Sondaj INSCOP: AUR depăşeşte cu 4 procente PNL, în opţiunile electoratului

28 ian. 2022
Vizualizari: 432

Criza ucraineană ține, în continuare, prima pagină a presei internaționale. SUA face apel la China să intervină în favoarea păcii la granițele Europei.

„SUA fac apel la China, care tocmai a susținut public «preocupările rezonabile» ale Moscovei, să-și folosească «influența» asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina”, a declarat, joi, numărul trei al diplomației americane, Victoria Nuland, relatează AFP, citată de Digi 24.

„Facem apel la Beijing să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a-i împinge către diplomație, pentru că dacă există un conflict în Ucraina, nici pentru China nu este bine.(…) Ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale și asupra sectorului energetic”, a arătat Victoria Nuland, scrie Digi 24.

„Statele Unite au apreciat, de asemenea, că controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania nu va fi activat dacă Moscova va invada Ucraina. Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a discutat la telefon cu secretarul de stat american, Antony Blinken, iar Beijingul a spus că vrea ca toate părțile să rămână calme și «să se abțină de la a face lucruri care agită tensiunile și exagerează criza»”, mai arată Digi 24.

Zilele trecute prezentam poziția președintelui Croației, Zoran Milanovic, în cazul unui conflict armat în Ucraina. Acesta declara că țara sa își va retrage toate trupele din forțele NATO aflate în Europa de Est în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina. Cotidianul prezintă care este poziția Ungariei în conflictul ucrainean.

„«Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei», a declarat miercuri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, care a insistat că «țara sa susține o relație de respect reciproc cu Moscova»”, scrie Cotidianul.

„Dacă ucrainenii nu renunță la aceste politici, posibilitățile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate. (…) ”, a arătat șeful diplomației ungare, într-o declarație acordată cotidianului Magyarnemzet, notează Cotidianul.

„«Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc în privare de drepturi și, în unele cazuri, ajung să sufere hărțuire fizică», iar aceasta este inacceptabil”, a mai spus ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, scrie Cotidianul.

„La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO, desfășurată la începutul lunii, el calificase, de asemenea, «inacceptabil» faptul că guvernul de la Kiev folosește provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităților naționale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia”, mai notează Cotidianul.

După o lungă perioadă de instabilitate politică în 2021 și după liberalizarea necontrolată a pieței energiei, care a fost urmată de creșterea alarmantă a prețurilor la produse și servicii, politicienii culeg roadele propriilor greșeli. Un sondaj recent realizat de INSCOP Research evidențiază o creștere semnificativă a intențiilor de vot ale românilor pentru Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), depășind semnificativ PNL, care a guvernat în ultimii ani.

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, principalul partid care ar primi voturile românilor ar fi Partidul Social-Democrat (34,3%), urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (20,6%). AUR a depășit astfel Partidul Național Liberal, care ocupă locul al treilea în preferințe (16,6%). Uniunea Salvați România (USR) se află pe locul al patrulea (12,5%), urmat de UDMR cu puțin peste 4%. Și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, este luat în calcul de alegători, fiind ales de 1,7% dintre respondenți. La fel și partidul lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie (APP), care înregistrează 1% din voturi”, se arată în sondajul de opinie realizat de INSCOP Research, notează Adevărul.

Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 11-18 ianuarie 2022, prin metodă CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion reprezentativ de 1.162 de persoane.

Renegocierea PNRR este o altă temă din presa acestei zile.

După cum știm, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat recent că menținerea unui procent de 9,4 din PIB pentru bugetul de pensii, așa cum România a negociat în PNRR, i-ar menține în „săracie” pe pensionarii români. Budăi a anunțat că PSD vrea renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să îl aloce bugetului de pensii. Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, joi, că nu este de acord cu renegocierea PNRR.

Am spus partenerilor internaționali atunci când am negociat PNRR-ul că aceasta este forma finală, iar toată lumea s-a uitat acolo și au fost de acord cu toții. Am semnat o formă finală a PNRR și am spus că nu vom reveni asupra lui. Și atunci când am făcut această coaliție, am intrat în coaliție și am stabilit că nu vom reveni asupra PNRR, pentru că asta înseamnă să reiei toată procedura de negociere a PNRR, asta înseamnă că aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”, a spus liderul PNL, Florin Cîțu, notează News.ro.

„Nu voi permite niciodată așa ceva. PNRR-ul a fost negociat foarte bine, a fost printre cele mai bune rezultate și ați văzut și calificativele pe care le-a primit acest PNRR. Nu, PNL rămâne concentrat pe reforme mari, reforme care să împingă România în viitor, nu pe dispute foate mici, pe teme mici, declarații belicoase în spațiul public”, a mai afirmat Florin Cîțu, scrie News.ro.

Primele antivirale pentru tratarea COVID-19 vor ajunge luni, 31 ianuarie, și în România. Anunțul a fost făcut de ministrul Rafila.

„Altă veste importantă este că luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Ministrul a precizat că medicamentul, ce va fi administrat «pacienților cu risc crescut, simptomatici», va avea un impact favorabil în următoarele zece zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de Terapie Intensivă. Molnupiravir este un medicament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, la finalul anului 2021, pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2. Într-un studiu clinic realizat pe indivizi cu risc ridicat la debutul bolii s-a dovedit că pastila celor de la Merck reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%. Comprimatul se va administra de două ori pe zi pacienților vulnerabili diagnosticați recent cu boala, timp de cinci zile”, mai notează Libertatea.

 

Seară frumoasă!

Sondaj INSCOP: AUR depășește cu 4 procente PNL, în opțiunile electoratului was last modified: ianuarie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: