Premierul Florin Cîţu: „Nu luăm în calcul o carantinare!”

8 apr. 2021
Vizualizari: 332

Deschidem Revista din această seară cu un anunț al președintelui Comitetului Național de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, legat de vaccinarea cu AstraZeneca.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, scrie Digi 24.

Guvernul belgian a anunțat că va restricționa folosirea vaccinului  AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

„Ca urmare a discuțiilor oficialilor de la EMA, Guvernul a afirmat că va impune restricția pentru o lună.  EMA a anunțat miercuri că trombozele rare ar fi listate formal ca efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca dar nu a anunțat și restricții de folosire a serului”, scrie News.ro.

Măsuri similare anunță și autoritățile medicale din Italia.

„Italia a anunțat miercuri că rezervă utilizarea vaccinului COVID-19 de la AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani, la câteva ore după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca”, scrie AFP, citată de Libertatea.

Presa mai scrie că eventualele reacții alergice la serurile anti-COVID-19, la vaccinurile produse de Moderna și Pfizer, vor face obiectul unui studiu care va fi finalizat la începutul acestei veri în SUA.

„Institutul Național de Sănătate din SUA a anunțat miercuri că a început un studiu pentru a determina riscul de reacții alergice la serurile anti-COVID-19 produse de Moderna și Pfizer, după ce în SUA s-au raportat mai multe cazuri, inclusiv episoade grave de anafilaxie, după administrarea vaccinurilor produse de cele două companii”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„În luna ianuarie, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a anunțat că reacții alergice apar cu o rată de 11,1 la un milion de vaccinări. Studiul este finanțat de Institutul Național de Alergologie și Boli Infecțioase și vor participa 3.400 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani. Dintre aceștia, vor fi circa 60% participanți cu episoade de reacții alergice severe la alimente, înțepături de insecte sau imunoterapie”,  mai scrie Libertatea.

Presa reține și o declarație a premierului Florin Cîțu, care dă asigurări că autoritățile nu iau în calcul o carantină generală, după ce Andreea Moldovan a spus că două săptămâni de carantină națională „ar face minuni”.

„Nu luăm în calcul o carantinare! M-am opus din primul moment. Am spus că nu va exista în România un lockdown generalizat, nu va exista nici o carantinare. Mergem, așa cum vedeți, în direcția relaxării, dar cu această condiție – să ne vaccinăm cu toții. Este foarte important să înțelegem – 1 iunie se poate întâmpla, doar dacă ne vaccinăm. Altfel, nu avem șanse”, spune premierul Florin Cîțu, notează România Liberă.

Și tot premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședință de Guvern, că Executivul a aprobat Memorandumul privind Planul Național de Redresare și Reziliență.

 „A fost aprobat astăzi memorandumul care mandatează ministerul Proiectelor Europene pentru a negocia forma pe care o avem astăzi a PNRR. Am cerut ministerelor să se implice pentru a ne asigura că proiectele importante vor fi incluse în forma finală”, a declarat Florin Cîțu, scrie Digi 24.

„Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro”, arată Digi 24.

Curtea Constituțională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate și a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

„Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt și în drept la data pronunțării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluției pronunțate acest lucru lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție și aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR”, relatează News.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție solicită o intervenție cât mai rapidă a legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu prevederile Constituției.

„Noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă”, arată ÎCCJ, mai scrie News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În încheierea Revistei scriem despre medicul român Cătălin Denciu, care și-a riscat viața pentru a salva pacienții din incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț.

„Un medic din România a fost declarat Eroul anului 2020 în Belgia. Este vorba despre doctorul Cătălin Denciu, omul care și-a pus viața în pericol în timpul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, izbucnit în ziua de 14 noiembrie a anului trecut. Anunțul distincției primite de Cătălin Denciu a fost făcut de către directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Premierul Florin Cîțu: „Nu luăm în calcul o carantinare!” was last modified: aprilie 8th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: