Cristian Popescu Piedone a fost achitat de ÎCCJ

21 iun. 2023
Vizualizari: 231
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție după ce fusese condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, magistrații admițând recursul în casație.

„Prefectura Capitalei a anunțat Că Cristian Popescu Piedone își va putea relua funcția de primar al Sectorului 5, câștigată în 2020. Prefectura Capitalei anunță că fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a declarat miercuri, la ieșirea din penitenciar, după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, că își va relua funcția de primar și că nu va cere despăgubiri de la statul român”, relatează News.ro.

„Admite recursul în casație formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiași decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce privește soluția de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desființând în aceleași limite și sentința penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunțată de Tribunalul București-Secția I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 și, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a și alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizația SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziția privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunțată de Tribunalul București-Secția I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală în același dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta ÎCCJ, mai scrie News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că e de acord ca pensia să nu depășească salariul și cu condiția de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, însă susține necesitatea unei „metode reale de etapizare a creșterii vârstei de pensionare”.

„Sistemul judiciar este de acord ca soluția legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate. De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcția de judecător sau procuror”, se arată într-un comunicat de miercuri al CSM, scrie Cotidianul.

„Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispozițiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creșterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situații discriminatorii între profesioniștii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită. Totodată, apreciem că este necesar ca soluția legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislația care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați, mai ales în condițiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, mai menționează comunicatul citat, notează Cotidianul.

Un nou incendiu a izbucnit la Rafinăria Petromidia miercuri, 21 iunie. Militarii din cadru ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în jurul orei 15:00.

„Planul roșu a fost activat, iar intervenția este dinamică. A avut loc o explozie, urmată de incendiu”, relatează România liberă.

„Un incendiu a izbucnit la Rafinăria Petromidia, miercuri după amiază, iar pompierii se deplasează la fața locului. Deocamdată nu sunt cunoscute alte informații despre ce s-a petrecut la Rafinăria Petromidia”, transmite ISU, mai scrie România liberă.

„Aleksei Juravliov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a avertizat marți, 20 iunie, că, prin interzicerea Opoziției, conducerea Republicii Moldova urmează calea Ucrainei de a transforma țara într-o anti-Rusia”, a relatat RIA Novosti, scrie Libertatea.

„Republica Moldova repetă cu repeziciune calea ucraineană de transformare a țării într-o anti-Rusia”, susține parlamentarul rus, adăugând că odată cu venirea președintei Maia Sandu la putere „au început represaliile împotriva politicienilor care susțin apropierea de Rusia”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Cristian Popescu Piedone a fost achitat de ÎCCJ was last modified: iunie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: