103 cetăţeni români din Fâşia Gaza, scoşi din zona de conflict

Premierul s-a întâlnit luni cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România. În urma întâlnirii, s-a ajuns la un acord astfel încât comisioanele bancare nu vor creşte nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.

„Comisioanele bancare nu vor creşte în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, dar şi cu cei ai BNR. Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înţelese şi le mulţumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluţii atât pentru oameni, cât şi pentru economie”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

Deputatul PNL, Adrian Cozma, a depus un proiect de lege de modificare a regimului privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, cerând Guvernului să renunțe la măsura de limitare a plăților cu bani cash.

„Statul trebuie să găsească modalități prin care să monitorizeze activitatea economică din societate. Fiecare avem activități diverse care implică o anumită conduită socială, oamenii cumpără produse, animale, plătesc servicii agricole. Nu-i putem obliga să aibă toți card bancar, mai ales în condițiile în care nu avem încă bancomate în multe localități”, a transmis Cozma, pe Facebook, notează Gândul.

„Liberalul consideră că este important «să revenim cât mai rapid la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash» și speră să fie susținut și de colegii săi. Conform proiectului de lege, încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry vor fi în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană fizică. Deputatul PNL se bazează pe faptul că nu se poate impune un lucru «pe care nu-l vrea aproape nimeni»”, mai scrie Gândul.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat luni deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a declarat ministrul Muncii, scrie România liberă.

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a mai explicat ministrul Bucura-Oprescu, mai arată România liberă.

„Ministrul a precizat că legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, menţionând că la această dată punctul de pensie va fi de 2.032 de lei”, notează România liberă.

Agerpres scrie azi despre viitorul spitalelor CFR. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni la Comarnic că acestea nu vor fi desfiinţate, ci transferate, după caz, la autorităţi sau alte structuri, cum ar fi universităţile de profil.

„Aşa cum ştiţi, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (…) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale – şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat – vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale”, a spus ministrul Grindeanu, scrie Agerpres.

„Dincolo de faptul că eu zic că trebuie o separare, să ştiţi că eu cred că în aceşti ani, şi nu doar cred, ştiu în aceşti ani de după Revoluţie acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanţat. E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de de o bună finanţare. Atunci eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se merge la autorităţile locale sau la universităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi”, a mai adăugat ministrul Transporturilor, mai notează Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii de luni spre marţi, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

„În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică. Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială. Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza”, relatează Cotidianul.

Seară liniştită!