Cehia susţine intrarea României în Spaţiul Schengen

14 oct. 2022
Vizualizari: 348

Ca în fiecare an, pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași adună în capitala Moldovei sute de mii de credincioși. Agerpres scrie azi despre acest important eveniment al lumii creștine românești.

„Peste 13.500 de pelerini și-au petrecut noaptea de joi spre vineri stând la un rând de câțiva kilometri, înfruntând frigul, pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și Sfântului Paisie, care au fost aduse la Iași de la Mănăstirea Neamț.
Din cauza frigului, oboselii și a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Județean de Ambulanță, Crucea Roșie sau SMURD. De sâmbătă, 8 octombrie, când a început pelerinajul, 201 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind transportate la spital.
Tot de atunci, conform estimării Jandarmeriei, până vineri dimineața la ora 7,00, aproximativ 166.800 pelerini au trecut trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană”, notează Agerpres.

Pentru că este weekend și foarte mulți bucureșteni se pregătesc să meargă în aceste zile la munte, ne oprim și asupra unei știri Agerpres  referitoare la stadiul lucrărilor de reparații la unul dintre  podurile  rutiere de pe DN1, din apropierea stațiunii Sinaia.

„Durata lucrărilor de reparații și înlocuire a dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație de la podul de pe DN 1 (km 117+388) se prelungește până în data de 20 octombrie, astfel încât vor fi prelungite și restricțiile de circulație în zonă”, informa joi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), scrie Agerpres.
„Constructorul, Freyrom SA, a solicitat IGPR și CNAIR SA prelungirea duratei de execuție a lucrărilor și, implicit, a instituirii restricțiilor de circulație din cauza faptului că au fost identificate lucrări suplimentare care constau în refacerea degradărilor foarte mari de la dala de suprabetonare, fapt ce a condus la demolarea și, totodată, refacerea acesteia în zona rosturilor, toate acestea implicând timp suplimentar de execuție”, se mai precizează în comunicatul CNAIR, notează Agerpres.

Cehia susține intrarea României în Schengen.

„Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obțină unanimitatea cu privire la aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen”, a anunțat miercuri ministrul ceh al Afacerilor Europene, Mikulas Bek, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, notează Știrile Transilvaniei.

În ultimii ani, spațiul Schengen a resimțit provocări, precum valul de migranți din 2015-2016 și consecințele actualului conflict din Ucraina. Președinția (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental și se angajează să realizeze progrese pentru ca România și Bulgaria să adere la acest spațiu”, a spus Bek într-o dezbatere dedicată aderării celor două țări la Spațiul Schengen, mai arată Știrile Transilvaniei.

O fabrică de zahăr de tradiție din Transilvania ar putea fi salvată chiar de fermieri.

Fabrica de Zahăr din Luduș ar putea fi cumpărată de fermierii din nouă județe, memorandumul privind acordul de principiu fiind deja semnat de cultivatorii de sfeclă de zahăr cu patronatul Tereos.

„Teodor Aflat, împreună cu reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație, au participat ieri la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a Fabricii de Zahăr. Cultivatorii români de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni, reușind astfel să salveze fabrica de la închidere și demolare. (…) Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Mureș, Ileana Gușatu, a declarat joi, pentru Agerpres, că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul Fabricii de Zahăr din Luduș, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziție a fabricii de către fermierii români, însă mai este nevoie și de acordul companiei mamă din Franța”, mai notează Știrile Transilvaniei.

Presa mai srie azi că Enel se retrage din Rusia.

„Cea mai mare companie europeană de utilități, Enel SpA, și-a vândut întreaga participație deținută la PJSC Enel Russia, firmei Lukoil și fondului de investiții Gazprombank-Frezia, pentru aproximativ 137 milioane de euro”, relatează Gândul, citând Agerpres.

„Compania de utilități a anunțat finalizarea vânzării acțiunilor sale din Rusia și ieșirea de pe piața din această țară. Vânzarea acțiunilor din Rusia ar putea să aibă efecte pozitive asupra datoriei nete a Enel, în valoare de aproximativ 610 milioane de euro, însă ar putea avea un impact negativ asupra profitului net raportat de aproximativ 1,3 miliarde de euro”, mai scrie Gândul.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat joi adoptarea unei rezoluții privind recunoașterea regimului lui Vladimir Putin din Rusia ca fiind terorist”, a declarat un deputat ucrainean și membru al delegației ucrainene la APCE, Oleksiy Honcharenko, potrivit publicației  Kyiv Post, citată de Cotidianul

„APCE devine astfel primul organism internațional care declară Rusia ca fiind stat terorist. Honcharenko a mai spus că în rezoluție, pentru prima dată în istorie, Consiliul Europei a declarat că o anumită țară (în acest caz, Ucraina) ar trebui să primească arme”, mai scrie Cotidianul

„Vorbim despre sisteme de apărare aeriană pentru protejarea civililor”, a precizat parlamentarul ucrainian Oleksiy Honcharenko, mai arată Cotidianul

Premierul Orbán, șeful guvernului de la Budapesta, a transmis, pe internet, un nou mesaj acuzator la adresa Uniunii Europene, în care își exprimă dezacordul față de sancțiunile UE.

„Nu vom lăsa sancțiunile de la Bruxelles să distrugă economia ungară!” a scris premierul Ungariei pe o rețea de socializare notează România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pe 12 octombrie, șeful Guvernului Ungariei susținea că prețurile au crescut, în toată Europa, ca urmare a sancțiunilor decise la Bruxelles.

„Prețurile la gaze și energie electrică au crescut în urma sancțiunilor de la Bruxelles. Aceasta este o problemă serioasă în toată Europa. Lucrăm la rezolvarea situației și la ședința de guvern de astăzi”, anunța premierul Viktor Orban pe 12 octombrie, mai arată România liberă.

„Mesajele postate de premierul Ungariei pe internet au multe redistribuiri și replici. Unele replici semnalează însă faptul că prețurile în Ungaria au crescut foarte mult, în ciuda faptului că nu Ungaria, ci Ucraina este în război. Alte replici îi cer premierului Orbán să reducă prețurile în Ungaria”, notează România liberă.

Cotidianul prezintă scumpirile de prețuri care generează nemulțumirea cetățenilor din Ungaria.

„Pâinea și carnea au devenit produse de lux în Ungaria, scrie Daily News Hungary. Prețul cărnii de porc a crescut cu 22,4%, cel al cărnii de pasăre cu 42,9%, iar al cărnii de vită cu 46,6%. Produsele procesate din carne cum ar fi cârnații s-au scumpit cu 25,1%, salamul și șunca cu 24,5%”, relatează Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Cehia susține intrarea României în Spațiul Schengen was last modified: octombrie 14th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: