România ar putea produce din nou apă grea

28 sept. 2023
Vizualizari: 250

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, în perioada 15-22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1550 de persoane relevă faptul că PSD rămâne în topul preferințelor electorale.

„Jumătate dintre cei chestionați în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-și exercite dreptul de vot. În cazul respondenților care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eșantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma, în ordine, ca intenții de vot, UDMR – 4,6%, SOS – 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP – 1,7%, Pro România 1,5%, Forța Dreptei 1%, REPER – 0.7%, Alt partid – 1,6%”, scrie News.ro.

„Respondenții care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind exclluși nehotărâții, au exprimat următoarele opțiuni: PSD – 29,1%, AUR – 22,4%, PNL – 20,4%, USR – 11%, celelalte formațiuni situându-se sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament”, mai arată News.ro.

România ar putea produce din nou apă grea, după ce, în anii de după revoluție a întrerupt producția de la centrala Halânga de lângă Drobeta Turnu Severin, unitate parte din fosta RAAN, care a intrat în faliment.

„România și Canada inițiază o colaborare strategică pentru producția de apă grea și de izotopi medicali în România. Nuclearelectricia și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), au semnat la Paris un memorandum pentru producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apă grea în România”, notează Cotidianul.

„Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat pașii următori. Și deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanțe de top în operarea în siguranță a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci și leadership și viziune strategică prin explorarea producției de izotopi medicali și apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România, o inițiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic”, declară ministrul Sebastian Burduja, scrie Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va decide, în ședința de joi, 28 septembrie, majorarea salariului minim general cu 10%.

„Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, pentru a proteja veniturile salariaților din România. Acest guvern nu va renunța la prioritatea de a crește salariul minim și ne dorim să existe o altă treaptă de creștere în 2024 pe care o vom discuta cu partenerii sociali”, a spus Ciolacu la începutul ședinței, scrie Libertatea.

De pe ordinea de zi a ședinței a fost scoasă ordonanța referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară, după ce calculele au arătat că salariul minim al angajaților din aceste domenii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate.

„Nu sunt de acord cu acest lucru, niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul, până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate deoarece au încă scutirea la CASS”, a anunțat Ciolacu, mai arată Libertatea.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat joi, că cel mai probabil, rectificarea bugetară s-ar putea face în luna noiembrie.

„Rectificarea bugetară se va face, cel mai probabil, întâi trebuie să se întâmple ceva și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare, după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți și după aceea se centralizează toate cererile de la ministere”, a spus Mihai Constantin, scrie Realitatea.net.

Constantin a precizat, legat de calendarul rectificării bugetare, că va avea loc: „cel mai probabil, vorbim de luna noiembrie”, mai arată Realitatea.net.

Grupul Wagner revine pe front, potrivit unor informații de ultimă oră.

„Grupul Wagner revine pe frontul din Ucraina. Unii dintre ei reînnoiesc contractele cu Ministerul rus al Apărării și se întorc din Belarus. Acest lucru a fost confirmat de șeful serviciului de presă al grupului estic de trupe al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ilia Ievlaș”, notează Evenimentul Zilei.

„Confirmăm că grupul Wagner este preyent pe teritoriul Ucrainei și luptă de partea rușilor. Aceștia sunt militari ai PMC Wagner care se aflau pe teritoriul Belarusului. Acum taberele lor de acolo vor fi desființate. Erau aproximativ 8 mii de mercenari acolo. Acum, unii dintre acești militanți au plecat în Africa. Iar unii reînnoiesc contractele cu Ministerul rus al Apărării. Apoi se întorc aici, în estul Ucrainei, pentru a lua parte la ostilități. Atât ca instructori, cât și ca personal militar”, a spus Ievlaș, citat de RBC-Ucraina, scrie Evenimentul Zilei.

„Oficialul ucrainean a precizat că este vorba de rămășițele formațiunii, aproximativ 500 de oameni. Comandamentul rus intenționează să implice trupele Wagner într-un conflict armat din partea Federației Ruse. Ievlaș a remarcat că acești oameni sunt într-adevăr printre cei mai antrenați din armata rusă, dar nu vor deveni o amenințare semnificativă pentru contraofensiva ucraineană”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

România ar putea produce din nou apă grea was last modified: septembrie 28th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: