Adio dosar cu şină

8 dec. 2022
Vizualizari: 146

Cu o zi înaintea votului decisiv din Consiliul JAI, privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a susținut, miercuri seară, o conferință de presă alături de președintele PPE, Manfred Weber, în care a reiterat că țara sa se va opune intrării celor două țări în Spațiul Schengen, susținând că țara sa este în favoarea unui nou calendar de aderare pentru România și Bulgaria, „în primăvară”.

„Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Primul este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles. Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți. E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen. Este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează”, a declarat cancelarul Austriei, scrie Gândul.

„Ministrul de interne a avut un deadline și își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria. Avem nevoie de granițe eficiente. În acest moment avem o problemă de securitate. Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare. Bulgaria și România vor avea votul împreună. Atunci când vorbim de refugiați, vorbim de 4-5.000 pe zi, aici, în Austria”, a afirmat Nehammer, mai notează Gândul.

Dosarul cu șină va deveni istorie, după ce Camera Deputaților a adoptat, cu 241 de voturi, Legea care interzice instituțiilor publice din România să solicite copii după documente emise de statul român. Urmează promulgarea Legii de către Președinte și termenul de 180 de zile de implementare.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie; Prevederile se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie România liberă.

„Se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”, mai notează România liberă.

„Senatul a adoptat miercuri un proiect inițiat de PSD care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate zile nelucrătoare”, scrie Libertatea, citând Hotnews.

„În prezent, românii au 15 zile libere legale, conform Codului Muncii. Propunerea legislativă, care completează un articol din Codul Muncii, a fost adoptată tacit de Senat și prevede ca Boboteaza și ziua Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 și 7 ianuarie, să fie declarate zile nelucrătoare. Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaților, care este for decizional. (…) Țările din Europa unde 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru”, relatează Libertatea.

„Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict «îndelungat» și Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviștilor”, informează Reuters și AFP, scrie Cotidianul.

Cu toate acestea, Putin a exclus o nouă mobilizare a rezerviștilor.

„Aceste zvonuri (…) nu au sens. În acest moment nu există nici necesitate a acesteia nici pentru Stat și nici pentru Ministerul Apărării”, scrie Cotidianul.

La o zi după ce Ungaria a eliminat plafoanele prețurilor la carburanții auto, în contextul în care țara s-a confruntat cu o penurie de benzină și motorină, premierul maghiar, Viktor Orban, face un nou anunț. Prim-ministrul Ungariei a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că Guvernul pe care îl conduce va confisca profiturile suplimentare pe care le va face MOL din vânzarea carburanților.

„În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple. De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă”, a fost mesajul lui Viktor Orban, adăugând că „țara sa va lua aceste profituri suplimentare și le va redirecționa către bugetul de stat”, scrie Capital.

Seară liniștită!

 

Adio dosar cu șină was last modified: decembrie 8th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: