Adio, Schengen!
Eforturile de aderare la Schengen ale României și ale Bulgariei au fost spulberate după declarațiile comune, de la Viena, ale cancelarului austriac, Karl Nehammer, și ale premierului olandez Mark Rutte.
„Suntem uniți în obiecția noastră față de extinderea Schengen în acest moment”, a anunțat cancelarul austriac, citat de „Kronen Zeitung”, scrie News.ro.
„Țările de Jos și Austria doresc să ceară împreună soluții în lupta împotriva migrației ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare. Nehammer a spus că este important faptul că are loc această reuniune la vârf. Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, în timpul vizitei sale la cancelarul Karl Nehammer, că a constatat «un consens în formare» în UE, însă crede că va fi nevoie de mai multe summituri ale UE pentru a rezolva aceste probleme”, notează News.ro.
„Acum, a spus el, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin și repatrierile. Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin”, a cerut Rutte, altfel „Schengen nu va supraviețui”, a avertizat premierul olandez, arată News.ro.
„La rândul său, Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar din partea UE pentru Bulgaria și Grecia pentru protecția frontierelor externe ale UE”, mai scrie News.ro.
Guvernul român a aprobat, joi, Acordul cadru între România și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene, în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităților economice și sociale.
„Prin acest Acord, România va beneficia de 221,5 milioane franci elvețieni (peste 1 miliard de lei) din contribuția financiară nerambursabilă aprobată de Parlamentul elvețian pentru coeziune economică și socială pentru unele state membre ale Uniunii Europene, în vederea reducerii disparităților economice și sociale din UE”, se arată în comunicatul Guvernului, scrie Agerpres.
„Aceste fonduri vor fi alocate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, un program bilateral de implementare. Perioada de eligibilitate a cheltuielilor aferente măsurilor suport se încheie la 3 decembrie 2029. Elveția va avea dreptul de a vizita, monitoriza, examina, audia și evalua toate activitățile și procedurile legate de implementarea măsurilor suport, după cum consideră Elveția că este relevant”, se mai arată în comunicat, mai arată Agerpres.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că Guvernul va aproba continuarea Programului „Noua Casă”.
„În ședința de astăzi vom aproba continuarea programului «Noua Casă». Este un program de care, până în acest moment, au beneficiat aproximativ 330.000 de tineri și familii care și-au achiziționat un cămin beneficiind de aceste facilități și consider că este un demers pe care Guvernul trebuie să îl gestioneze în continuare”, a afirmat premierul Ciucă, la ședința Executivului, scrie Agerpres.
„În acest an continuăm acest program cu un plafon, pentru început, de 1,5 miliarde de lei. Spun pentru început pentru că mi-aș dori ca la jumătatea anului să suplimentăm acest plafon”, a mai declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, arată Agerpres.
Deși românii și europenii așteaptă ca Ucraina și Rusia să se așeze la masa tratativelor pentru a pune capăt acestui război care a provocat recesiune economică și îngrijorare, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat, într-un interviu acordat postului american de televiziune Sky News și difuzat joi, 26 ianuarie, că nu este interesat să se întâlnească, în vederea unor negocieri de pace, cu omologul său rus, Vladimir Putin.
„După ce a invadat la scară largă (Ucraina), pentru mine Putin este un nimeni”, a răspuns Zelenski, întrebat dacă este prea târziu pentru purtarea unor negocieri de pace, scrie Libertatea.
„În est, ei (rușii, n.r.) pierd un număr mare de oameni, un număr uriaș, dar nu le pasă. Ei nu numără oamenii, asta e realitatea. Noi le numărăm oamenii”, a afirmat Zelenski, mai arată Libertatea.
Reacția Kremlinului a venit în cadrul unui interviu acordat de Dmitri Peskov.
„Știm cu ce promisiuni a fost Zelenski ales președinte, nu este absolut deloc dificil să ni le amintim noi și să le reamintim alegătorilor care l-au votat în Ucraina”, a declarat Peskov jurnaliștilor, în timpul unei conferințe de presă, scrie Libertatea.
„El nu a rezolvat problema Donbass (Donbas, în limba ucraineană, n.r.), nu a respectat acordurile de la Minsk, ba mai mult, după cum s-a dovedit, nu avea de gând să le respecte, ci se pregătea de război. Prin urmare, să spunem așa, el însuși a încetat de mult să mai fie un posibil adversar pentru Putin”, a continuat Peskov, mai arată Libertatea.
Seară liniștită!