

„PSD a venit cu un amendament potrivit căruia se interzice desfășurarea de jocuri de noroc de tip slot machine (păcănele) de către persoanele juridice care la data în vigoare a legii nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri”, mai arată Libertatea.

USR solicită parlamentarilor PNL să voteze Proiectul de lege privind eliminarea suprataxării muncii part-time, cu toate că actul normativ a primit aviz negativ din partea Guvernului.

„Legea USR de eliminare a suprataxării muncii part time a primit răspunsul premierului PNL Nicolae Ciucă că se opune acestei inițiative legislative. A trimis oficial punctul de vedere negativ al Guvernului, invocând faptul că presupune că există mulți antreprenori care declarau două – patru ore de muncă și trebuie să încadreze cu normă întreagă contractele angajaților pe care îi aveau cu normă parțială. Cerem, însă, senatorilor și deputaților PNL, tuturor celor care se mai consideră de dreapta, să se dezică de punctul de vedere negativ al premierului Ciucă și să voteze legea noastră în comisii, pentru că am auzit și am văzut în presă multe declarații ale membrilor PNL conform cărora și aceștia ar susține eliminarea suprataxării”, a afirmat deputatul USR Oana Țoiu, la Parlament, scrie Agerpres.

„Doar unul din 10 contracte cu normă parțială a ajuns să fie transformat în contracte cu normă întreagă. Dacă ne uităm la numărul de contracte încetate, ordinea domeniilor afectate este următoarea: 76.000 de contracte încetate cu normă parțială în învățământ, 38.000 de contracte cu normă parțială încetate în comerț, 26.000 în domeniul transporturilor, 26.000 în domeniul administrației și peste 21.000 în domeniul Horeca. Acestea sunt rezultatele doar până la sfârșitul anului trecut”, a mai adăugat Țoiu, notează Agerpres.

Presa mai scrie despre anunțul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, că va candida la alegerile programate în luna aprilie a.c. pentru un nou mandat la conducerea formațiunii.

„Am decis să-mi continui munca de președinte al UDMR, deoarece doresc să îmi aduc contribuția, în continuare, la dezvoltarea comunității noastre și a întregii societăți din România. Știu care este scopul, știu care este direcția: în acest deceniu putem dezvolta țara noastră datorită resurselor financiare guvernamentale și europene de care dispunem, iar toți oamenii trebuie să beneficieze de această dezvoltare. La această muncă, cer sprijinul delegaților la Congresul Uniunii din luna aprilie, în cadrul căruia se va alege președintele UDMR pentru un nou mandat”, a scris pe Facebook liderul UDMR, notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

O nouă bancă americană intră în faliment was last modified: martie 14th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: