Se reiau zborurile TAROM

9 iul. 2024
Vizualizari: 113

Protestul piloților de la TAROM ține prima pagină a presei de astăzi. 29 de piloți, angajați ai companiei de stat TAROM, s-au declarat luni, 8 iulie, inapți de zbor și câteva zeci de zboruri au fost anulate, ceea ce a generat un haos total pe Aeroportul Otopeni. Protestul piloților de la TAROM s-a încheiat marți dimineață, după ce aceștia au primit de la conducerea companiei o serie de promisiuni legate de majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru.

„Compania aeriană de stat TAROM a pierdut aproximativ 2,5 milioane de euro pe perioada protestului piloților de luni, 8 iulie”, a transmis Sindicatul Piloților de Linie din România (SPLR), scrie Libertatea, citând Agerpres.

Sindicaliștii au susținut că protestul este un semnal de alarmă împotriva condițiilor grele de muncă și a modului în care este condusă compania.

„Astăzi, piloții au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condițiilor actuale de muncă și a managementului deficitar din companie. Această acțiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranța pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp”, au transmis sindicaliștii.

„Înțelegem inconveniențele cauzate și ne exprimăm regretul pentru disconfortul și discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind și unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas. Acțiunile noastre sunt motivate de dorința de a îmbunătăți siguranța și calitatea serviciilor oferite, asigurând un mediu de lucru sigur și demn pentru echipajul nostru”, se mai arată în comunicatul sindicatului, mai scrie Libertatea.

Compania Tarom a anunțat, într-un comunicat, că, după o serie de negocieri cu reprezentanții echipajului de zbor, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește situația salarială a acestora.

„Sursele din cadrul companiei, apropiate negocierilor, au confirmat majorări salariale negociate și decise la nivelul CA, în actualele limite bugetare. Este vorba de o suma de 1.500 de euro, care va fi acordată personalului navigant în tranșe, respectiv 500 de euro lunar din octombrie, iar restul, până la întregirea sumei, începând din martie. Se majorează și primele externe, la 240 de euro pentru pilotul comandant și 200 de euro pentru copilot. (…) Tarom precizează că toate zborurile au fost reluate, iar pasagerilor afectați de situație li s-au pus la dispoziție alte zboruri sau rambursarea tarifului achitat pentru bilet”, scrie Gândul.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pierdut apelul în procesul cu First Bank, aceasta fiind prima decizie definitivă din cele 19 dosare care vizează amenzile acordate băncilor pentru că ar fi înșelat clienții prin calcularea ratelor.

„Tribunalul București a respins ca nefondat apelul principal depus de ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1 din București. Instanța de fond admisese plângerea First Bank împotriva sancțiunii date de ANPC în mai 2023. Autoritatea amendase First Bank și alte 18 bănci (cele mai mari după active) pentru că ar fi utilizat practici comerciale incorecte/înșelătoare prin faptul că au oferit credite consumatorilor cu amortizarea în rate egale (anuități). Acest mod de rambursare a împrumuturilor prevede plata în prima parte a unor cote mai mari de dobândă față de capitalul împrumutat, ceea ce în opinia ANPC arată reaua-credință a băncii, prin disproporția dobânzii imputate consumatorului”, notează News.ro.

„Judecătoria Sectorului 1 a decis că First Bank a fost amendată în afara termenului legal de 6 luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului. În cazul prescripției contravenționale, instanța nu mai are motive să analizeze restul obiecțiunilor de legalitate din plângere și să intre în fondul problemei”, arată News.ro, citând Profit.to.

„Până acum, instanțele de fond s-au pronunțat în șapte dosare. În șase dosare deciziile au fost în favoarea băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank și Raiffeisen Bank), în timp ce într-un dosar a fost respinsă contestația ProCredit Bank”,  mai scrie News.ro.

Premierul Ciolacu a solicitat ministerului un mecanism prin care șoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanțe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-și primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Bogdan Despescu, a vorbit luni despre deciziile care se vor lua în viitor, pe aceasta temă.

„În ședința Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluție, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă care a ieșit pozitiv și ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea ședință de guvern analizăm și vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca și act normativ”, a spus Despescu la Digi24, scrie Agerpres.

„Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorități.  În acele 72 de ore, și dacă a ieșit la aparat pozitiv, și dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obținerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența produselor interzise”, a afirmat Despescu, mai notează Agerpres.

„Aparatul Drugtest, potrivit acestuia, detectează doar prezența substanței, însă numai după ce vin rezultatele de la laborator, acestea pot fi considerate ca probe într-un dosar penal. Poliția Română menționează că nu toți șoferii care vor fi opriți în trafic vor fi testați pentru consum de droguri, ci numai cei care se încadrează în anumite circumstanțe, precum antecedentele la consumul de substanțe interzise, sau prezența în autovehicul a unor recipiente susceptibile de a fi folosite la consumul de droguri”, mai scrie Agerpres.

La Costinești, după alegerile de duminică, în urma votului cetățenilor, a fost stabilit și numele noului primar.

„Din cele 2.026 de voturi exprimate în cele două secții din comuna Costinești în cadrul scrutinului, Dumitru Jeanu, de la PSD, a primit în cele două secții un număr de 1020 de voturi, Gheorghe Mechenici, de la PNL, – 1008 voturi, Călin Mugurel Radu, de la AUR, – 64 de voturi. 12 voturi din ambele secții de votare sunt nule”, scrie Cotidianul, citând ziuaconstanța.ro.

Ministerul Justiției a anunțat, luni, că Paul-Philippe al României va fi eliberat din arest, urmând a fi așteptată decizia definitivă cu privire la predarea sa sub control judiciar.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Instanța din Malta a dispus față de Paul-Philippe al României măsura controlului judiciar și eliberarea acestuia, pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest. Până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, va merge de două ori pe zi la secția de poliție, pentru a semna prezența. Nu va putea părăsi Malta pentru că pașaportul și orice document de identitate sunt reținute de instanță. Acesta trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, precum și o garanție personală de 30.000 de euro. Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia și prin faptul că, potrivit legislației malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile”, transmite Ministerului Justiției, într-un comunicat, scrie Cotidianul.

„Influencerul Andrew Tate și fratele lui Tristan sunt acuzați că nu au plătit niciun ban către stat ca impozit pe încasări de 21 de milioane de lire (26 milioane dolari) obținute din afacerile lor online”, relatează dpa și PA Media, scrie Agerpres.

„Poliția din comitatele Devon și Cornwall a inițiat o acțiune civilă la tribunalul Westminster pentru evaziune fiscală pe numele celor doi și al unei a treia persoane, prezentată doar cu inițiala J. Potrivit plângerii, aceștia nu au plătit nicio taxă în nicio țară pe venituri de 21 de milioane de lire obținute din afaceri online între 2014 și 2022 – bani proveniți din vânzări de produse online și din activități pe OnlyFans”, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

Se reiau zborurile TAROM was last modified: iulie 9th, 2024 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: