Estimări sumbre ale specialiştilor: „România va avea un milion de cazuri noi de infecţii cu COVID-19 în valul 5”

12 ian. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 129

Deschidem Revista din această seară cu o serie de declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe tema valului 5, a pandemiei și a modului în care România poate trece peste această încercare. Ministrul Rafila a făcut trimiteri la estimările specialiștilor, potrivit cărora, România va avea un milion de cazuri noi de infecție cu COVID-19 în valul 5 al pandemiei.

„Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populație, e posibil, dacă vreți, dacă includem și formele asimptomatice. Știți bine că există un raport de cel puțin 1 la 5 între formele simptomatice și formele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri și e posibil ca proporția populației care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci. Estimările pentru România făcute de Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătății, de Institutul Național de Sănătate Publică se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate. Acum rămâne să vedem dacă această estimare pentru valul 5 este o estimare optimistă sau poate să fie depășită de realitate. Nu e important numai numărul de cazuri, contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depășite sau nu ca și capacitate de tratare a pacienților”, a arătat ministrul Alexandru Rafila, notează News.ro.

Despre situația aprovizionării cu antivirale, ministrul Rafila a precizat că în farmacii nu pot fi puse în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

„În ceea ce privește medicația antivirală, am stabilit nu numai contactul, dar am avut convorbiri repetate și detaliate cu doi producători în ceea ce privește medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu, adică se dau în ambulatoriul de specialitate, oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății”, a explicat ministrul Sănătății, scrie News.ro.

Fără a avea rezultate notabile, Campania de vaccinare continuă. România a ajuns, marți, la pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, a anunțat CNCAV.

„Astăzi am depășit pragul de 8.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, au transmis reprezentanții CNCAV, scrie Digi 24.

„25.905 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 6.854 au primit prima doză de vaccin, 3.653 rapelul și 15.398 doza booster. Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 16.101.080 de doze de vaccin. 8.000.810 de români s-au vaccinat cu prima doză, 7.895.172 au schema completă, iar 2.163.948 au făcut doza booster”, mai notează Digi 24.

Presa scrie și despre negocierile pe care PNL le poartă pentru o fuziune cu ALDE.

„Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a anunțat că Biroul Politic Național a dat un vot favorabil pentru începerea negocierilor de fuziune cu ALDE, formațiune condusă până la începutul lui 2021 de Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii au stabilit și comisia de negociere cu ALDE. (…) Din aceasta vor face parte Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Toma Petcu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă”, arată Adevărul.

Ionuț Stroe a fost întrebat de jurnaliști dacă mai sunt purtate discuții și cu PMP, partid fondat de Traian Băsescu.

„Pot confirma că există un progres al discuțiilor cu PMP. În curând vom avea și decizii în acest sens”, a precizat acesta, scrie Adevărul.

Creșterea prețurilor la gaze readuce legea offshore în atenția puterii. Președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat, marți seară, la TVR, că pentru el este foarte important proiectul de lege cu privire la legea offshore, pe care o consideră „prioritate zero”.

„Prioritatea zero este legea offshore. Este clar, pentru mine este foarte important acest proiect de lege, l-am pus pe masa coaliției la ultima ședință de coaliție. Astfel, trebuie să avem o variantă pentru 1 februarie. Există, mai sunt câteva detalii de discutat, dar trebuie să adoptăm acest proiect al legii offshore, mai ales în acest context al creșterii prețurilor la gaze”, a declarat Florin Cîțu la TVR, scrie Adevărul.

„Printre prioritățile liderului PNL sunt reforma pensiilor, cea a salarizării în sistemul public, reforma administrației publice în așa fel încât schimbarea partidelor la guvernare să nu le pună pe acestea în situația de a lucra cu «echipa» altui partid”, mai notează Adevărul.

În timp ce țările din estul Europei și Ucraina așteaptă negocierile de pace de la Geneva, 3.000 de militari ruși efectuază, începând de marți, exerciții cu muniție reală în zone din vestul Rusiei.

„Exercițiile militare se desfășoară în regiunea Smolensk, în apropierea frontierei cu Belarusul, precum și în Voronezh, Belgorod și Briansk, în apropiere de Ucraina, conform Comandamentului militar al districtului militar vestic din Rusia. La exerciții participă 3.000 de militari și 300 de vehicule și sisteme militare, inclusiv tancuri T-72B3”, anunță epicnews.ro, citată de România liberă.

„Statele Unite au îndemnat Rusia să retragă cei aproximativ 100.000 de militari mobilizați în apropierea frontierelor Ucrainei. Alianța Nord-Atlantică a avertizat că un eventual atac rus asupra Ucrainei va atrage consecințe semnificative. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus, marți, organizarea unui nou summit în Formatul Normandia, cu Rusia, Franța și Germania, pentru identificarea unei soluții politice la conflictul separatist din estul Ucrainei”, mai notează România liberă.

 

Monitor Dosare

Seară frumoasă!

Estimări sumbre ale specialiștilor: „România va avea un milion de cazuri noi de infecții cu COVID-19 în valul 5” was last modified: ianuarie 12th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter