Primăvara protestelor

10 mai 2023
Vizualizari: 262

Deschidem Revista din această seară cu protestul masiv al profesorilor, de miercuri din Piața Victoriei, la care au participat 15.000 de angajați din învățământ.

Revendicările profesorilor sunt, în mare parte, legate de salarizare și asigurarea condițiilor de muncă.

„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; Acordarea sporurilor pentru conditii de muncă personalului din învățământ; Acordarea drepturilor prevazute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)”, sunt doar câteva dintre revendicările profesorilor, care au mărșăluit miercuri prin Capitală, potrivit portalinvatamant.ro.

Reforma pensiilor speciale, jalon în PNNR, pare să fie un obiectiv comun, atât al actualului Premier, Nicolae Ciucă, cât și al viitorului Premier, Marcel Ciolacu.

„Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre reforma pensiilor speciale, că este o chestiune de responsabilitate pe care și-o asumă cu toții, iar varianta asumării răspunderii este, din punctul lui de vedere, ultima”, scrie News.ro.

O poziție similară a avut și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Dacă până îmi termin mandatul de președinte al Camerei Deputaților nu se încheie raportul Băncii Mondiale să știm și negocierile de la Comisie, să știm exact cum trebuie să modificăm cu amendamente proiectul deja trecut prin Senat, atunci ca prim-ministru am dreptul constituțional să vin cu o lege de asumare a răspunderii în Parlament, ca să nu pierdem jalonul și timpul în care trebuie îndeplinim acest jalon pentru cererea de plată numărul trei”, a spus Ciolacu, la Parlament, notează News.ro.

Liderul Forța Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a fost atacat, miercuri, de protestarii AUR, după ce jandarmii nu i-au permis accesul în curtea Parlamentului pe intrarea principală de la Camera Deputaților, în fața căreia se strânseseră încă de dimineață protestatarii AUR.

„Am fost scuipat, lovit cu băț de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe camera, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace”, a declarat fostul Premier Ludovic Orban, scrie News.ro.

„Jandarmeria Capitalei precizează că s-a permis accesul parlamentarului Orban Ludovic în Curtea Palatului Parlamentului și, sub protecția jandarmilor, a fost condus într-o zona de siguranță, fiind adoptată varianta conducerii persoanei în interiorul curții, printr-o altă intrare”, mai notează News.ro.

Mitingul organizat de AUR, în fața Camerei Deputaților, avea rolul de a atrage atenția opiniei publice asupra Proiectului de lege PL-x 145/2023, cu privire la Observatorul Național al Copiilor, proiect aflat în dezbaterea Parlamentului contestat de parlamentarii AUR.

„Acest proiect de lege a fost adoptat în spatele ușilor închise în comisiile de muncă și sănătate din Camera Deputaților pe repede-înainte, fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de transparență, iar miercuri va fi supus adoptării Parlamentului”, se arătă într-un anunț anterior mitingului de pe pagina de Facebook al AUR, notează News.ro.

News.ro relatează despre modul în care a decurs mitingul AUR.

„În timpul protestului, manifestanții AUR au strigat: «Nu cedăm, copiii îi apărăm», «Rușine, rușine să vă fie», «Nu vrem să fim conduși de hoți»”, scrie News.ro.

Politico, citat de News.ro scrie azi despre cursa electorală din Turcia și măririle salariale din sectorul bugetar turc care sunt anunțate cu 4 zile înainte de alegeri. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat marți o creștere salarială de 45% a peste 700.000 de angajați din sectorul public, care urmează să primească un salariu minim lunar de 15.000 de lire turcești (700 de euro).

„În cadrul acestui acord de negociere colectivă, creștem salariile cu 45%, inclusiv cota de ajutor social, crescând astfel salariul minim al lucrătorilor din sectorul public la 15.000 de lire”, a declarat Președintele Erdoğan, scrie News.ro.

„El a anunțat că Guvernul va majora salariile și pensiile tuturor funcționarilor publici. Anunțul este văzut ca o mișcare de atragere a alegătorilor într-o cursă electorală strânsă, dominată de economie. Politicile economice ale lui Erdoğan, cândva unul dintre principalele sale argumente electorale, au devenit acum nepopulare, în mare parte din cauza inflației ridicate și a prăbușirii lirei. Anunțul a fost îndelung dezbătut pe rețelele socale și a provocat critici pe Twitter, unii utilizatori protestând că angajații din sectorul public vor câștiga acum mai mult decât inginerii publici”, mai arată News.ro.

Fostul Prim-ministru bulgar, Boiko Borissov, a anunțat că Mariya Gabriel este propunerea partidului său pentru funcția de Prim-ministru al țării. Ea ocupă în acest moment postul de comisar european pentru inovare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Are experiența și autoritatea internațională pentru a depăși impasul politic de la Sofia. Sprijin total partidul din familia noastră, GERB-Udf, pentru că a pus interesele țării pe primul loc”, a declarat Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, scrie Evenimentul Zilei.

„Mariya Gabriel a mai deținut în trecut și postul de comisar european pentru digitalizare în perioada în care Comisia Europeană era condusă de Jean-Claude Juncker. În cazul în care Gabriel vrea să ocupe funcția de Prim-ministru, ea va avea nevoie de permisiunea Ursulei von der Leyen să părăsească Comisia Europeană. Dacă și această încercare de a forma un nou Guvern va eșua, bulgarii vor merge din nou la alegeri în vară”, notează Euractiv.com., mai arată Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Primăvara protestelor was last modified: mai 10th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: