Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv la închisoare

13 mart. 2023
Vizualizari: 236

După mai multe discuții în mass-media, legate de viitoarea structură a anului școlar, ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul pentru anul școlar 2023-2024, care prevede că vacanța de primăvară din anul 2024 va include perioada Sărbătorilor Pascale.

„Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului școlar 2023-2024. A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanța de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, informează Ministerul Educației, pe pagina de Facebook, scrie Agerpres.

„Ordinul prevede că anul școlar va avea o durată a cursurilor de 36 de săptămâni. Anul școlar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie și se va încheia 21 iunie 2024. Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, este cuprinsă în perioada 12 februarie-3 martie 2024.Programul național «Școala altfel» și a Programul «Săptămâna Verde» se va desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024”, mai arată Agerpres.

După ce în 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ionel Arsene, președintele CJ Neamț pentru trafic de influență, infracțiune săvârșită în 2013, în perioada când acesta era deputat, vineri, a primit o condamnare definitivă în acest caz.

„Președintele Consiliului Județean Neamț și al filialei județene a PSD, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, scrie Agerpres.

„Inițial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanța de fond (Tribunalul Brașov) o condamnare de 8 ani și 4 luni, pedeapsă scăzută vineri de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni. CA Brașov a mai decis confiscarea de la șeful CJ Neamț a sumelor de 80.000 euro și 80.000 lei. Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și dreptul de a ocupa o funcție de conducere sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea”, mai arată Agerpres.

În Israel au avut loc și în acest weekend proteste de amploare. Jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă împotriva reformelor judiciare pregătite de Guvernul Premierului Benjamin Netanyahu.

„Circa 500.000 de persoane protestează sâmbătă seară pe străzile mai multor orașe din Israel, dintre care 250.000 în Tel Aviv, potrivit organizatorilor”, relatează Haaretz, citată de Libertatea.

„Este al zecelea weekend consecutiv în care în Israel au loc proteste cu peste 100.000 de participanți față de reformele din justiție dorite de guvernul Netanyahu. (…) Criticii spun că reformele pregătite în justiție vor submina democrația, vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar. Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu afirmă că reformele sunt menite să împiedice instanțele să-și depășească puterile și că au fost votate de cetățeni la ultimele alegeri. Reformele sale judiciare ar permite parlamentului Israelului să anuleze orice decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă de 61 de parlamentari din totalul de 120 de locuri. Reformele propuse ar schimba și sistemul prin care sunt numiți judecătorii, oferind politicienilor mai mult control. Guvernul și-a anunțat, de asemenea, intenția de a urma o politică de extindere a așezărilor în Cisiordania ocupată, unde au desfășurat mai multe raiduri în acest an”, notează Libertatea.

„Iranul a anunțat că a finalizat cu Rusia un contract de achiziționare a unor avioane de luptă Suhoi Su-35, a indicat o agenție de presă oficială, în pofida avertismentelor SUA împotriva cooperării militare între Teheran și Moscova”, transmite AFP, citată de Cotidianul.

„După ridicarea embargoului ONU asupra cumpărării de arme convenționale în octombrie 2020, Iranul a finalizat contractul pentru achiziționarea unor avioane de luptă Suhoi Su-35”, a indicat Irna, citând reprezentanța Republicii islamice de pe lângă Națiunile Unite, scrie Cotidianul.

„SUA, inamicul declarat al Iranului, amenință cu sancțiuni grele orice țară care face comerț cu forțele iraniene, în special Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului de la Teheran, plasată pe lista neagră cu organizații teroriste. Paralel, Washingtonul își exprimă îngrijorarea față de «periculoasa» escaladare a cooperării militare între Iran și Rusia, Teheranul fiind acuzat că furnizează drone utilizate în Ucraina, ceea ce Iranul dezminte”, mai scrie Cotidianul.

„Forțele aeriene iraniene au deja în dotare circa 300 de avioane de luptă rusești (MiG-29 și Su-25), chinezești (F-7), americane (F-4, F-5 și F-14) și franceze (Mirage F-1), precum și câteva «Saeqeh», o versiune iraniană a avionului F-5 american, potrivit experților”, relatează Cotidianul.

„Acțiunile băncilor europene au înregistrat vineri dimineața cel mai mare declin din ultimele nouă luni, afectate de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul bancar american”, informează AFP, citată de Agerpres.

„La bursa de la Paris, acțiunile Société Générale au pierdut 5,14%, acțiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33% iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. În alte părți din Europa, acțiunile băncii britanice au înregistrat un declin de 5,04%, acțiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% iar cele ale băncii elvețiene UBS au scăzut cu peste 4%. Toate aceste scăderi au început joi seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acțiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo și un declin de 4,10% pentru acțiunile Citigroup”, arată Agerpres.

„Majoritatea analiștilor sunt de părere că aceste căderi au legătură cu anunțul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. Prin această operațiune, SVB încearcă să își consolideze situația financiară, afectată de retragerile clienților. De asemenea, SVB a vândut în mod precipitat un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, pentru a acoperi solicitările deponenților care au vrut să își retragă economiile”, mai scrie Agerpres.

Luptele din Ucraina și loviturile cu rachete asupra rețelelor electrice de mare tensiune pun în pericol Centrala nucleară de la Zaporojie. Aceasta a fost reconectată, joi, la rețeaua de energie electrică. Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, a oprit curentul după un atac cu rachete al rușilor, care a fost lansat joi dimineața, iar centrala nucleară a fost în pericol de supraîncălzire.

„De fiecare dată când curentul electric la centrala nucleară a fost oprit, a fost ca la un joc de zaruri”, spune Rafael Grossi, directorul AEIEA, scrie RFI.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Într-un interviu acordat postului Sky News, directorul AEIEA, Rafael Grossi, a cerut măsuri urgente pentru protejarea securității centralei nucleare și spune că a trimis echipe de experți la toate centralele nucleare din Ucraina.

„Vrem să se întâmple un accident nuclear? mai ales când știm ce avem de făcut…Când oamenii vorbesc de accidente nucleare, se gândesc la Cernobîl, La Fukushima…în cazul Fukushima, natura a avut un rol important de jucat, nu am avut ce să facem să prevenim catastrofa…în cazul Cernobîl, Uniunea Sovietică a luat o serie lungă de decizii neglijente și greșite, dar la Zaporojie, știm ce trebuie făcut pentru a preveni problema! Aici, AEIEA a tot spus: avem o problemă, haideți să o rezolvăm! Să facem un compromis, asta încercăm acum. Ne temem de o supraîncălzire a reactoarelor, din cauza întreruperii sistemelor de răcire. Joi a fost a 6-a dată, de la începutul războiului când se oprește curentul…dar gândiți-vă cum ar fi dacă generatoarele Diesel nu ar funcționa și toată energia s-ar opri complet? Dacă centrala ar fi lovită de o rachetă? S-a mai întâmplat, centrala a fost bombardată! Am fost acolo…am văzut găuri imense în acoperișul ei, combustibilul nuclear este pus în pericol! Putem spune că am fost foarte norocoși până acum! Nu vrem să se întâmple un accident nuclear când știm de ce este nevoie pentru a-l preveni”, a mai declarat Rafael Grossi la postul Sky News, scrie RFI.

Seară liniștită!

 

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv la închisoare was last modified: martie 13th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: