SUA acordă Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari

25 aug. 2022
Vizualizari: 112

Guvernul a adoptat, miercuri, mai multe Proiecte de Legi ce vizează activitatea Ministerului Justiției.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, după adoptarea de către Executiv a legilor justiției, că aceste proiecte de legi reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV, cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai mulți ani de zile, iar prin adoptarea lor, Guvernul și apoi Parlamentul vor îndeplini un obiectiv cheie în ceea ce vom putea numi efortul de modificare și modernizare a cadrului normativ adresat Justiției”, relatează News.ro.

„Aceste proiecte de lege reprezintă numai unul dintre obiectivele ministerului, nu este un obiectiv izolat. Reamintesc faptul că deja anul acesta, Ministerul Justiției și-a atins unele obiective, promovând și ulterior Guvernul aprobând Strategia Națională Anticorupție, apoi proiectul de lege, devenit ulterior lege după aprobarea în Parlament, privind desființarea SIIJ, așa-zisa secție specială, aș menționa, de asemenea, proiectul de lege privind avertizorii de integritate, trecut prin Parlament și aflat în procedură în urma retrimiterii în Parlament de către președintele României”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, scrie News.ro.

„Sunt o serie de instrumente legislative care vor întregi și vor moderniza cadrul legislativ adresat justiției. Aceste proiecte de legi ale justiției reprezintă un  obiectiv important în cadrul MCV, cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai mulți ani de zile, prin adoptarea lor de către Parlament, noi reușind să îndeplinim principalul obiectiv din cadrul Mecanismului”, a mai spus ministrul Predoiu, el amintind că este vorba și de un obiectiv în cadrul PNRR, arată News.ro.

„El (n.n. ministrul Cătălin Predoiu) a precizat că urmează și alte proiecte, cum ar fi Statutul personalului de specialitate, grefieri, IT-iști, alte categorii din sistemul de justiție, proiectele de modificare ale Codurilor Penale, pentru a integra deciziile obligatorii ale CCR, dar și alte proiecte venite dinspre CSM”, mai notează News.ro.

La scurt timp au apărut și reacții la Proiectele de Lege vizând justiția, adoptate de Executiv. Reprezentanții partidului REPER susțin că Proiectele de Legi ale Justiției adoptate, miercuri, de către Executiv reprezintă „feudalizarea sistemului judiciar”.

„Odată intrate în vigoare, întregul sistem se va baza pe loialitatea fiecărui judecător sau procuror față de superiorul ierarhic direct, de a cărui voință va depinde în mod exclusiv viitoarea sa carieră. Vârful ierarhiei, reprezentat de Procurorul General, Președintele CSM, Președintele ÎCCJ sau ministrul Justiției, este fie controlat în mod direct de către politic, fie aliniat indirect voinței politicului”, se arată în comunicatul de presă al REPER, notează News.ro.

„Rămâne în sarcina Parlamentului să modifice radical aceste proiecte. Conștienți că majoritatea parlamentară are înclinația de a fi un simplu executant al deciziilor Guvernului, parlamentarii REPER solicită ferm atât parlamentarilor puterii, cât și celor ai opoziției, responsabilitatea pentru interesul României, respect pentru statul de drept și asumarea parlamentarismului”, mai susține REPER, scrie News.ro.

Presa mai consemnează declarația Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind  contractarea de către  România a 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal.

„Vaccinul este contractat. Anul acesta va fi disponibil mult mai repede decât anul precedent. Anul precedent, din păcate, nu s-au folosit 1 milion de doze de vaccin. S-au folosit doar 1,5 din cele 2,5 milioane de doze de vaccin. Anul acesta începem cu 1,5 și o să vedem în funcție de disponibilitate, în funcție de dorința publicului”, a spus ministrul Alexandru Rafila, la Antena 3, notează Cotidianul.

„Ministrul Sănătății a susținut, la începutul lunii august, că sunt semne că în acest an sezonul gripal va fi „unul mai serios” și a anunțat că vaccinurile antigripale vor fi disponibile de la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, mai scrie Cotidianul.

Fostul primar liberal al municipiului Timișoara, Nicolae Robu, anunță, pe pagina sa de Facebook, că intenționează să candideze pentru un al treilea mandat de edil-șef al orașului, din partea PNL sau ca independent.

„Întrebat fiind, când sunt la plimbare, când îmi fac cumpărăturile, în dialogurile mele live cu timișorenii, practic peste tot, dacă voi candida pt un nou mandat de Primar – ba, de cele mai multe ori, cerându-mi-se la modul cel mai direct să candidez! -, am răspuns cinstit, fără ipocrizie: DA, VOI CANDIDA! În mod firesc, după acest răspuns, a venit întrebarea: din partea cui? Iar răspunsul meu și la această întrebare a fost la fel de direct, de cinstit: voi candida fie din partea PNL, dacă conducerea națională a partidului arată în timp util că mă vrea, fie independent, dacă nu mă vrea – lucru de bun simț, doar dragoste cu de-a sila nu se poate, știm bine!”, a scris Robu pe pagina sa de Facebook, notează News.ro.

Ziua națională a Ucrainei din acest an a fost îndoliată de atacul cu rachete asupra unei gări din orășelul Chaplin, la aproximativ 145 km vest de Donețk.

„22 de oameni au murit și 50 au fost răniți după ce bombele rusești au căzut într-un mic oraș din estul Ucrainei. Au fost lovite gara și zona din jurul acesteia. Un tren a luat foc, mai multe case au fost distruse. Într-una dintre acestea se afla un băiat de 11 ani, pe care tatăl l-a găsit fără suflare. A fost atacul cu cele mai multe victime din ziua în care Ucraina și-a sărbătorit independent”, relatează Digi 24.

Și tot miercuri, Pentagonul a publicat lista cu echipamentule militare care vor fi livrate Ucrainei, în cadrul noii tranșe de ajutor militar, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, cea mai mare de până acum.

„Pachetul include sisteme antiaeriene moderne, arme antidronă și sute de mii de obuze. Astfel, SUA vor acorda Ucrainei șase noi sisteme antiaeriene avansate de rază medie NASAMS, cu un număr neprecizat de rachete antiaeriene. Conform publicației de specialitate The Drive/War Zone, aceste sisteme antiaeriene pot fi instalate pe vehicule Humvee și inclusiv pe lansatoarele HIMARS. Ajutorul militar include 245.000 de obuze de artilerie calibrul 155 mm, 65.000 de obuze de mortier calibrul 120 mm și până la 24 de radare pentru contra-baterie (care vor fi folosite la identificarea pozițiilor artileriei ruse). Pachetul mai include drone «Puma», echipamente pentru dronele «Scan Eagle», arme antidronă «Vampire» și rachete ghidate laser”, scrie Digi 24.

Cotidianul mai scrie, citând surse externe,  că statul chinez se pregătește de război.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Luna trecută, șeful unei companii care produce echipamente medicale mi-a spus că autoritățile locale i-au cerut să-și convertească liniile de producție din China pentru a putea fabrica echipamente militare,. Liderii Partidului Comunist, spune el, au dat ordine similare și altor producători”, arată Gordon Chang, editorialist și jurist la mai multe companii importante, cu o activitate de peste 20 de ani în China, notează Cotidianul.

„Mai mult, profesorii din China spun că expulzarea colegilor lor străini din universitățile chineze pare să facă parte dintr-o pregătire pentru ostilități”, mai adaugă Chang, care concluzionează că „Republica Populară Chineză se pregătește de război și nu încearcă deloc să ascundă acest lucru”, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

SUA acordă Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari was last modified: august 25th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: