Îngrijorările românilor

14 mart. 2022
Vizualizari: 568

Deschidem Revista din această seară cu un sondaj CURS, realizat în perioada 2-11 martie 2022, care evidențiază care sunt îngrijorările românilor în aceste zile de război la granițele lor.

„99% dintre cei chestionați s-au declarat foarte îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, iar 98% de creșterea prețurilor la alimente, în timp ce 96% sunt îngrijorați de creșterea prețului gazelor. Procentul celor îngrijorați de războiul din Ucraina este 93%, iar al celor care se tem de o extindere a conflictului în România este 89%”, relatează Cotidianul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat telefonic cu Președintele Klaus Iohannis și cu Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul acordat poporului ucrainean.

„Continuăm discuțiile cu partenerii internaționali. I-am informat pe Președinta Zuzana Caputova și pe Președintele Klaus Iohannis legat de contracararea agresiunii ruse, crimele de război ruse, mai ales asupra civililor, și le-am mulțumit pentru sprijinul acordat poporului ucrainean. Am discutat și despre drumul nostru spre Uniunea Europeană”, a scris Președintele Zelenski pe Twitter, relatează Digi24.

Presa scrie și despre recensământul populației și locuințelor din România care debutează luni, 14 martie 2022, cu autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la cetățeni.

„Recensământul se va desfășura astfel: între 14 martie-15 mai – autorecenzare online, între 16 mai-17 iulie – colectarea datelor de la persoanele care nu s-au autorecenzat. (…) Chestionarele pentru autorecenzare vor fi disponibile în limba română, în limba engleză și în limbile minorităților naționale. De asemenea, la primăriile din toate localitățile județului, pentru persoanele care nu pot accesa formularele online, va fi organizat un punct de lucru unde le va sta la dispoziție un recenzor care va ajuta la introducerea datelor. Toate informațiile personale sunt confidențiale, ele fiind criptate imediat după introducerea în sistem. Recensământul general se va desfășura complet digitalizat, recenzorii având la dispoziție tablete unde vor fi colectate datele referitoare la persoane și la locuințe”, relatează România liberă.

Pe frontul din Ucraina, după 19 zile de război, forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul.

„Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina, iar Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara”, scrie Financial Times, citată de Digi24.

„Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în legătură cu aceste informații ale publicației financiare britanice, iar Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de a-și exprima punctul de vedere”, relatează Digi24.

„Aceste dezvăluiri vin în condițiile în care Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, se duce luni la Roma, iar acolo va avea discuții cu Yang Jiechi, oficialul chinez cu rangul cel mai mare în domeniul politicii externe a Chinei. (…) Sursele Financial Times spun că Sullivan va transmite un avertisment ferm Chinei că orice acțiune care ar ajuta Rusia să-și continue invazia din Ucraina sau să evite sancțiunile occidentale va avea consecințe”, mai scrie Digi24.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat, luni, din nou, NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra țării sale, avertizând că, în caz contrar, Alianța Nord-Atlantică ar putea să vadă «rachete rusești» căzând asupra statelor sale membre”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Dacă nu ne închideți cerul este doar o chestiune de timp, rachete rusești vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetățenilor din NATO”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat puțin după miezul nopții, scrie Agerpres.

„El s-a exprimat la o zi după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, membră a NATO și UE, în apropierea orașului ucrainean Lviv (vest). Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente au făcut 35 de morți și 134 de răniți”, mai arată Agerpres.

„Președintele rus Vladimir Putin își va intensifica, cel mai probabil, ambițiile militare și va provoca NATO în țările din Marea Baltică – Lituania, Letonia și Estonia – dacă nu este oprit în Ucraina”, a avertizat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat publicației Politico, notează Libertatea.

„Comisarul european pentru comerț, care a crescut în fosta Uniune Sovietică și se bazează pe experiența sa de fost prim-ministru al Letoniei, consideră că blocul comunitar trebuie să ia în serios amenințarea Rusiei, după ani în care Bruxelles a avut o poziție ambiguă față de Moscova”, relatează Libertatea.

„Dombrovskis a precizat că trebuie să ne uităm cu atenție la «escaladarea retoricii agresive a Rusiei și chiar la declarațiile potrivit cărora Rusia susține interesele Belarusului de a avea acces la Marea Baltică, dar și la amplificarea retoricii antibaltice» pentru a înțelege mai bine care ar putea fi următoarea țintă a Moscovei”, mai notează Libertatea.

Folosirea armelor chimice în războiul din Ucraina este o altă temă care îngrijorează statele din estul Europei.

„Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar însemna o «schimbare de paradigmă și că NATO și SUA vor trebui atunci să se gândească la cel mai potrivit răspuns»”, informează Reuters, citată de Digi24.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Cu siguranță, Alianța Nord-Atlantică și liderii săi conduși de SUA vor trebui să se așeze la masă și vor fi nevoiți să se gândească serios ce vor face, pentru că atunci lucrurile ar începe să devină periculoase”, a afirmat Președintele polonez, scrie Digi24.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că e posibil ca Rusia să plănuiască misiuni cu arme chimice în Ucraina, fapt ce ar echivala cu o crimă de război”, mai arată Digi24.

Seară liniștită!

Îngrijorările românilor was last modified: martie 14th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: