Peste 4500 de accidente rutiere grave, în 2023, pe şoselele din România

29 ian. 2024
Vizualizari: 403

Cum 2024 este un an electoral, cu nu mai puțin de patru tipuri de alegeri, partidele își fac calcule pentru a desemna cei mai buni candidați. Alianța Dreapta Unită și-a exprimat, duminică, susținerea pentru un nou mandat al lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, după ce cele trei partide din alianță – USR, PMP și Forța Dreptei – și-au anunțat candidații și programul pentru europarlamentare.

„Este, cred, un lucru evident că suntem cele trei formațiuni politice care l-au susținut pe domnul Nicușor Dan și care în continuare susțin munca care se face la Primăria Generală. Un primar în funcție este candidatul natural, în continuare. Din partea noastră, există toată susținerea”, a anunțat liderul USR, Cătălin Drulă, scrie Agerpres.

„Nicușor Dan va fi și după alegerile din acest an primar general al Capitalei, pentru ca în spatele lui Nicușor Dan, pe lânga voturile noastre, vor fi și voturile bucureștenilor cinstiți și onești, iar bucureștenii vor ști că un vot pentru PNL în Capitală este de fapt un vot pentru PSD. Și noi vom avea grijă să îi informăm pe cetățeni să nu își risipească voturile și sunt convins că energiile noastre vor reașeza scena politică așa cum trebuie și așa cum așteaptă cetățenii români”, a mai declarat liderul PMP, Eugen Tomac, mai notează Agerpres.

Microîntreprinderile din România sunt în vizorul Comisiei Europene. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, la Bihor, că România are în continuare probleme cu Jalonul 206 din PNRR, Comisia Europeană considerând că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră.

„S-au luat anumite măsuri în primul și în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, și deja au venit anumite semne de întrebare. Și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri”, a declarat Marcel Ciolacu, care a adăugat că „va încerca să explice Comisiei Europene că mai mult de atât România nu poate suporta în acest moment”, notează Agerpres.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că procesul intentat de compania Pfizer poate avea ca efect și amplificarea reacției populației de respingere a vaccinării.

„Noi avem câteva elemente obiective: e, în momentul de față, o cercetare penală în desfășurare, sunt patru persoane urmărite penal, una dintre ele este domnul Cîțu. Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantități de 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 și 2023, iar această cantitate, din care noi am vândut circa 7 milioane de doze din cantitatea inițial comandată, am putut să facem acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate, dar ca să putem să le vindem Germaniei și Ungariei a trebuit să facem un document de natură administrativă în baza angajamentului României care a devenit obligatoriu, a fost un termen de cinci zile în care Guvernul putea să opteze da sau nu pentru această cantitate de 39 de milioane de doze. Dacă nu mă înșel, în luna mai a anului 2021 și în baza acelui memorandum România a devenit, practic, obligată pentru următorii doi ani să achiziționeze această cantitate foarte mare și eu cred că noi am acționat responsabil, încercând să vindem cât mai multe din vaccinurile acestea care reprezentau obligație de plată, pentru că dacă nu le vindeam, suma despre care se discută în procesul cu compania Pfizer nu ar fi fost de 550 de milioane de euro, ci ar fi fost de 700 de milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe doze decât cele pe care noi am reușit să le vindem, a afirmat Alexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3, scrie Gândul.

Presa mai scrie că fostul președinte, Traian Băsescu, a fost internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Militar din Capitală, din cauza gripei și rămâne deocamdată în spital.

„Surse apropiate de fostul șef de stat au declarat, pentru Știrile PRO TV, că, duminică, Traian Băsescu s-a simțit mai bine.Sursele mai spun că acesta acuză o stare de oboseală și vorbește cu dificultate. Medicii l-ar fi diagnosticat cu gripă, însă, după ce l-au supus unor investigații, au decis să-l interneze”, notează Știrile PRO TV.

Peste 1.500 de persoane au murit anul trecut pe șoselele din România potrivit unei statistici trimise presei, duminică, de IGPR.

„Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în anul 2023, la nivel național, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane și rănirea gravă a altor 3.535. Totodată, arată Inspectoratul, în anul 2023, au fost reținute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenția de conducere sub influența băuturilor alcoolice și au fost descoperite 8.368 de infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislației din cauza consumului de alcool”, scrie România liberă.

Amenințările Rusiei la adresa țărilor europene ar putea determina Regatul Unit să găzduiască din nou arme nucleare americane.

„Potrivit informațiilor relatate de ziarul Daily Telegraph și preluate de EFE, Statele Unite intenționează să reinstaleze arme nucleare în Regatul Unit pentru prima dată în ultimii 15 ani. Decizia vine în contextul creșterii amenințării percepute din partea Rusiei, marcând o schimbare semnificativă în politica de descurajare nucleară”, scrie azi România liberă.

„Potrivit documentelor la care a avut acces Daily Telegraph, Statele Unite au planuri de a reinstala bombe atomice la baza aeriană RAF Lakenheath din Suffolk, Regatul Unit, pentru prima dată în ultimii 15 ani. (…) Decizia vine într-un context în care amenințările percepute din partea Rusiei au crescut, iar NATO și-a intensificat avertismentele cu privire la o posibilă confruntare în viitor. Documentele Pentagonului arată că baza RAF Lakenheath ar urma să devină locul de depozitare pentru aceste arme nucleare, cu echipamente și scuturi balistice pentru protejarea «activelor de mare valoare»”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Peste 4500 de accidente rutiere grave, în 2023, pe șoselele din România was last modified: ianuarie 29th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: