Ucrainenii demolează statuia împărătesei Ecaterina a II-a din Odessa

7 nov. 2022
Vizualizari: 350

Deschidem Revista din această seară cu o știre referitoare la Dosarul otrăvirii ministrului Doina Pană.

„Procurorii DIICOT au clasat dosarul în care Doina Pană a reclamat că a fost otrăvită, după ce expertizele efectuate de către INML au stabilit ea nu a fost intoxicată cu mercur, ci posibil doar «expusă» la mercur cu valori reduse, în urma ingerării unor alimente”, scrie Agerpres.

„Nu i-a fost pusă viața în primejdie”, este o altă concluzie a unui medic de la INML, mai arată Agerpres.

„În ianuarie 2018, Doina Pană a renunțat la funcția de ministru al Pădurilor, invocând că are probleme de sănătate și a reclamat că a fost otrăvită cu mercur, indicând ca posibili vinovați «mafia din industria lemnului»”, mai notează Agerpres.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a declarat, luni, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie rediscutat și renegociat în privința capitolului care se referă la țintele de închidere a obiectivelor de producere a energiei electrice pe cărbune.

„Noi credem în continuare că Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie rediscutat, renegociat, pe acest capitol cu aceste ținte de închidere a obiectivelor de producere a energiei electrice pe cărbune. Știți bine, la sfârșitul acestui an, conform țintei asumate de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, la 31 decembrie 2022 trebuie să închidem două capacități pe cărbune, 660 de Megawați, ceea ce, din punctul nostru de vedere, dar și al operatorului Transelectrica, asta înseamnă un dezechilibru major în sistemul energetic național. România, în actualul context, cu criza energetică mondială, cu situația din Europa, unde Transelectrica ne semnalează faptul că sunt multe țări care exportau energie electrică și acum sunt nevoite să importe, așadar s-ar crea un dezechilibru major dacă am scoate din circuitul energetic național, din sistem, aceste două capacități de producție”, a afirmat Daniel Zamfir, într-o declarație de presă susținută la Senat, scrie Agerpres.

Agenția Națională de Integritate (ANI) o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ și incompatibilitate.

„Potrivit unui comunicat transmis luni de ANI, Clotilde Armand se află în comflict de interese administrativ pentru că a obținut 18.720 Lei după ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, din acest statut decurgând și acuzația de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan și funcția de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ÎCCJ, pentru că, în perioada februarie-august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine. Totodată, a fost sesizată și Instituția Prefectului cu privire la legalitatea actelor administrative semmnate de Clotilde Armand în acest caz”, scrie News.ro.

PSD a solicitat luni conducerii USR să aplice în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, „exact aceleași standarde de integritate” pe care le-a pretins altor politicieni acuzați de fapte penale și de incompatibilitate.

„Conducerea USR are obligația morală de a convoca, de urgență, o ședință pentru suspendarea din partid a doamnei Clotilde Armand, până când aceasta își va rezolva problemele cu justiția. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcției publice se dovedește a fi pură demagogie. În cazul doamnei Armand, nu mai e vorba doar de declarații politice sau de speculații de presă. Este o acuzație oficială, din partea Agenției Naționale de Integritate, care a inițiat o procedură în justiție împotriva doamnei primar, pentru fapte penale și incompatibilitate”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, mai scrie Agerpres.

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că „sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină aderarea României la Spațiul Schengen”.

„Informațiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuțiilor purtate recent, la nivel informal, între formațiunile politice parlamentare”, scrie Negrescu pe pagina sa de Facebook, scrie România liberă, care prezintă cele 3 scenarii existente.

„Monumentul din Odesa dedicat Ecaterinei a II-a, fostă împărăteasă a Rusiei în secolul al XVIII-lea, a fost înconjurat cu un gard din panouri de placaj, iar autoritățile pregătesc zona pentru demontarea și mutarea lui”, relatează publicația rusă Kommersant, citată de Libertatea.

„Statuile asociate cu Rusia sunt demolate în Ucraina, după invazia trupelor lui Putin în țara vecină. De exemplu, în octombrie, un bust al lui Alexandru Pușkin a fost demolat la Kiev. Acțiuni similare sunt întreprinse în țările UE, mai ales în țările baltice. Acestea au stârnit nemulțumirea Rusiei, care a promis să se răzbune”, scrie Libertatea.

„Demararea acțiunii de înlăturare a statuii vine după ce, la sfârșitul lunii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei și Ministerului de Interne să verifice acțiunile și declarațiile primarului din Odesa, ca urmare a unei petiții semnate de peste 25.000 de odesiți, care susțin că Truhanov este loial Rusiei. Printre motivele invocate atunci se număra refuzul de a demola monumentul Ecaterinei a II-a”, mai scrie Libertatea.

Ucraina anunță că a primit noi sisteme de apărare antiaeriană din partea SUA, Spaniei și Norvegiei.

„Sistemele de apărare aeriană NASAMS și Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană și vor face cerul nostru mai sigur”, se arată în postarea publicată pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, scrie Adevărul

„Vom continua să doborâm dușmanii care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA”, a mai precizat Reznikov, mai arată Adevărul

„Ucraina solicită de mai multe săptămâni aliaților săi furnizări de sisteme moderne și de apărare antiaeriană, în contextul în care Rusia și-a sporit atacurile asupra infrastructurilor ucrainene de electricitate și de apă, determinând tăieri de curent odată cu apropierea iernii”, amintește Adevărul

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Ucrainenii demolează statuia împărătesei Ecaterina a II-a din Odessa was last modified: noiembrie 7th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: