David Popovici, în topul campionilor lumii, realizat de L’Equipe
În timp ce în România numărul cazurilor de gripă crește în fiecare zi, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au decis să impună teste COVID-19 tuturor persoanele care călătoresc din China.
„Aceștia au considerat că un răspuns coordonat din partea statelor europene, implementat din 9 ianuarie, ar fi cea mai eficientă măsură în aceste condiții. Măsura are caracter politic și nu este obligatorie din punct de vedere legal. Miniștrii sănătății din UE s-au întâlnit în cadrul Mecanismului integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) din Consiliul European pentru a lua o hotărâre politică centralizată cu privire la situația cetățenilor, chinezi sau europeni, care călătoresc din Chian în spațiul UE. Mecanismul a mai fost folosit în gestionarea răspunsului european la invazia Ucrainei, a pandemiei de Covid-19 și a crizei imigranților din 2015-2016”, scrie Radio Europa Liberă.
„Trei țări UE – Italia, Spania și Franța – au impus deja măsuri de testare a celor care vin din China, măsuri pe care vor să le impună și alte state europene”, mai arată Radio Europa Liberă.
Guvernul român a aprobat, miercuri, în ședință, o hotărâre privind modernizarea canalelor Dunăre – Marea Neagră și Poarta Albă – Midia, Năvodari.
„Valoarea totală a investiției este de peste 1,6 miliarde lei, iar durata de execuție este de 60 de luni, potrivit unei informări de presă a Executivului. Obiectivul este inclus în Master Planul General de transport al României și se află pe rețeaua de transport de interes european. Finanțarea se va realiza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, scrie Agerpres.
Parlamentarii USR, Cosette Chichirău și Remus Negoi, au depus vineri o solicitare, în baza Legii 544, adresată ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și directorului Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, prin care cer, a doua oară, informații despre sediile și chiriile aferente reprezentanțelor și filialelor ICR.
„Este inadmisibil ca un minister, în speță cel al Afacerilor Externe, să fie atât de arogant! MAE plătește de la bugetul de stat chiriile sediilor și spațiilor de locuit pentru reprezentanțele și filialele ICR și pentru personalul aferent acestora. Informațiile solicitate de noi sunt informații cu caracter public, pe care MAE trebuia să ni le ofere într-un timp scurt”, a declarat senatorul USR, Remus Negoi, se arată într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.
Și deputata Cosette Chichirău cere un răspuns din partea MAE privind buna administrare a banului public.
„Lipsa răspunsului MAE este îngrijorătoare: oare ce risipă mai ascund? Se folosesc de timp pentru a face curățenie în propria curte, astfel încât cetățenii să nu afle cum sunt cheltuiți banii din taxele lor? Vom insista până aflăm răspunsurile la care românii au dreptul”, a transmis deputata Cosette Chichirău, notează Agerpres.
„Statele Unite ale Americii (SUA) oferă Republicii Moldova 30 de milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic”, a anunțat vineri Președintele republicii, Maia Sandu, pe Twitter, informează Radio Chișinău, scrie Cotidianul.
„Potrivit Maiei Sandu, banii sunt oferiți sub formă de sprijin din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). (…) Într-un comunicat de presă, USAID precizează că suportul financiar este oferit pentru a ajuta guvernul Republicii Moldova să gestioneze criza energetică și să facă față creșterii prețurilor la energie cauzată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. De luni de zile, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc și cu pene de curent, ceea ce a provocat mari probleme în țară, care s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene și să cumpere volume suplimentare de la țări terțe”, mai arată Cotidianul.
„Belarus se pregătește să intre în război?” – se întreabă azi jurnaliștii de la Capital, după ce bărbații din Belarus, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 60 de ani, au fost chemați la centrele de înrolare pentru verificarea datelor personale.
„Un video distribuit pe Twitter recent de jurnalista belarusă Hanna Liubakova arată un surprinzător mesaj de pe panoul electronic al unei stații de autobuz: «Toți cetățenii masculini în vârstă de 18 – 60 de ani trebuie să se prezinte la un birou de înrolări sau la comitetul executiv al localității pentru a-și clarifica datele»”, notează Capital.
„Președintele Alexandr Lukașenko și-a afișat ostentativ de mai multe ori sprijinul față de Vladimir Putin. Săptămâna trecută au apărut tensiuni, după ce Belarus a doborât o rachetă ucraineană pe teritoriul său”, mai scrie Capital.
David Popovici intră în acest an în topul campionilor lumii, realizat de cotidianul sportiv francez L’Equipe. Topul este condus de Lionel Messi, care a condus naționala Argentinei la câștigarea Cupei Mondiale în decembrie, în Qatar și a fost desemnat „campionul campionilor mondiali din 2022”, în timp ce David Popovici ocupă locul zece în această ierarhie.
„Messi, jucătorul campioanei Franței, Paris Saint-Germain, a totalizat 808 puncte, în urma voturilor acordate de jurnaliștii jurnalului francez, fiind urmat de golgheterul Cupei Mondiale 2022, atacantul francez Kylian Mbappe, colegul său de la PSG, cu 381 puncte, și de tenismanul spaniol Rafael Nadal, câștigător a două titluri de Mare Șlem anul trecut, cu 285 de puncte. Popovici, dublu campion mondial și european în 2022, an în care a stabilit și un record mondial la 100 m liber, a acumulat 98 de puncte”, scrie România liberă.
Seară liniștită!