89 views
Deschidem Revista din această seară cu moţiunea depusă de PSD, miercuri, 23 iunie a.c., intitulată „România eșuată. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîțu”.
„Social-democrații acuză coaliția de guvernare că «duce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare». Moțiunea a fost citită în Parlament de senatorul PSD Lucian Romașcanu, iar dezbaterea și votul vor fi săptămâna viitoare. În documentul de 13 pagini, PSD susține că «guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare» și că «România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice». Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu acuză în textul moțiunii de cenzură că „prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe”, relatează Libertatea.
Comisia de la Veneţia cere clarificări în legătură cu schimbarea Avocatului Poporului.
„Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere «bazele și elementele juridice» care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o «decizie grea»”, scrie Digi 24.
„Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, se arată în scrisoarea Comisiei de la Veneția, semnată de președintele instituției, Gianni Buquicchio, notează Digi 24.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de miercuri, în care trebuiau numiţi directorii interimari ai Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost suspendat din lipsă de cvorum.
„Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a anunţat că birourile permanente ale Parlamentului se vor întruni joi, începând cu ora 9.00 şi a adăugat că acestea numesc directorii interimari, în cazul în care un plen reunit nu are cvorumul legal de şedinţă. Nu s-a supus la vot niciun CA. Lucrurile pe care dumnealor vor să le facă sunt în continuare neconstituţionale. «Noi ne prevalăm de un principiu, nu există neapărat nume incluse în această atitudine a noastră vizavi de procedura lor. O vom contesta la Curte dacă se mai ajunge la plen, nu mai avem când, şi atunci analizăm foarte serios să atacăm în contencios deciziile Biroului Permanent Reunit», a anunţat liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu”, relatează News.ro.
Odată cu vacanţa parlamentară, revine şi sezonul Ordonanţelor de urgenţă.
„Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. Iniţiativa legislativă prevede stabilirea domeniilor în care Guvernul va putea emite ordonanţe şi anume: «finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; transporturi şi infrastructură; sănătate; agricultură şi dezvoltare rurală; mediu, ape şi păduri; cultură; tineret şi sport; fonduri europene; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege»”, relatează News.ro, care menţionează că Legea va merge spre promulgare.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a informat primăriile, printr-o scrisoare, că au fost epuizate fondurile din PNDL pentru anul în curs.
„Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (…) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor, scrie Digi 24.
„Ulterior, premierul Florin Cîțu a anunțat pe Facebook că primarii vor primi bani pentru investiții, după rectificarea bugetară”, mai arată Digi 24.
Spitalul de Copii din Iași a fost la un pas de o tragedie. Marți seară, la Spitalul de Copii din Iași, a avut loc un incendiu, chiar în apropierea Secției ATI.
„31 de persoane, printre care copii, aparținători și angajați ai spitalului, au fost evacuate marți seară, în timpul incendiului. Șapte cadre medicale au intervenit până la sosirea pompierilor, iar președintele CJ Iași, Costel Alexe, le-a felicitat pentru prezența de spirit pe care au dovedit-o. Până în acest moment, se presupune că flăcările s-ar fi declanșat de la instalația electrică a spitalului, care ar fi fost suprasolicitată”, relatează România liberă.
„Președintele Klaus Iohannis a avizat, miercuri, cererea de urmărire penală a fostului ministru al energiei în Guvernul Cioloș, Victor Vlad Grigorescu. Fostul ministrul este acuzat de procurori de fals în declarații în formă continuată”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, scrie Libertatea.
Seară frumoasă!