Lupta pentru filiale, în PNL

5 iul. 2021
Vizualizari: 661

Deschidem Revista din această seară cu o nouă veste, care vine de la Bruxelles: Comisia Europeană a aprobat deja Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru 12 state europene (Grecia, Luxembourg, Danemarca, Spania, Portugalia, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia și Franța). România încă mai așteaptă o decizie a Comisiei.

România așteaptă unda verde abia la toamnă și între timp riscă să piardă și un an pentru utilizarea banilor din Fondul de Modernizare. Există însă o veste bună, potrivit Guvernului: mai sunt și alte țări ca noi. (…) Fondul de Modernizare este special croit pentru zece țări cu venituri mai scăzute, banii fiind destinați proiec­te­lor de energie regenerabilă, eficiență energetică, stocarea ener­giei, îmbunătățirea infrastructurii energetice și tranziția justă din regiunile miniere. De exemplu, Cehia se numără prin cele cinci țări care au finalizat deja cadrele de implementare a proiectelor prin care vor accesa Fondul pentru Modernizare”, relatează Cotidianul.

Între timp, la București, partidele par mai preocupate ca oricând de luptele interne și de viitoarele alegeri electorale. Presa scrie despre un ultim sondaj Avangarde, care face un top al încrederii în personalitățile publice din România, aducând în atenția opiniei publice un potențial candidat la președinția României, medicul Alexandru Rafila.

Clasamentul este urmatorul: Alexandru Rafila 31%, Klaus Iohannis 31%, Raed Arafat 28%, Marcel Ciolacu 27%, Florin Cîțu cu 25%, Nicușor Dan 19%, Rareș Bogdan 17%, Ludovic Orban 17%. Marius Pieleanu a anunțat că sondajul a fost făcut în luna mai. Medicul nu a exclus o candidatură în 2024 și susține că ar fi pregătit să preia guvernarea în orice moment”, scrie Evenimentul Zilei.

În PNL, lupta pentru președinția partidului este departe de a fi tranșată. Ludovic Orban a făcut un apel la trecutul PNL și a explicat ce îi diferențiază pe liberali de partenerii săi de guvernare.

„«Trebuie să fim PNL, puternic ancorați în istoria noastră, în tradițiile noastre, în obiceiurile specifice, în menținerea identității, a personalității a poporului român. Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de Biserică, un partid care să promoveze morala creștină ca fundament al moralei publice. Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiționale ale românilor, valori cum sunt familia, Biserica, satul românesc, comunitatea. Noi suntem un partid care nu are voie niciodată să își uite trecutul, noi trebuie să fim partidul care să se bată așa cum s-a bătut Brătianu la negocierile pentru pace, riscându-și funcția de prim-ministru pentru a apăra interesele fundamentale ale României în fața oricărui partener, atât la nivel european, cât și la nivel internațional», a explicat Orban”, scrie România liberă.

«Avem niște parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului Național, nu i-am văzut la momente esențiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al națiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând crucea. Noi suntem altfel. Noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, partid care ține de cont de toată matricea componentă a personalității României, noi trebuie să fim partidul care are forța și capacitatea de a apăra fiecare român indiferent unde este el, că este în România sau trăiește în orice țară din Europa sau din lume», a mai arătat Ludovic Orban”, scrie România Liberă.

Mai mulți reprezentanți ai USR PLUS au reacționat imediat.

Cătălin Teniță, deputat USR PLUS: «După declarația domnului Orban, îmi pare că dânsul vede mai degrabă AUR ca aliat natural, ideologic al său, decât pe partenerul de guvernare, USR PLUS». Iulian Bulai, deputat USR PLUS: «În acest festival al ipocriziei și spoielii, le urăm mult succes colegilor de la PNL. Sunt sigur că vor reuși să cucerească electoratul urban, rural, liberal, educat, orientat spre reforme, românii din diaspora, antreprenorii, tinerii și funcționarii publici care doresc o schimbare radicală a statului, angajații din mediul privat!»”, mai notează România liberă.

Alegeri cu scântei în filialele PNL: bani în schimbul votului, ștampile furate și tensiuni imense între Cîțu și Orban”, titrează Adevărul care face o radiografie a alegerilor desfășurate în mai multe filiale din țară.

Pagina externă este deschisă de o nouă mutare pe scena politică de la Varșovia. Cunoscut românilor din vizita sa în România, fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a revenit sâmbătă în prim-planul politicii poloneze, devenind liderul principalului partid de opoziție, Platforma Civică.

Alegerile programate pentru 2023 vor arăta dacă partidul naționalist Dreptate și Justiție (PiS) își va continua disputele cu Bruxelles-ul cu privire la mai multe aspecte, printre care reforme judiciare despre care UE spune că subminează independența judecătorilor și drepturile LGBT. «Platforma Civică este indispensabilă, este necesară ca o forță, nu ca o amintire, pentru a câștiga lupta pentru viitor împotriva PiS», a declarat Tusk la un congres al OP din Varșovia. «Nu există nicio șansă de victorie fără Platforma Civică, iar istoria noastră ne spune asta»”, relatează România liberă despre lupta politică din Polonia.

Trecem oceanul și citim ultimele declarații ale virologului chinez Li-Meng Yan, care a fugit în SUA.

Virologul, care a lucrat la Universitatea de Sănătate Publică din Hong Kong, a susținut, la Fox News, că «virusul a venit de la un laborator din Wuhan și a fost produs de armată pe baza virusurilor modificate de lilieci și apoi s-a răspândit după ce a fost modificat», a spus Li-Meng Yan”, scrie Telekomsport.ro, citând surse externe.

Seară frumoasă!

Lupta pentru filiale, în PNL was last modified: iulie 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: