Incertitudini

6 iun. 2023
Vizualizari: 221

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu problemele din educație și întrebările acestui moment: „Va continua greva din educație? Ce se va întâmpla cu examenele elevilor – Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat?”.

Deocamdată, consemnăm faptul că, Ziua Educației, sărbătorită la începutul acestei săptămâni a prilejuit Premierului Nicolae Ciucă ocazia să pledeze pentru crearea unui cadru favorabil învățământului de calitate, arătând că Guvernul a început o regândire echitabilă a salarizării, dar lucrurile trebuie abordate „cu responsabilitate și realism”, prin prioritizarea resurselor necesare.

„Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă. Executivul acționează și pentru modernizarea infrastructurii școlare, adaptată cerințelor societății. Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în construcția de noi creșe, grădinițe, școli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea și digitalizarea unităților de învățământ. Adăugăm acestora și finanțările de la bugetul național și prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condițiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanță”, a aratat Premierul, scrie Agerpres.

Viitorul Premier, președintele PSD, Marcel Ciolacu, face un apel către profesori să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar, precizând că discuțiile asupra „problemelor legitime” din sistem trebuie să continue.

„Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate”, a scris Ciolacu, joi, pe Facebook, notează Cotidianul.

Ciolacu precizează că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și ale personalului nedidactic trebuie completată printr-o reformă „consistentă” a salarizării din sistemul de învățământ.

„Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată. Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor soluții realiste și aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învățământ. Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu și mai multă forță – să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor”, a adăugat liderul PSD, mai arată Cotidianul.

Ar mai fi de spus că sindicatele din educație au fost chemate marți la discuții, la ministerul de resort, pentru stabilirea strategiei care se va adopta în perioada următoare.

„Suntem chemați la Ministerul Educației, la ora 11:00, noi, elevii, părinții, să vedem ce strategie se va adopta pentru perioada imediat următoare. Este perioada examenelor, iar pe partea de participare la examene nu se poate asigura resursa umană necesară nici pentru supraveghere, nici pentru corectură”, a spus Ovidiu Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, scrie Agerpres.

Nistor a subliniat că era de datoria reprezentanților Guvernului să negocieze cu sindicaliștii „până în ultima clipă”, nu să comunice că negocierile au luat sfârșit.

„Dacă reprezentanții Guvernului asta consideră de cuviință să transmită public, este clar că nu fac altceva decât să îi ambiționeze și mai mult, să-i îndârjească și mai mult pe colegii noștri. Un guvern responsabil nu cred că ar fi mers pe o astfel de variantă. Cred că ar fi negociat până în ultima clipă, ținând cont că totuși greva este de mare amploare, că se apropie examene naționale, era de datoria lor să facă așa ceva. Ori, în momentul în care vii și afirmi că nu mai avem nimic de negociat, ținând cont că ai dat drumul la o ordonanță de urgență pe al cărei conținut nu ai primit acordul din partea celor cu care au intrat în conflict de muncă, este clar că nu înțelegi nimic vizavi de ce se întâmplă în sistem”, a mai spus Marius Nistor, mai arată Agerpres.

„Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat joi, pe 1 iunie, că ordonanța de urgență privind educația a fost adoptată de Guvern și negocierile au luat sfârșit, precizând că Executivul a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masă. În data de 4 iunie, reprezentanții federațiilor sindicale au transmis că greva generală din educație continuă, în condițiile în care «textul O.U.G. nr. 53/2023 este nemulțumitor»”, relatează Agerpres.

„Sindicaliștii au atras atenția că salariații din educație aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. De asemenea, ei au menționat că și majorările salariale prevăzute în O.U.G. nr. 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, mai scrie Agerpres.

„Peste 15.000 de angajați din învățământ au renunțat la grevă după adoptarea ordonanței care prevede majorări salariale, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, marți, după întâlnirea avută cu reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și părinților. Calendarul examenelor naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat – rămâne deocamdată nemodificat, Deca anunțând noi negocieri cu sindicatele pentru miercuri”, notează Hotnews, după întâlnirea de marți a ministrului Deca cu sindicatele.

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, arată, într-o postare pe Facebook, că singura cale prin care România poate intra în Spațiul Schengen este procesul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„În prezența tuturor miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 iunie, ședința Consiliului JAI la Luxembourg. Această reuniune este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia”, scrie Tomac, notează Agerpres.

„Acesta precizează că, deși Premierul suedez, Ulf Kristersson a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale, de pe ordinea de zi prezentată lipsește cea mai importantă decizie pe care trebuia să și-o asume Consiliul JAI și anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria”, mai notează Agerpres.

Guvernul anunță că va acorda o nouă tranșă de ajutoare pentru cetățenii cu venituri mici.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată, de la 15 iunie, pe cardurile pentru alimente și mese calde, astfel că se vor transfera 600 milioane de lei către toți cei 2,4 milioane de beneficiari eligibili”, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, mai scrie Agerpres.

„În ceea ce privește cardurile educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș a afirmat că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri unde erau restanți, astfel că peste 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. (…) Totodată, el a menționat că valoarea sprijinului pentru mame poate crește în următorii ani la 3.000 lei, astfel că va propune această măsură în Guvern”, notează Agerpres.

The Guardian relatează că la posturile rusești din regiunile de la granița cu Ucraina hackerii au difuzat, luni, o alocuțiune radiofonică falsă a Președintelui rus, Vladimir Putin.

„RIA, agenție de știri deținută de stat, a anunțat că o serie de posturi de radio au difuzat falsul discurs. Presa rusă independentă a relatat că alocuțiunea îi anunța pe locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod și Voronej, care se învecinează cu Ucraina, că forțele Kievului au trecut granița cu Rusia. De asemenea, în mod fals, adresarea Președintelui anunța că a fost declarată legea marțială în regiunile de frontieră și că a început o mobilizare militară la nivel național pentru războiul Rusiei cu Ucraina și că locuitorii ar trebui să plece și să se îndrepte către destinații aflate mai adânc în teritoriul Rusiei”, scrie News.ro, citând The Guardian.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că „toate aceste mesaje au fost un fals total”, relatează RIA, citată de News.ro.

„Duminică, se pare că emisiunile TV din Crimeea au fost piratate cu un clip dintr-un filmuleț difuzat de Guvernul ucrainean, în care membri ai armatei erau arătați punându-și degetele la buze și spunând «șșșt» urmat de cuvintele: «Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț despre începutul» contraofensivei”, mai scrie News.ro.

„Fostul ministru slovac al Justiției și fost președinte al Curții Supreme a țării sale, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia Președintelui rus, Vladimir Putin, de a invada Ucraina, a anunțat luni biroul procurorului”, notează AFP, citată de România liberă.

El a fost inculpat pentru „defăimarea unei țări și a unui popor și, de asemenea, pentru că a făcut apologia unei crime”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova, scrie România liberă.

„Fostul ministru slovac al justiției a fost inculpat pentru că a salutat invazia Rusiei din Ucraina, vorbind despre lichidarea naziștilor ucraineni. Harabin, un fost comunist în vârstă de 66 de ani, a mai spus într-un interviu difuzat de canalul de Youtube că Rusia are «datoria de a-i lichida pe toți naziștii ucraineni responsabili pentru uciderea a 14.000 de copii, femei și bătrâni în Donbas cu începere din 2014»”, mai notează România liberă.

Presa americană scrie că Mike Pence intră în cursa electorală.

Fostul vicepreședinte american, Mike Pence, și-a depus luni candidatura la fotoliul de la Casa Albă, potrivit unor documente publicate de către Comisia Electorală Federală (FEC), și urmează să-l înfrunte pe fostul său partener, Donald Trump, în alegerile primare republicane, în 2024”, relatează AFP, citată de News.ro.

Seară liniștită!

 

Incertitudini was last modified: iunie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: