Croaţia, la un pas de Schengen

27 mai 2021
Vizualizari: 462

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, care și-a aniversat recent ziua de naștere, își propune să candideze nu doar pentru un nou mandat de președinte al partidului, ci și pentru funcția de Președinte al României.

„Întrebat de jurnaliști dacă dorește să candideze la funcția de șef al statului, Orban a răspuns astfel: «Odată cu candidatura la funcția de președinte al PNL, iau în calcul și această posibilitate. Sunt un om serios, am o gândire strategică». După cum se știe, Congresul PNL, în care va fi ales viitorul președinte al partidului, este programat în septembrie 2021”, relatează România liberă.

Emil Boc, primarul Clujului, readuce în discuție, în cadrul unei dezbateri, regionalizarea țării și desființarea județelor.

„În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii. Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani, a declarat Emil Boc, scrie Digi 24.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, rămâne în penitenciar, deși familia și foștii colegi de partid așteptau eliberarea sa.

„Magistrații Tribunalului București au respins, joi, contestația lui Liviu Dragnea la decizia Judecătoriei Sectorului 5 prin care i-a fost refuzată eliberarea condiționată, astfel că fostul lider PSD rămâne în detenție. Decizia este definitivă. El va putea depune o nouă cerere după 27 august. (…) Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistrații ÎCCJ, la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”, scrie News.ro.

După rectificarea bugetară, DNA așteaptă fonduri pentru achiziționarea unor noi tehnologii necesare în activitatea procurorilor.

„Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a anunțat că parchetul anticorupție vrea să achiziționeze tehnologie pentru a intercepta convorbirile de pe aplicația WhatsApp”, relatează G4Media, citat de Libertatea.

„Există societăți private în Israel sau în Italia care scot pe piață și vând, la prețuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe WhatsApp. Nu avem așa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”, a declarat Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, în interviul acordat G4Media, mai notează Libertatea.

Croația ar putea adera, din această vară, la spațiul Schengen.

„Cererea Croației de aderare la spațiul de liberă circulație Schengen ar putea fi luată în considerare separat de «pachetul» de solicitări ale României și Bulgariei, ale căror candidaturi sunt blocate de mai mulți ani”, a relatat, joi, cotidianul croat Vecernji List, citat de agenția de presă HINA, scrie Știri.tvr.ro.

Croația a îndeplinit toate cerințele tehnice pentru aderare, iar acum se așteaptă o decizie unanimă a țărilor membre Schengen.

„Potrivit ziarului croat, au circulat informații că aderarea Croației la Schengen ar putea fi inclusă pe agenda președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an. Principalul avantaj al Croației este că, în termeni geopolitici, nu se află în apropierea marilor generatori de migrație ilegală. (…) Celălalt avantaj al Croației îl reprezintă turismul: italienii, slovenii și cehii ar prefera să poată trece granița mai lejer, fără controale, când călătoresc către și dinspre Croația, menționează ziarul citat”, mai notează Știri.tvr.ro.

În lupta anti-COVID-19 a apărut un nou tratament.

„Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă folosirea unui nou anticorp monoclonal, Sotrovimab, în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Acesta a avut o eficacitate de 85% în prevenirea deceselor, la testare. Medicamentul, care se administrează sub formă de perfuzie, poate fi folosit de adulții și copiii de peste 12 ani, care au mai mult de 40 de kilograme. Ei nu trebuie să fie deja într-o formă gravă a bolii, să primească oxigen, dar să aibă riscul de a face complicații”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Croația, la un pas de Schengen was last modified: mai 27th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: