103 cetăţeni români din Fâşia Gaza, scoşi din zona de conflict

7 nov. 2023
Vizualizari: 227

Premierul s-a întâlnit luni cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor și cu reprezentanții celor mai importante bănci din România. În urma întâlnirii, s-a ajuns la un acord astfel încât comisioanele bancare nu vor crește nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.

„Comisioanele bancare nu vor crește în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociația Română a Băncilor și cu reprezentanții celor mai importante bănci din România, dar și cu cei ai BNR. Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înțelese și le mulțumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluții atât pentru oameni, cât și pentru economie”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

Deputatul PNL, Adrian Cozma, a depus un proiect de lege de modificare a regimului privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, cerând Guvernului să renunțe la măsura de limitare a plăților cu bani cash.

„Statul trebuie să găsească modalități prin care să monitorizeze activitatea economică din societate. Fiecare avem activități diverse care implică o anumită conduită socială, oamenii cumpără produse, animale, plătesc servicii agricole. Nu-i putem obliga să aibă toți card bancar, mai ales în condițiile în care nu avem încă bancomate în multe localități”, a transmis Cozma, pe Facebook, notează Gândul.

„Liberalul consideră că este important «să revenim cât mai rapid la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash» și speră să fie susținut și de colegii săi. Conform proiectului de lege, încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry vor fi în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană fizică. Deputatul PNL se bazează pe faptul că nu se poate impune un lucru «pe care nu-l vrea aproape nimeni»”, mai scrie Gândul.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat luni deputaților din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este în transparență până pe data de 9 noiembrie. Ambiția noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în fața dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a declarat ministrul Muncii, scrie România liberă.

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a mai explicat ministrul Bucura-Oprescu, mai arată România liberă.

„Ministrul a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, menționând că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei”, notează România liberă.

Agerpres scrie azi despre viitorul spitalelor CFR. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni la Comarnic că acestea nu vor fi desființate, ci transferate, după caz, la autorități sau alte structuri, cum ar fi universitățile de profil.

„Așa cum știți, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desființează spitale, așa cum am văzut unele știri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorități locale. Că e vorba de Consiliul Județean, că e vorba de o primărie municipiu reședință, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universități sau că e vorba, cum e la București, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluțiile. Nu desființează nimeni nimic. (…) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuții, adică cei care vor lua aceste spitale – și să știți că s-a făcut acest proces e foarte înaintat – vor prelua și acele lucruri care țin de specificul acelor spitale”, a spus ministrul Grindeanu, scrie Agerpres.

„Dincolo de faptul că eu zic că trebuie o separare, să știți că eu cred că în acești ani, și nu doar cred, știu în acești ani de după Revoluție acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanțat. E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanțare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări și la toate lucrurile care țin de de o bună finanțare. Atunci eu cred că e o situație win-win în care, dacă se merge la autoritățile locale sau la universități de medicină, universități de profil și se obține o finanțare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorința noastră, nu se desființează nimic, nu vor fi dați oameni afară și concediați”, a mai adăugat ministrul Transporturilor, mai notează Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții de luni spre marți, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

„În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică. Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială. Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo și Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru ceilalți cetățeni români și membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza”, relatează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

103 cetățeni români din Fâșia Gaza, scoși din zona de conflict was last modified: noiembrie 7th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: